2012.04.19.
17:42

Mandulatej

DSC_0228.JPG

Mindig is imádtam mindenféle növényi tejet, mert egy olyan szintű változatosságot tudnak bevinni egy-egy gyümölcsös italba, kakaóba vagy a reggeli kávénkba, hogy azt a szimplán tehéntejet tartó háztartásokban aligha lehet elérni. Imádok úgy felkelni, hogy minden reggel más meglepetés vár a reggeli kávémban. Egyszer zabtejjel, másszor rizstejjel és kivételes napokon mandulatejjel készítem. A mandulatej szerintem a növényi tejek királynője, de szinte minden gabona illetve dióféle alkalmas arra, hogy ”tejet” állítsunk elő belőle (zabtej, rizstej, mogyorótej, tönkölytej, árpatej, quinoatej, kókusztej, szójatej stb.). Ezek persze nem nevezhetőek tejnek a szó szoros értelmében, viszont fehér színük és krémes állaguk miatt rendkívül alkalmasak a normál tehéntej alternatívájaként. Laktózérzékenyeknek jó hír!

Egyébként a lakosság nagy része ”tejallergiás", mert 1-3 éves korban gyakorlatilag befejeződik a laktáz enzim termelődése az emberi szervezetben, amely szükséges a tejben lévő laktóz (tejcukor) lebontásához, megemésztéséhez. Ez azért van így, mert általában ebben a korban fejeződik be a csecsemők szoptatása és ezután már nincs szükség az anyatejben is megtalálható laktóz lebontására, így befejeződhet a szükséges laktáz nevű enzim termelődése. Persze, ez nem mindenkinél van így, illetve a laktózérzékenység is leggyakrabban tünetmentes, de ez még nem jelenti azt, hogy az adott egyén a tejcukor lebontására, a tej megemésztésére tökéletesen képes.

Én is pontosan egyike voltam azoknak a tejimádóknak hosszú éveken keresztül, akik el sem tudták képzelni az életet nélküle és akik hitték azt, hogy a tej az egyik legegészségesebb táplálék, tökéletes fehérjeforrás, a természet ajándéka, tele van D vitaminnal és kálciummal, így elengedhetetlen az egészséges csontok fejlődéséhez, a csontritkulás megelőzéséhez.

Ma már teljesen mást hiszek. Ehhez persze jó pár könyv, kísérlet és vizsgálat elolvasása kellett, de megérte! Saját magamon is tapasztalom a tej étrendből való kiiktatásának az előnyeit (szebb bőr, pollenallergia eltűnése, puffadás megszűnése stb.).

Először is közel sem tökéletes fehérjeforrás! Sőt egy könnyen gyilkos fehérjeforrás lehet! A tejben található összes fehérje kb. 80 százaláka az úgynevezett kazein, ami hosszú éveken kereszül elhúzódó kísérletekben rákkeltőnek bizonyult (The China Study – Dr. T. Colin Campbell). Félreértés ne essék! A tej nem okoz rákot, hanem az egyéb karcinogén (rákkeltő) anyagok (aflatoxin, ólomszármazékok, hegesztőgázok, kipufogógázok stb.) által elindított rákos folyamatok fejlődését támogathatja! Ezek egyébként kezdeti stádiumban visszafordíthatóak, ha a rákos sejtek nem kapnak elég ”táplálékot” és nem tudnak továbbszaporodni. Egy ilyen táplálék a kazein, ami tejtermékekben, sajtokban fordul elő. Másik ilyen ismert, a tumoros sejtek fejlődését támogató anyag pedig a cukor!

Másodszor, a D-vitamin tulajdonképpen nem is egy vitamin, hanem inkább egy hormon, hiszen az emberi test saját maga képes az összes szükséglet előállítására a napfény által. Ennek nagy előnye az, hogy így a szervezet maga képes ezt a folyamatot szabályozni és annyit előállítani, amennyire valóban szüksége van, annyit tárolni belőle, amennyi kell és annyit felhasználni akkor és ott, amennyi, amikor és ahol kell! Ehhez persze rendszeresen, napi 15-20 percet kellene minimum eltölteni a napon szabadon hagyott karokkal, alapozó mentes arcbőrrel és naptej használata nélkül (persze nem a déli órákban), amire egyrészt a négy évszakos éghajlatunk, másrészt munkahelyünk miatt nem nagyon van lehetőség. A lakosság nagy része egyébként D-vitamin-hiányban szenved, még azok is, akik rendsyeresen fogyasztanak tejtermékeket, sajtot, májat, halat, húst stb. Egyes kutatások szerint ugyanis gyakorlatilag nem lehetséges önmagéban a táplálékkal fedezni D-vitamin szükségletünket. Az elégséges D-vitamin szint eléréséhez rendszeres napfényre is szükség van, ennek hiányában tehát sok orvossal egyetértésben arra bátorítalak, hogy legalább az ősztől tavaszig tartó időszakban szedj D-vitamint, amely egyébként igazoltan védelmet nyújthat daganatos megbetegedések ellen is!! A tehéntejbe sok esetben mesterségesen, utólag fecskendezik bele a D-vitamint. Ugyanígy léteznek D-vitaminnal dúsított növényi alapú tejitalok is.

Harmadszor pedig a legnagyobb csalás és ámítás az erős csontok és a tejtermékek közötti összefüggés kampánya. Sőt bizonyított adat, hogy a rendszeres tejfogyasztók körében gyakoribb a csontritkulás mint a tejet nem fogyasztók körében (Case-Control Study of Risk Factors for Hip Fractures in the Elderly - American Journal of Epidemiology; Neal Barnard, M.D - Physicians Committee for Responsible Medicine Washington, D.C.; 12-year Harvard study of 78,000 women - American Journal of Public Health 1997;87). Ennek oka, hogy a tejtermékek fogyasztása annyira elsavasítja a testet, hogy ez a savas környezet több kálciumot von ki a csontokból, mint amennyi fel tudna szívódni ezzel gyakorlatilag minden pohár tejjel vagy joghurttal összeségében kálciumveszteséget okozva. Plusz a magas fehérjetartalmú étrendek eredménye is a fokozott kálciumveszteség, mert a fehérje lebontásával együtt jár az, hogy jelentős mennyiságű kálcium ürül ki a vizelettel a szervezetből. A fehérjefogyasztás 100%-kal történő megnövelése akár kétszeres mennyiségű kálciumveszteséget is eredményezhet (Journal of Nutrition, 1981; 111 (3)). Tehát mikor a nagyon divatos, alacsony szénhidrát- és magas fehérjetartalmú fogyókúrás trendeket követed és milk shake-ken, túrókrémeken és sovány húsokon élsz, akkor ez is jusson eszedbe. Mielőtt azt hinnéd a jó kis hízlaló, vércukor ugráltató, egyszerű szénhidrátok mellett kampányolok, mint a cukor, fehérliszt, sütik, kekszek, csokik és társaik, nagyon tévedsz. Ezeket én nem is szénhidrátoknak nevezem, hanem mérgeknek! A komplex, összetett szénhidrátok előnyeire próbálom felhívni a figyelmedet, mint a barnarizs, árpa, rozs, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök stb.

A csontokra visszatérve...ha szeretnél kálciumot bejuttatni a szervezetedbe, akkor tej helyett inkább válaszd a kelkáposztát, káposztát, spenótot, babot, sóskát, brokkolit, karfiolt, gyümölcsöket és a tofut stb.! Egyébként meg nem a tej, nem is a káposzta, hanem a rendszeres testmozgás és a sport az, amitől a csontok erősek és egészségesek maradnak és amivel a legtöbbet teheted a csontritkulás megelőzése és a csipőprotézisek elkerülése érdekében!

Na valószínűleg idáig már kevesen jutottak el az olvasásban a sok összehordott ”sületlenségem” láttán. Ha már legalább egy olvasó elgondolkozott és úgy döntött, hogy jobban utána olvas a témának és elhagyja a tejtermékeket az étrendjéből, már megérte az a másfél óra, amit most az írásra szántam és az a sok óra, nap, év, amit a témában való olvasással eltöltöttem. Én is sokáig hittem a tejkampányoknak, mert hinni akartam! Hiszen imádtam a tejet, és senki sem szereti azt hallgatni, hogy kedvenc ételei, italai esetleg nem, hogy nem egészségesek, hanem még egészségtelenek is. Most a zabtejet imádom, és bár drágább mint a tehéntej, inkább fogyasztok kevesebbet, de jót és minőségit, mint többet a rosszból. Csak azon gondolkozom el néha, hogy vajon zabtej reklámot miért nem lehet látni a tv-ben? Vajon nem lenne egészséges? Kétlem...hát valahogyan meg kell gazdagodni a tejiparnak is...és ami jó, az jó, ott nincs szükség meggyőzésre...érdekes azért!

Szóval, ha osztod, ha nem a fentieket, attól ez még nem zárja ki, hogy szeresd a mandulatejet. Mint már említettem én is imádtam már ”tejivó” koromban is. Viszont a boltokban sajnos aranyárban van, ezért ha rávetem magam néha-néha, akkor mindenképp a sokkal olcsóbb home-made verziót választom és inkább elkészítem magamnak. Nincs hozzá másra szükség, mint egy turmixgépre, egy baba szövetpelenkára vagy egy nagyon sűrű szitára, szeletelt mandulára és vízre.

 

Mandulatej

Kb. 1 liter

150 gramm hámozott, szeletelt mandula

Víz

1-2 evőkanál agávé szirup (vagy méz)

Csipet só

1 teáskanál fahéj (opcionális)

Vanílía (opcionális)

 

A szeletelt mandulát áztasd be annyi vízbe éjszakára, hogy elfedje az egészet.

DSC_0195.JPG

 

Másnap öntsd az egészet (mandulát, vizet) egy turmixgépbe és kezd el turmixolni, majd kapcsolj fel a maximumra és jó pár percig folytasd a mixelést. Egy csipet só és pici édesítő kellhet hozzá, de tehetsz még bele fahéjat és vaníliát is, ha szeretnél. Annyi vizet adj még a gépbe, hogy egy olyan intenzitású mandula tejet kapjál, ami a te ízlésednek megfelel. Kb. 1 liter tejet lehet ennyi mandulából kihozni, én ugyan hígabban szeretem, sokaknak ez már túl vizes, ekkor használj kevesebb vizet.

Ha jól összeturmixoltál mindent, akkor már csak le kell szűrnöd az egészet. Erre legjobb, ha egy szövetpelenkán keresztül átöntöd a tejet egy edénybe és a pelenkán fentmaradó manduladarát pedig jól kicsavarod kézzel a pelnka segítségével. Ha ez nincs, akkor szűrd át az egészet egy nagyon finom szitán és kanállal nyomkodd ki a lehető legtöbb folyadékot a szitán fennakadó mandulaforgácsból. Kétszer legalább érdemes megismételni a szűrés folyamatát, hogy minél tisztább mandulatejet kapjál.

A megmaradó mandulaforgácsot még csak véletlenül se dobd ki.

DSC_0206.JPG

Muffinokba, sütikbe tökéletesen bele tudod keverni. Én leggyakrabban csak a reggeli müzlimbe, szójajoghurtomba, vagy gyümölcssalátámba szoktam belekeverni, így semmi sem vész kárba, és maximálisan élvezhetjük a mandula minden jótékony hatását!

Szólj hozzá!

Címkék: receptek tej

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr504461473

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása