2012.04.02.
16:18

Paradicsom-pestos spagetti grillezett cukkinival és mézes sültpaprikával

DSC_0549.JPG

A tészta hízlal?... Nem, ha a jófélét eszed! A legjobbak azok a teljes kiörlésű olasz tészták, amelyek durumbúza dara és víz felhasználásával készülnek és semmi mást nem tartalmaznak. A bioboltok biztosan tele vannak ilyenekkel, de ha egy egyszerűbb megoldást szeretnél, akkor jobb, ha bemész egy DM üzletbe és ott választasz az Alnatura teljes kiörlésű termékek közül.

Na és mi az a tészta, ami nem jó? Hát az, ami sima finomított fehérlisztből készült és ha még jó magyar szokásra tojást is tesznek bele, plusz még jó puhára agyon is főzik, akkor garantált a magas vércukorszint és a csinos kis zsírpárnák.            

Vannak persze különböző csökkentett szénhidrát tartalmú tészták is a piacon, aki szeretné, vegye azt. Én maradok az Alnatura bio, két összetevős (durumbúza dara és víz) termékeknél a hosszasan felsorolt hatszázhúsz összetevőt tartalmazó fogyi tésztákkal szemben.

Tulajdonképpen a sima durumlsisztből készült tésztának is alacsony a glikémiás indexe (43). Ennek az az oka, hogy a tészta egy tömör szerkezetű étel és még ha jó alaposan megrágod is, időbe telik lebontani, így a vércukorszintet lassan, egyenletesen emeli. Nem úgy mint a kenyér esetében. Még akkor is ha ugyanabból a lisztből készült kenyeret hasonlítunk egy szintén ugyanabból a lisztből készült tésztához, a kenyér glikémiás indexe mindig magasabb lesz. Erre pontosan a kenyér laza, levegős szerkezete a magyarázat, amit élesztő használatával érünk el. Emiatt a levegőbuborékok miatt az emésztő enzimek és a gyomorsav egész gyorsan képesek összetevőire választani az ételt, tehét megemészteni, így a vércukor is gyorsabb ütemben fog emelkedni. Szóval, ha minden kötél szakad, válaszd akár a sima durum tésztát is, semmi problámád nem lesz belőle. Egyébként meg még a Vapianio-ban is lehet kérni az ételt teljes kiörlésű tésztákkal, úgyhogy elég jók a lehetőségeink.

Aki szereti az olasz konyhát, ott a tésztaételek elég gyakran kerülnek az asztalra. Az itt szereplő paradicsomos pesto egy nagy kedvenc lehet, mert nagyon egyszerű elkészíteni, rengeteg más receptnél is használható és isteni finom! Ahogy írom, már csurog is a nyálam és azt hiszem, még pár sor után tartok is egy szünetet és szaladok a konyhába elkészíteni ismét...igen...most...

Ezúttal annyi történt, hogy lilahagymát és gombát pirítottam, erre került rá penne és ez az incsiklandó paradicsomos szósz.

De térjünk vissza az eredeti receptünkhöz.


Paradicsom-pestos spagetti grillezett cukkinival és mézes sültpaprikával

1 adag

 

80 gramm teljes kiörlésű spagetti (Alnatura, DM üzletekben kapható)

1 marék bazsalikom

 

2 szelet pritaminpaprika

2 szelet cukkini

 

Pesto

1/3 csésze kesudió (vagy akár normál dióbél)

2 fej konzerv paradicsom v. friss meghámozva

2 evőkanál sűrített paradicsom

2 gerezd fokhagyma

¼ csésze szójatej (vagy víz)

1 evőkanál nemes élesztőpehely (opcionális)

Bors

A pestot készítsd el először. Mindent egyszerre tegyél bele egy erős turmixgépbe és turmixold addig, hogy egy krémes, homogén pestot kapjál.

DSC_0477.JPG

A cukkini és a paprika szeleteket sózd meg, kend be mézzel és forró lángon grillezd meg őket.

Addig a tésztát főzd meg (Al dente...ezáltal is alacsonyabb marad a glikémiás indexe és kevésbé hízlal).

A pestot egy sperpenyőben melegítsd át, tegyél hozzá rengeteg apróra vágott friss bazsalikomot, a főtt tésztát borítsd rá és forgasd őket össze. Tálalásnál tedd rá a grillezett zöldségeket és még pluszban hintsd meg az egészet friss bazsalikom levelekkel. Nálam abból sosem elég!


DSC_0526.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr994356339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása