2012.07.17.
12:26

Eper-kivi salsa pácolt füstölt tofuval

DSC_0062.jpgOk! Én még szerencsés voltam és találtam epret, de lement már a szezonja valóban. Viszont, ami most mindenhol kapható, nagyon egészséges és nagyon finom, az a barack. Ebbe a receptbe tökéletesen passzol a barack fanyar íze is, főleg, ha érett, lédús barackokat tudsz vásárolni. Ezt a salsát már szinte mindenhogy elkészítettem, mangóval, barackkal, sőt még sárgadinnyével is, csak ekkor inkább piros színű pritaminpaprikát használok a sárga helyett, hogy meglegyen a “szivárványhatás”. Nem csak esztétikailag lesz így még szebb az étel, de a gyümölcsök és zöldésgek  különböző színei mind más és más vitamint reprezentálnak.

A sárga és narancssárga zöldségek és gyümölcsök (paprika, tök, répa, édesburgonya, barack, papaja, mangó, körte, kukorica, sárgadinnye stb.) gazdagok karotinban, abban a narancsos színű pigmentben, ami még a szemnek is jó. Ahhh, és szó szerint, hisz ezek a béta-karotinok azok, amik az emberi test csodálatos működésének köszönhetően a bélben és a májban A-vitaminná alakulnak át, amely támogatja immunrendszerünket, a nyálkahártyák egészségét, látásunkat és bőrünk szépségét.

A piros egyenlő a likopinnal, amely az egyik legjobb antioxidáns, segít megvédeni a szabadgyökök káros, savasító hatásaitól. A likopin még a daganatos betegésgek egyes fajtáival szemben is segítheti a megelőzést, mint például hasnyálmirigy-, nyelőcső-, vastagbél-, végbél-, prosztata- és mellrák. A likopint a szervezet nem tudja előállítani, csak táplálkozás útján pótolható, úgyhogy edd csak a sok paradicsomot és dinnyeszezonra fel!

A zöld színű zöldségek, gyümölcsök pedig rengeteg klorofillt és némi luteint tartalmaznak. Ezért az uborka, sóska, spenót, brokkoli, káposzta, kelkáposzta, zöld leveles saláták, avokádó, zöld bab, cukkini, kivi, zöld paprika, borsó, zellerszár sok szempontból csak hasznodra válhatnak. A lutein nagy koncentrációban jelen van a retinán található sárgafoltban. A sárgafolt lutein mennyiségének növelése ezért a szem egészségében játszik nagy szerepet és megvéd az időskori látásromlás, akár vakság kialakulásától. A klorofill pedig segít a vörösvértestek újraképződésében és pótlásában, illetve antioxidáns, tisztító, sebgyógyító és gyulladáscsökkentő hatásáért is imádjuk.

A lila és kék antocianinok pedig öregedésgátlóak, antioxidáns hatásúak és fontos szerepük van az időskori memóriazavarok megelőzésében. Tehát fogyaszd csak a sok padlizsánt, áfonyát, szedret, fügét, szilvát és szőlőt.

A fehéreket, mint a banánt, karfiolt, gombát, hagymát, gyömbért, burgonyát pedig antoxantin tartalmuk miatt szeretjük, mely csökkenti a vérnyomást és a koleszterin szintet, ezáltal véd a szívbetegségek és a sztrók valamint még a gyomorrák ellen is.

Látod, milyen csodálatos, ahogy a természet kitalálta magát?! Egyébként meg sok beszédnek sok az alja, egy a lényeg: EDD A SZIVÁRVÁNYT MINDEN NAP! :)

 

Eper-kivi salsa pácolt füstölt tofuval

kb. 2-3 adag

Salsához

8-10 eper/2-3 barack/negyed sárgadinnye

2 kivi

1 érett avokádó

1-2 újhagyma v. negyed lilahagyma

Fél pritaminpaprika

Apróra vágott friss menta/metélőhagyma/bazsalikom/petrezselyem (akár mind v. ezek bármely kombinációja)

1 citrom leve

Só, bors, csili

 

Tofuhoz

6 szelet füstölt tofu (bioboltokban, DM üzletekben kapható)

Pác:

1 evőkanál citromlé

1 evőkanál méz

1 evőkanál szójaszósz

¼ kiskanál őrölt kömény

Csili

 

A salsához csak minden összetevőt apríts össze, de az avokácónak hagyd meg a felét. Ezt a fél avokádót villával törd össze, add hozzá a citromlevet, pici sót, borsot és csilit, majd öntsd nyakon a salsát vele és kész is. Hagyd állni a hűtőben legalább 1 órát (már ha kibírod), hogy összeérjenek az ízek.

Tofu nélkül is tökéletes étel, simán csak menj el a legközelebbi DM-be vagy Rossmannba, vegyél egy csomagolt rozskenyeret és edd azzal. Isteni!

Ha a tofu mellett döntesz, akkor csak keverd össze a pácot, öntözd meg vele a tofu szeleteket, tedd az egészet egy hűtőzacskóba (ebben még jobban átjárja a páclé a tofu szeleteket) és hagyd állni legalább 20 percet, de akár egy éjszakát is. Aztán süsd ki a tofu szeletek mindket oldalát tapadásmentes serpenyőben közepes lángon.

A tofu csak ráadás, de akár csirkemell kockákkal is elkészítheted. Ha egy kiskanál a kezembe kerül, akkor én máris nekiestem a salsának és el is fogyott azonnal, mielőtt még bármit is csináltam volna mellé. :)

3 komment

Címkék: receptek tofu előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr184661885

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsu-zsi 2012.08.16. 18:27:58

Kipróbáltam, isteni finom lett :) kérek még ilyeneket :P

eddmagad 2012.08.19. 12:06:15

@Zsu-zsi: Yupppeeee!Van egy másik kedvenc salsa receptem, hamarosan postolom akkor :)
süti beállítások módosítása