Ez a recept annyira pofonegyszerű, hogy mindössze egy kis mártogatós szószt kell elkészítened hozzá és zöldségeket, tofut, szejtánt vagy csirkemellet nyársokra felhúzogatni és valami köretet prezentálni mellé, ami az én esetemben Bords Eve margarinnal és szójatejjel készített burgonyapüré volt.
A szósszal megkenegeted a nyársokat és a kimaradt részt mártogatósként tálalhatod az étellel vagy megöntözheted vele a köretedet is, igy ha többet szeretnél belőle, nyugodtan szorozd a receptet. Ez egy ngyon pikáns, fűszeres, keleties ízhatású öntet, nyársokra abszolút kedvencem.
A szósszal kapcsolatban talán csak a melasz érdemel említést. A melasz a cukorrépából vagy cukornádból cukorrá történő feldolgozás első lépcsőjében keletkező melléktermék. Épp ezért még tartalmaz vitaminokat, ásványi anyagokat (pl. magnézium, kálcium, vas), amitől a finomított asztali cukrok már abszolút ”meg vannak tisztítva”. Sűrű, fekete színű szirup, bioboltokban juthatsz hozzá, sokáig eláll a polcon, és gyümölcskenyereknél, bizonyos muffinoknál, gyömbérrel készült recepteknél szuper kiegészítő. Mindig csak egy-két teáskanállal fogsz belőle felhasználni, mert nagyon intenzív ízű, ezért elég gazdaságos befektetés is.
Az én nyársamra általában tofu és brokkoli kerül, de nyári szabadtéri sütéseknél csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen más zöldségeket használjunk. Hagymával, répával, pritaminpaprikával, cukkinivel, padlizsánnal mennyei lehet.
Pikáns, fűszeres grillnyársok
3 adag
kb. 150 gramm tofu
2 marék brokkoli
Mártogatós szósz
3 evőkanál szójaszósz
3 evőkanál agávé szirup
1 ½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt kömény
1 ½ teáskanál melasz
3 teáskanál dijoni mustár
1 ½ teáskanál só
Csili
Bors
A szószt kézi habverővel keverd homogénné. Kend meg vele az előre elkészített nyársokat.
Sütőben 200 fokon süsd, amíg megpirulnak a nyársaid.
A burgonyapürét csak ajánlani tudom mellé köretként, hiszen a fűszeres, nagyon intenzív, pikáns nyársok és mártogatós mellé nagyon passzol a burgonyapüré selymes, krémes íze.