A muffinokat mindannyian imádjuk. Szuper édesség reggelire vagy uzsonnára. Nem folyik, nem csepeg, nem romlik meg, így könnyen magunkkal tudjuk vinni a táskánkban rohanós napokon, és mivel elég laktató is, mindig jól jön napközben. Elkészíteni annyira egyszerű szinte az összeset, hogy még egy 6 éves kislánynak is menne. Alig kell vele bajlódni, nagyjából a “szárazazt a likvid összetevőkkel” elkeverni elve alapján működik az egész. A recepteket duplázva a szokásos 12 muffin helyett akár 24-et is kisüthetsz, ha nagy a család, és még másnapra is maradhat belőle reggelinek.
Ha jól átgondolt összetevőkkel dolgozunk, akkor pedig egy ilyen édesség nem csak finom, hanem igen egészséges is lehet úgy, hogy még a vonalaink miatt sem kell aggódnunk egy picit sem, mert olyan komplex szénhidrátokat használunk, amelyek nagyon lassan, egyenletesen szívódnak fel és hasznosulnak a szervezet által. Fogyasztásuk hirtelen inzulin kibocsátással nem jár, ami felelős a zsír raktározásában és zsírpárnáink növelésében. Plusz mérget vehetsz rá, hogy nem fogsz tudni egyszerre belőlük megenni annyit, mint a fehérlisztes-cukros társaikból, mert rosttartalmuk annyira magas, hogy garantáltan hamar jól fogsz lakni velük. Ez még inkább érvényes, ha rozslisztből készíted.
Epres-banános tönkölymuffin
12 db
½ csésze olvasztott margarin (Bords Eve)
½ csésze szójajoghurt
2 nagyobb érett banán
Késhegynyi vanília
1 bő csésze xilit
2 csésze teljes kirörlésű tönkölyliszt (v. rozsliszt)
¼ csésze zabkorpa
1 ½ teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ teáskanál só
1 teáskanál fahéj
1-1 ½ csésze feldarabolt eper
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
Az érett banánokat villával jó alaposan törtd össze. Add hozzá a joghurtot (ha nem szójajoghurtot használsz, hanem normál joghurtra gondoltál, akkor inkább kaukázusi kefírt válassz), a vaníliát, a xilitet és az olvasztott margarint (ezt nehogy melegen tedd bele, várj, amíg kihül szobahőmérsékletre). Elektromos habverővel keverd őket homogénné 1-2 perc alatt.
Egy másik keverőtálban mérd ki a lisztet, keverd bele a sütűport, a szódabikarbónát, a zabkorpát, a sót és a fahéjat. Az eper darabokat ebben a lisztes keverékben forgasd át. Ha nem tennéd, akkor sütés közben leülne a muffin aljára. (Bármilyen gyümölcsöt használhatsz, a lényeg, hogy mindig forgasd át a lisztben és a fagyasztott gyümölcsöt pedig mindenképpen fagyasztott állapotban használd.)
Ezt a keveréket két lépésben add hozzá a likvid összetevőkhöz és lapos fakanállal keverd őket egyenletesre. Nem kell túlmixelni.
Muffinpapírokkal kibélelt muffin sütőformába kiskanál segítségével oszd el a tésztát és süsd ki őket kb. 30-35 perc alatt, vagy amíg egy fogpiszkáló pálcika tisztán kijön a muffinok közepéből. Az idő lehet kevesebb és több is, sütőtől, sütőformától és liszttől is függ. Ha megsültek, távolítsd el a muffinokat a sütőformából és hagyd őket kihűlni sütőrácson, hogy ne maradjon nedves a közepe a forró gőztől.