2012.04.22.
14:20

Epres-banános tönkölymuffin

DSC_0270gg.jpg

A muffinokat mindannyian imádjuk. Szuper édesség reggelire vagy uzsonnára. Nem folyik, nem csepeg, nem romlik meg, így könnyen magunkkal tudjuk vinni a táskánkban rohanós napokon, és mivel elég laktató is, mindig jól jön napközben. Elkészíteni annyira egyszerű szinte az összeset, hogy még egy 6 éves kislánynak is menne. Alig kell vele bajlódni, nagyjából a “szárazazt a likvid összetevőkkel” elkeverni elve alapján működik az egész. A recepteket duplázva a szokásos 12 muffin helyett akár 24-et is kisüthetsz, ha nagy a család, és még másnapra is maradhat belőle reggelinek.

Ha jól átgondolt összetevőkkel dolgozunk, akkor pedig egy ilyen édesség nem csak finom, hanem igen egészséges is lehet úgy, hogy még a vonalaink miatt sem kell aggódnunk egy picit sem, mert olyan komplex szénhidrátokat használunk, amelyek nagyon lassan, egyenletesen szívódnak fel és hasznosulnak a szervezet által. Fogyasztásuk hirtelen inzulin kibocsátással nem jár, ami felelős a zsír raktározásában és zsírpárnáink növelésében. Plusz mérget vehetsz rá, hogy nem fogsz tudni egyszerre belőlük megenni annyit, mint a fehérlisztes-cukros társaikból, mert rosttartalmuk annyira magas, hogy garantáltan hamar jól fogsz lakni velük. Ez még inkább érvényes, ha rozslisztből készíted.

 

Epres-banános tönkölymuffin

12 db

 

½ csésze olvasztott margarin (Bords Eve)

½ csésze szójajoghurt

2 nagyobb érett banán

Késhegynyi vanília

1 bő csésze xilit

 

2 csésze teljes kirörlésű tönkölyliszt (v. rozsliszt)

¼ csésze zabkorpa

1 ½ teáskanál sütőpor

½  teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál só

1 teáskanál fahéj

 

1-1 ½ csésze feldarabolt eper

 

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Az érett banánokat villával jó alaposan törtd össze. Add hozzá a joghurtot (ha nem szójajoghurtot használsz, hanem normál joghurtra gondoltál, akkor inkább kaukázusi kefírt válassz), a vaníliát, a  xilitet és az olvasztott margarint (ezt nehogy melegen tedd bele, várj, amíg kihül szobahőmérsékletre). Elektromos habverővel keverd őket homogénné 1-2 perc alatt.

Egy másik keverőtálban mérd ki a lisztet, keverd bele a sütűport, a szódabikarbónát, a zabkorpát, a sót és a fahéjat. Az eper darabokat ebben a lisztes keverékben forgasd át. Ha nem tennéd, akkor sütés közben leülne a muffin aljára. (Bármilyen gyümölcsöt használhatsz, a lényeg, hogy mindig forgasd át a lisztben és a fagyasztott gyümölcsöt pedig mindenképpen fagyasztott állapotban használd.)

Ezt a keveréket két lépésben add hozzá a likvid összetevőkhöz és lapos fakanállal keverd őket egyenletesre. Nem kell túlmixelni.

Muffinpapírokkal kibélelt muffin sütőformába kiskanál segítségével oszd el a tésztát és süsd ki őket kb. 30-35 perc alatt, vagy amíg egy fogpiszkáló pálcika tisztán kijön a muffinok közepéből. Az idő lehet kevesebb és több is, sütőtől, sütőformától és liszttől is függ. Ha megsültek, távolítsd el a muffinokat a sütőformából és hagyd őket kihűlni sütőrácson, hogy ne maradjon nedves a közepe a forró gőztől.

 

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli receptek édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr14466473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása