2012.10.03.
10:49

Tej ''tárlatvezetés''

‘’Plant-based’’ diétámra való áttérésem első és legegyszerűbb lépése a ’’normál’’ tej lecserélése volt egészségesebb, tisztább növényi változatokra. Mindig is ízlett a rizstej vagy éppen a szójatej, és még rendszeres ’’húst hússal evő, tejivó kiscica’’ koromban is szívesen fogyasztottam növényi tejeket a változatosság kedvéért. De vannak, akiknek kicsit nehezebben sikerül rátalálni egy olyan fajta növényi tejre, ami valóban képes elfelejtetni a tehéntej használatát, pedig mind allergia, mind cukorbetegség, mind aknés illetve ekcémás bőr, valamint gyomorbántalmak esetében ez fontos lehet! Itt az én utazásom, remélem segít:

 

IMG031020121013591.jpgLeggyakrabban egyszerűen csak odaállítok autóval vagy épp egy gurulós kisbőrönddel egy DM üzlet elé havi egyszer, és feltankolok az ott beszerezhető Alnatura termékekből. Ha csak Rossmann üzletet találok, akkor a náluk kapható rizstej a választásom. De hipermarketekben, szupermarketekben és Spar üzletekben, illetve bioboltokban is nagyon széles a választék. Nekem a legegyszerűbb a majdnem mindenhol elérhető DM. Ráadásul ár-érték szempontjából is ezeket a növényi tejeket találom legelőnyösebbnek, habár nem tökéletesnek.

Rizstej:

Egyik kedvencem! Imádom a reggeli kávémban, és sokaktól hallom, hogy szintén ízlik nekik. Kávéba, müzlibe, reggelihez, turmixokba használom leggyakrabban. Vedd a kalciummal dúsított verziót! Az Alnatura rizstej cukormentes, kisebb hibája, hogy adnak hozzá minimális napraforgó olajat, aminek én nem örülök, viszont a legtöbb rizstejben ez bizony megtalálható. Ennek az az oka, hogy egyébként természeténél fogva a rizstej annyira zsírmentes és ’’száraz’’ lenne, hogy picit javítanak ezzel a tej állagán. Laktózmentes, tejfehérjementes és gluténmentes!

Zabtej:

Az Alpokban, biotejen felnőtt barátom kedvence! Ugye, hogy van esély?! Reggelire zabpelyhet eszik zabtejjel. Zene füleimnek, ahogy csak leírom! Szóval az Alnatura zabtejből a rizstejjel ellentétben a kalcium nélküli változatot ajánlom. A kalciumosnak az alján annyira megül a tengeri algából kinyert kalcium és zab keveréke, hogy a doboz aljára érve szemcsés, homokos állagú tejet találunk. Kávéban kifejezetten zavaró tud lenni, habár főzésnél elvész. Laktózmentes, tejfehérjementes, de tartalmaz glutént!

Szójatej:

A natúr és nem a kalciummal dúsított Alnatura verziót ajánlom, ugyanis a kalciumosba cukrot is raknak sajnos. A natúr, cukormentes szójatejnek semmi íze nincsen, ezért önmagában ne is számíts rá, hogy ízleni fog. Nem véletlenül édesítik a szójatejek döntő többségét más márkák is. Senki nem vinné a cukormentes fajtákat, mert egyszerűen nem finomak. Viszont, főzésnél és sütésnél a legjobb! Elvész az íze, sosem vennéd észre a különbséget, ráadásul a szójatej a tehéntej legközelebbi alternatívája, mind állaga, mind fehérje- és zsírtartalma tekintetében. Persze ezek nem azok a ’’rossz’’ telített zsírok, mint a tehéntejben. Palacsintába, pudingokba, tejes krémdesszertekbe illetve sütéshez a legjobb! És ugyanolyan tejhabot lehet belőle készíteni, mint ’’normál’’ tejből, szóval latte imádóknak szintén szuper választás. Ha a kávédat úgyis édesíted mézzel, nyírfacukorral stb., akkor ott nem fog kijönni a cukormentes szójatej ‘’plain’’ íze. Laktózmentes, tejfehérjementes és gluténmentes!

Szója-rizs:

Használata a szójatejhez nagyon hasonló, de a rizsnek köszönhetően ennek már önmagában is van egy kellemes, édeskés íze. Szintén alkalmas tejhabosításra, habár a natúr szójatejből szebb hab készíthető. Laktózmentes, tejfehérjementes és gluténmentes!

Egyéb:

Ha más márkákat vásárolsz, akkor a következő szempontokra figyelj:

Legyen cukormentes, ha lehet!

A szójatejre legyen ráírva, hogy bio vagy nem génkezelt.

Minél kevesebb összetevőt tartalmazzon (víz, növényi bázis, tengeri alga, tengeri só, esetleg pici olaj)

Ha étteremben, kávézóban kérsz szójatejes kávét, akkor szinte biztos lehetsz benne, hogy ott az enyhén cukrozott Alpro szójatejet fogod kapni (legalább kalciummal, D- és B12-vitaminnal is dúsítják). Habár nagyon nem vagyok ’’cukorpárti’’, de ilyen esetekben kérdőjel nélkül a cukros szójatej a választásom a tehéntejjel szemben. A cukrozott szójatej 100 ml-je mindössze 2,5 gramm cukrot tartalmaz az 1,5%-os tehéntej 100 ml-jében található 4,7 gramm laktóz helyett (zsírszegényebb tejben csak több a cukor). A laktóz pedig pontosan ugyanolyan egyszerű cukorféle, mint az asztali cukor. Tehát akkor az utólag 2,5 grammal megcukrozott szójatej vagy a természetesen előforduló, de 4,7 grammot tartalmazó egyszerű laktóztartalmú tehéntej a jobb választás? Nekem mindenképpen a cukros szójatej, amely nem tartalmaz koleszterint, zsírban szegényebb és kazein mentes (tejfehérje), ami hosszú klinikai kutatásban legagresszívebb daganatfejlődést támogató anyagnak bizonyult (Dr. T. Colin Campbell – Kínai tanulmány), illetve allergiára is nagyon hajlamosító.

Otthon is készíthetsz egyszerűen bármilyen növényi tejet. Ha a barnarizst mefőzöd vagy csak éjszakára beáztatod, majd jó alaposan turmixgépen összeturmixolod tetszés szerinti mennyiségű vízzel, és végül babapelenkán átszűröd, akkor máris kész a rizstejed. Mandulatejet ugyanígy készíthetsz. Kókuszreszeléket forró vízben beáztatva, turmixolva, majd leszűrve szintén tiszta kókusztejet nyersz.

Habár feltételezem, senkinek nincs erre ideje, legalábbis nem mindig, így én is leggyakrabban az Alnatura termékeknél kötök ki.

Csak idő és kóstolgatás kérdése, hogy megtaláld a kedvenc növényi alapú tejedet. Én, mint napi 1,5 liternyi ex-tejfogyasztó sosem akartam elhinni, hogy a tehéntej nem élet, erő, egészség és az egyik legjobb és legegészségesebb táplálék, ami csak létezhet. Ma már, ha véletlen, félreértésből tehéntejjel kapom a Soy Iced Latte-mat a Starbucksban, akkor fanyarnak, savanyúnak és keserűnek érzem az italomat. Kinyíltak az ízlelő bimbóim, így a preferenciáim is megváltoztak, és azt hiszem, hogy a tehéntej elhagyása az étrendemből az egyik legokosabb döntés volt életemben.

2 komment

Címkék: tej titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr904817413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Krityuka 2013.06.07. 10:56:35

Otthon kapható Soya krém? Az osztrák Saprban mindenesetre kpaható. Sűrű, a kislányomnak azt használom tejszín helyett. Ső kapható szója "habtejszín" is. Egész korrekt habot lehet belőle készíteni mondjuk a szülinapi tortához.

eddmagad 2013.06.07. 10:58:28

@Krityuka: Igen, Magyarorszagon is lehet szoja tejszint venni. :) Valoban, jo helyettesito, bar en olajmentesen taplalkozom, ezert nem igazan hasznalom, de ha tortara szeretnek habot varazsolni, akkor en is ezt hasznalnam! ;)
süti beállítások módosítása