2012.09.05.
12:57

A kevesebb só több!

966-623-03765412c.jpgRengeteg oka van annak, amiért csökkenteni kell a napi sóbevitelünket. Ha figyelünk a sófogyasztásunkra, megelőzhetünk számos betegésget, mint csontritkulás, magas vérnyomás, szívbetegségek és agyvérzés. A túlzott sófogyasztás:

Súlyosbíthatja a magas vérnyomásban szenvedő betegek állapotát, mikor is a modern társadalmakban a lakosság kb. egyharmada magas vérnyomásban szenved.

Elhízáshoz vezethet.

Növeli a szívbetegségek és agyvérzés kockázat.

Veseköveket okozhat.

Csontritkuláshoz vezethet, ugyanis a sok só savas környezetet eredményez a szervezetünkben és ennek a savas közegnek az ellensúlyozására testünk a csontjainkból ‘’lúgosító sókat’’ (kalcium-citrát és kalcium-karbonát) von ki, ami végeredményben fokozott kalciumveszteséget eredményez a csontokból.

Refluxhoz vezethet pontosan a savasító hatása miatt.

Növeli a gyomorfekély és bizonyos daganatos betegségek kialakulásának kockázatát.

(Forrás: Dr. Joel Fuhrman; Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.; Julieanna Hever, M.S., R.D., C.P.T.; John A. McDougall, M.D.)

opening-image-salt.jpg


dsSodium_270px.jpgSóból (nátrium és klorid) mindössze napi 1500 mg-ra van szükségünk. Ezzel szemben a jóléti társadalmakban jellemző napi átlagos sófogyasztás 4000 mg is lehet. Egy teáskanál tengeri só 2300 mg nátriumot tartalmaz, így most nagyjából be tudtad tájolni, hogy mennyivel is fogyasztasz többet. Ugye, hogy többet használsz?! Jobban tesszük, ha komolyan vesszük a dolgot, de mivel te is és én is imádjuk a finom ételeket, így nem szívesen mondunk le az ízekről, de szerencsére ne is kell. Jó pár módja van annak, hogyan tudunk továbbra is a felhasznált só mennyiségét csökkentve finomakat enni:

 

Tippek:

1. Először is: Sose vegyél olcsó, gyengébb minőségű sót! Ezek általában nagymértékben feldolgozottak és minden ásványi anyag elveszett belőlük a feldolgozás folyamata alatt. Jó minőségű, nagyszemű (kevésbé feldolgozott) jódozott tengeri sót vagy rózsaszín Himalája sót próbálj beszerezni. Jódból általában kevesebbet fogyasztunk, mint kellene, ezért törekedjünk jódozott só vásárlására, így legalább valami haszna is van a sófogyasztásunknak.

2. Vigyázat az alacsony nátriumtartalmú sóval! Ha egy só csökkentett nátriumtartalmú, az azt is jelenti egyben, hogy több káliumot tartalmaz. A kálium megterheli a vesét. Már enyhe veseproblémáknál is (amiről akár nem is tudunk) is a vese nem tudja az összes felesleges káliumot kiüríteni a szervezetből, így az ott felhalmozódik. A felhalmozódott kálium veszélyes a szívre, rendszertelen szívveréshez vezethet, izomgyengeséget, zsibbadást, gyomorbántalmakat okozhat. Hacsak nem vagy nátrium érzékeny, ne fogyassz csökkentett nátriumtartalmú sót!

3. Ne adj sót a főzővízhez tészta vagy zöldségek főzésénél, inkább sózz utólag! Egyrészt így sokkal kevesebb sót fogsz felhasználni és megelőzöd azt, hogy a főzővízből az összes sót felszívja az étel. A nyelvünkön lévő ízlelőbimbók sokkal intenzívebbnek észlelik a sós ízt, ha a só az étel tetején van és nem benne, így automatikusan kevesebb sót igényel az étel ugyanahhoz az ízhatáshoz.

4. Fűszerezz!!! Ha kevésbé sózod az ételt, akkor több fűszerrel intenzívebb ízeket tudsz elérni és kevésbé hiányzik majd a só. Ne a só legyen az íz az ételben, hanem a sok fűszer, amelyek közül egyébként sok mindenféle gyógyító hatással is rendelkezik (zöldfűszerek, kurkuma, bors, chili stb.). Ne sajnáld a fűszereket!

5. Használj citromot, lime-ot, narancsot, ecetet (almaecet, fehérborecet, vörösborecet, rizsecet stb.)! Ezek a savanykás levek sokkal jobban kiemelik a sós ízeket, így kevesebb só is elegendő lehet a kellő ízhatásért.

6. Használj szójaszószt, tamarit, miso pasztát, ha tudsz. Ezek a fermentált szójatermékek kevesebb sótartalommal sokkal intenzívebb hatást tudnak elérni az ételekben. (Egy szó a szójáról itt: ha a szójatermék bio, nincs semmilyen veszélye se nőkre, se férfiakra – többet később – de fontos, hogy bio, vagy legalábbis ne génkezelt legyen. DM-ben nagyon finom Alnatura szójaszószt tudsz venni, vagy néha térj be egy bioboltba.)

7. Jól mosd le a konzerv babot, kukoricát stb. Sajnos sok só van a folyadékban, ezért alaposan öblítsd le használat előtt.

8. Végül pedig kerüld a feldolgozott élelmiszereket! Ezek a termékek rengeteg rejtett sót tartalmaznak és észre sem veszed, máris sokszorosan túllépted a napi javasolt mennyiséget, anélkül, hogy észrevennéd. A legtöbb sót tartalmazó élelmiszerek: bármilyen csomagolt, előkészített élelmiszer, sajtok, felvágottak, húskészítmények, chips-ek, kekszek, sózott magvak stb.

 

Hidd el, hamarabb elveszíted a só iránti vágyakozást, mint észrevennéd. Amint áttérünk az alacsony sótartalmú, olaj- és cukormentes étkezésre, az ízlelőbimbóink kinyílnak újra, mintha visszatérnénk csecsemőkorba. Erőlködés nélkül, komolyan! Az ízek újra intenzívvé válnak, fele annyira édes is extra édesnek fog érződni és az ételek igazi ízét fogod érezni, ami egy nagy ajándék lesz, meglátod!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr624756574

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása