2012.09.20.
12:12

A varázslatos kurkuma

tumeric_0706.jpgMindig reménykedem, hogy a kedvenc ételeimről nem derül ki mondjuk 20 év múlva, hogy mégsem annyira jó nekem, mint ahogyan gondoltam! Na ha a rost, fehérje ás ásványi anyag tartalmáról híres csicseriborsóról vagy az Omega 3-ban gazdag zsályamagokról vagy épp a zabpehelyről és a quinoa-ról kiderülne valami rossz dolog, akkor nagy bajban lennék!

Viszon úgy néz ki, hogy az egyik leggyakrabban használt, kedvenc indiai fűszeremről; a kurkumáról csupa jó dolgokat sikerül bebizonyítania a tudománynak, úgyhogy van okom örülni!

Imádom a kurkuma aranysárga színét és keleties illatát! Mindenbe bátran szórom, amibe curry-t tennék, csak épp egy sokkal lágyabb, kevésbé élces ízhatást kapok akkor, amikor a curry-ből kicsit túl sok lenne. Pont olyan gyönyörű sárgára színez mindent, viszont jóval bársonyosabb ízt ad az ételnek. Imádom a kifőtt zöldséges barnarizst, kuszkuszt vagy quinoa-t kurkumával besárgítani. Isteni és esztétikus köretet kapok mondjuk pácolt füstölt tofu szeletek és egy nagy tál babos, leveles saláta mellé. Egyik kedvenc vacsorám! De még édes ételekben is nagy hasznát veszem, bizony! A tofuval, szójatejjel és mérhetetlen mennyiségű vaníliával, de tojás nélkül készített madártejemet így varázsolom ugyanolyan szép sárgává, mintha tojás lenne benne, csak megspórolok vele jó pár koleszterin milligrammot. Sőt, a tofuból előállított, szendvicsre kenhető ’’tojássalátámat’’, a reggeli, tofu ’’omlettemet’’ vagy a tofu ’’rántottámat’’ is intenzív sárgává színezhetem. Fűszerekkel, hagymával, paprikával sok vendéget sikerült már megtévesztenem a reggeliző asztalnál. Nem jön rá senki, hogy nem ’’igazi’’ rántottát eszik. Maximum a legközelebbi koleszterin csekk alkalmával!

Szóval nagyon örülök, hogy a mai állás szerint – mindamellett, hogy a kurkuma az egyik leghasznosabb fűszer az én konyhámban – kiderül, hogy még rákellenes, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Melanoma, mellrák, prosztatarák, leukémia kezelésénél kiváltképp előnyösnek bizonyult. De még egyes kemoterápiás gyógyszerek hatásait is javíthatja úgy, hogy közben csökkenti mellékhatásait.

Sérülések, sebek gyógyulását felgyorsítja, mind belsőleg, mind külsőleg történő alkalmazással. Gyulladásos bőrbetegségek esetén szuper kiegészítő orvosság lehet, sőt különböző ízületi gyulladások tüneteit is gyengítheti és jó fájdalomcsillapító.

A kínai orvoslásban antidepresszánsként is alkalmazzák.

Segíti a máj működését és méregtelenítését. Részt vesz a zsíranyagcsere folyamatokban, ezáltal hasznos eszköze lehet a testsúly szabályozásának.

Csökkenti a vér koleszterinszintjétígy védi szívünket. Hasonlóan megakadályozhatja és lelassítja az időskori demencia (pl. Alzheimer-kór) előrehaladását az agyban lerakódott plakkok eltávolításával.

És még igen magas a vastartalma is! Elég jó, nem?

Az én konyhámban szó szerint bearanyozza az életet univerzális használhatósága révén. Számos potenciális egészségmegőrző hatása pedig már csak hab a tortára! Azt hiszem, továbbra is az egyik kedvenc fűszerem marad!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr344790124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása