2012.04.17.
16:11

Csokoládés avokádó cupcake

DSC_0174.JPG

A cupcake egy tipikus amerikai édesség, amikor egy muffin alapot valamilyen színes, habos, krémes csoda borít be. Az biztos, hogy az igazi amerikai verziók annál is több cukrot és vajat tartalmaznak, mint amennyi egész Indiának egy évre elég volna, de be kell látni, hogy a cupcake-k elkészítésének ott nem véletlenül van nagy hagyománya. Isteni finom, káprázatos darabokat képesek elkészteni. A legeslegjobb cupcake-k teljes bizonyossággal a new york-i Magnolia Bakery-ben találhatóak, és bár megrögzött egézségtudatos fogyasztó vagyok, ha ismét arra járnék a húgommal, nagyon nehezen tudnék még én is ellenállni. Az is lehet, hogy nem sikerülne! Egyedül biztosan menne, de a tesómmal eltöltött Central Park-os emlékekre az ő társaságában már aligha.

Mielőtt megijednél, hogy mit keres az avokádó egy édes, csokoládés desszertben, megnyugtatlak, hogy sosem vennéd észre benne, mert abszolút kiérezhetetlen az íze. Akkor minek tesszük bele? Azért, mert gyakorlatilag a villával összetört avokádó ugyanazt a szerepet tölti be sütésnél sok esetben, mint a tojás, tehát összetartja az alkotórészeket és megadja a tészta omlós szerkezetét. Amiért mégis jobb, mint a tojás, az az, hogy zéró koleszterint tartalmaz.

Csak egy darab tojásban 200-220 milligramm koleszterin van. A WHO által javasolt napi koleszterin bevitel maximum értéke 300 milligramm. Ehhez képest a minimum 2 tojásból készített reggeli rántottánk és a napközben mindenféle kekszek, sütemények, joghurtok, tejes kávék, ebédre húsok, majd vajas-sonkás-sajtos szendvicsek elfogyasztásával fix, hogy messze túltett minden átlagos fogyasztó ezen a határértéken. Sajnos! A bármilyen szív- és érrendszeri betegségben szenvedő pácienseknek pedig ugyanez a hatérték 200 milligrammban van meghatározva. Tehát fogalmam sincs, hogy sokan közülük, miért is esznek tojást például. Illetve fogalmam sincs, miért nem nulla milligramm az ajánlott koleszterin bevitel számukra. Miért kell CSAK mértékletességre inteni az amúgy már beteg pácienseket, és nem extrém (már akinek ez extrém) módon megközelíteni az önmagában több, mint extrém betegséget, és drasztikusabb életmódot és táplálkozást érintő változásokat javasolni és minden telhetőt megtenni a gyógyulásért. Bármilyen mennyiségű állati telített zsír és koleszterin elfogyasztása olaj a tűzre! A legkevesebb is. És ha a cél a tűz eloltása, akkor még csak véletlenül sem élesztgetjük és locsolgatjuk olajjal, igaz?! (Dr. Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.)

Jó, ha tudod, hogy minden állati eredetű táplálék tartalmaz koleszterint (melyik milyen mértékben persze) illetve zsírban gazdagok (még akkor is, ha nem látod...pl. csirkemell) és az összes zsírtartalmuknak jelentős része telített zsírsavakból áll (az a fajta, amely kapcsolatban áll a szív- és érrendszeri betegségekkel). Ezzel szemben a növényi eredetű táplálékok mindegyike nulla koleszterint tartalmaz, zsírban szegények és ezeknek a zsíroknak is csak kis része telített.

Sokan biztos most azzal a nézettel jönnek, hogy az orvostudományban még soha nem sikerült egyenes arányosan bebizonyítani azt, hogy a táplálékkal bevitt koleszterin emeli a vér koleszterin szintjét. De sikerült bebizonyítani, hogy elemi, csak maximum azt nem, hogy kinél milyen mértékben. (The Cina Study - Dr. T. Colin Campbell; Prevent and Reverse Heart Disease - Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D.) Vannak, akik szerencésebbek és esetükben ezek a káros hatások kevésbé jelentkeznek, illetve nem is biztos, hogy szimplán szerencsésebbnek nevezném őket vagy egy részüket. Azt látni kell, hogy minden ember más életmódot folytat és ugyanazzal a diétával épp ezért más és más hatások tapasztalhatók mindenkinél attól függően, hogy mennyit sportol, mi a foglalkozása, hol él, miből mennyit eszik, hogyan nőtt fel stb. Ha minden ilyen változót egyformává lehetne tenni egy kísérletben, akkor tudnánk azt pontosan megmondani, hogy átlagosan milyen mértékben emeli a vér koleszterin szintjét az elfogyasztott koleszterin mennyisége. Egy biztos...emeli! Ha meg emeli, az szív- és érrendszeri betegségekhez, kettes típusú cukorbetegséghez vezethet és még sorolhatnám a különboző daganatos megbetegedéseket (pl. emlőrák) és egyebeket, de inkább térjünk vissza az élvezetekhez és készítsük el ezt a csokis, krémes finomságot.

Summa summarum az én véleményem az, hogy ha bizonyos esetekben van arra mód, hogy például a tojást sütésnél avokádóval (almaszósszal, tört banánnal, lenmag pürével, keményítővel, szójaliszttel, szójajoghurttal stb.) helyetessítsük, akkor miért ne tegyük meg és válasszuk az egészségesebb megoldást és hagyjuk a kevésbé egészségesnek mondható opciókat olyan helyzetekre, amikor a helyettesítés nem lehetséges (pl. madártej)

Én amúgy pont ilyen okokból használtam tofut a krém alapjának elkészítéséhez, és nem mascarpone vagy egyéb krémsajtot, tejszínt, vagy vajat, de aki nem fér hozzá a tofuhoz, vagy nem szereti, az használhatja persze az előbb említett hagyományos megoldásokat is, de csak óvatosan!

 

Csokoládés avokádó cupcake

12 db cupcake

 

Muffin alap

1 ½ csésze teljes kiörlésű rozsliszt (VitaMill, hiper- ill. szupermarketekben beszerezhető)

¾ csésze 100%-os cukrozatlan kakaópor

1 teáskanál sütőpor

1 csapós teáskanál szódabikarbóna

1 csapós teáskanál só

1 érett avokádó (fontos, hogy érett legyen; inkább túlérett, mint épp hogy csak érett)

½ csésze xilit v. erythritol

½ csésze méz

¾ csésze szójatej (Alnatura, DM-ben kapható) vagy bármilyen tej

1/3 csésze margarin kicsit megolvasztva (Bords Eve, hiper- és szupermarketekben kapható)

1 teáskanál vanília kivonat (opcionális)

 

Krém

350 gramm tofu

Kb. 6 evőkanál juharszirup (vagy méz, xilit stb.; a mennyiség függ attól, hogy milyen erősségűt használsz)

Csipet só

100 gramm étcsokoládé (Ritter Sport Diet étcsokoládé)

2 csapós evőkanál margarin (Bords Eve)

 

Először készítsd el a krémet. Minél többet áll a hűtőszekrényben, annál jobb, mert keményebbé, formázhatóbbá válik. Mindössze egy jó turmixgépre van szükség.

A csokit és a margarint vízgőz felett olvaszd meg, ez kerüljön a turmixgép aljába. Erre mehet rá az összes többi összetevő. A tofut a kezeddel tördeld szét, amennyire tudod, ezzel is könnyebb lesz a turmixolás. A művelet közben valószínűleg többször is meg kell majd állj és egy fakanállal át kell forgatnod a gépben lévő masszát, amikor hallod, hogy a kés csak a levegőben forog. A lényeg, hogy előbb-utóbb, többszöri kevegetés után egy nagyon sima, selymes, fénylő masszát kapjál. Amíg egészen pici darabokat is látsz benne vagy nem fénylik a krémed, addig nincsen kész és folytast a turmixolást. Mindig minimumól indulj és nagyon lassan, fokozatosan kapcsolj fel a maximumig.  

Ha ez megvan, tedd be a hűtőbe az egészet.

 

Most jöhet a muffin elkészítése.

Először melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

A száraz összetevőket (liszt, kakaópor, sütőpor, szódabikarbóna, só) keverd össze egy tálban és tedd félre.

Villával jó alaposan, krémesre törd össze az avokádót. Add hozzá a xilitet és a mézet, majd elektromos habverővel kb. 1 percig habosítsd fel kicsit. Majd mehet bele a kissé megolvasztott margarin.

DSC_0084.JPGDSC_0087_1.JPGDSC_0088.JPGDSC_0090.JPG

 

 

Legvégül a vanília, a szójatej és óvatosan alacsony fokozaton keverd őket homogénné. Nem kell túlkevergetni.

Majd két részletben add hozzá a lisztes keveréket a krémes masszához. Ezt már egy lapos fakanállal elég összekeverni. Töltsd bele a masszát muffinpapírokkal kibélelet sütőformába és kb. 40 percig süsd, vagy amíg egy fogpiszkáló pálcika tisztán ki nem jön a muffin közepéből.

 

DSC_0100.JPGDSC_0107.JPG

 

A nem fehérliszttel készült sütemények általában tovább sülnek mint a hagyományos verziók, úgyhogy süsd csak szép türelmesen őket.

 

Amikor a muffinok és a krém is teljesen kihűlt, akkor összeállíthatod a cupcake-eket. Egy nyomózsákkal szép magasra halmozz a krémből a muffinokra , de ha nincsen, akkor kiskanállal is tökéletesen megoldható.

Mivel sem tejtermék, sem tojás nincs a sütinkben, így hűtőben eláll pár napig, hogy hosszasabban élvezhesd, amit megsütöttél.

DSC_0193.JPG

 

Nálam ilyenkor a másnapi reggel tuti, hogy ezzel a csokis cupcake-kel indul!

Szólj hozzá!

Címkék: amerikai receptek édesség desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr494457000

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása