2012.04.01.
19:22

Málnás, zöldalmás rukkola balzsamos füstölt tofuval

DSC_03882.jpg

Ki akar már egy saláta receptet látni egy főzős blogon, egyáltalán salátához minek is recept?!

Rólam annyit, hogy világ életemben utáltam mindenféle salátát, soha nem is ettem őket. Egyszerűen csak” lapulevélevőknek” hívtam azokat, akik valahogy képesek voltak letolni a torkukon egy egész tál salátát.  Tipikusan azokra a cukros-ecetes lében úsztatott nyers levelekre és zöldségekre asszociáltam a salátákkal kapcsolatban mindig is, ahogyan azt vasárnapi ebédeknél a rántott csirke mellé megszokhattuk gyermekkorunkból. Azonban nem is olyan régen, kb. egy-másfél éve arra az elhatározásra jutottam, hogy megszerettetem magammal a salátákat, mert hát azt enni kell, szuper-egészséges és egy “must“ minden bikini szezon előtt. Így hát próbáltam előállni olyan saláta-ötletekkel, amelyek különlegesek, változatosak és tényleg finomak is! Mára egész profi lettem, olyannyira, hogy nem telik el jóformán nap saláta nélkül, vagy ha mégis, akkor másnap elvonási tüneteim vannak!

Valóban, salátához receptre nem azért van szükség, mert máskülönben nem tudnánk elkészíteni, hanem mert gyakran semmi ötletünk sincs ahhoz, hogy a hűtőszekrényünkben lapuló sok nyers zöldségből és gyümölcsből , illetve a spájzban rejtőzködő olajokból és ecetekből mikre is vagyunk képesek!

Itt van most egy ötlet!

Ma egy olyan salátát álmodtam meg, amelynek gyümölcsös ízvilága annyira harmonikus és pikáns egyben, hogy vendégeknek is bármikor bátran tálalnám előétel gyanánt például.

A salátához mindössze rukkolára, málnára, zöld almára és füstölt tofura van szükség. Na meg persze egy-két apróságra az öntet elkészítéséhez; mint például tökmagolaj, dijoni mustár, vörös balzsamecet, agávé nektár, só és fehérbors. Ezek ugye minden “salátaimádó” háztartásban fellelhetők mindig, hiszen egy salátának sokszor az öntet a leleke!

Szóval füstölt tofu...ebben a salátában még azok is szeretni szokták, akik normál esetben nem kedvelik a tofut vagy idegenkednek tőle. Ezért is választottam a füstölt verziót ezúttal. Ki ne szeretné a füstöltet, főleg mi magyarok imádjuk, akik a garázsban felaggatot füstölt kolbászokon nőttönk fel, amelyeknek finom, paprikás-vörös szaftja a nyári 40 fokban garantáltan a vadonatúj, hófehér és egyetlen márkás polódon landolt, mikor a biciklidet próbáltat alóla kitolni a garázsból. Pufff! Se baj – kijön forró ecetes ollóval, ha máshogy nem is – sikítozta anyukád apukádnak panaszkodva, miért kell folyton az egész garázst teleaggasztani egy fél disznóval. Hát igen, még az én idegenkedő apukám is megdicsérte a füstölt tofut, mikor előszőr kóstolta, mondván, hogy „finom ez a füstölt sajt”! Yaaay! Szóval bátran kínáld csak másoknak is, szeretni fogják!

 

 

Málnás, zöldalmás rukkola balzsamos füstölt tofuval

2 adag

 

Salátához

100 gramm rukkola

1 nagyobb zöld alma

20 szem málna

150 gramm tofu (bioboltokban, dm-ben kapható)

 

Öntethez

4 evőkanál tökmagolaj

1 evőkanál vörös balzsamecet

1 teáskanál dijoni mustár

2 teáskanál agávé nektár (bioboltokban kapható, mézzel helyettesíthető)

1 kávéskanál só

Frissen őrölt fehérbors

 

A rukkolát  mosd meg és centrifugával (Ikea-ban nagyon olcsón kapható, igen hasznos konyhai eszköz) szárítsd meg, de jól csöpögtesd le legalábbis. Az almát vágd minél vékonyabb szeletekre. Helyezd a rukkolát és az almacikkeket egy tálba, add hozzá a málnát.

Közben egy tapadásmentes serpenyőben a felkockázott, megsózott tofut pirítsd meg (ha totál biztonságos, tapadásmentes serpenyőd van, akkor olaj nélkül; ha nem, akkor egy pici olivaolaj kellhet alá). Amíg a tofu pirul, készítsd el az öntetet egy kis tálkában. Egyszerűen csak keverd össze az összes hozzávalót egy kézi habverővel, ekkor az olaj és az ecet találkozásával egy sűrű öntetet kapsz.

Add a megpirult tofut a salátához, öntözd meg a balzsamos szósszal és élvezd minden percét ennek az ízharmóniámak!

Szólj hozzá!

Címkék: saláta receptek tofu

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr444354463

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása