2013.01.28.
11:19

Barna Rizstej

ricespill_640.jpgUgye mondtam nektek, hogy a hétvégi babapelenka-vásárlás után nagy házi növényi tej-készítő session következik.

Otthon gyakorlatilag a szójatejen kívül (ahhoz gép szükséges) mindenféle ’tej’ – mandula, mogyoró, pisztácia, zab, rizs, tönköly stb. – könnyedén és takarékosan elkészíthető. Az opciók határtalanok!

Én imádom a rizstejet, mert gyermekkorom emlékeit idézi fel. A tejberizs volt a legeslegelső étel, amit már 11 évesen is el tudtam egyedül készíteni. Igen, a tejbegrízzel kellett volna kezdeni, hiszen az sokkal gyorsabb és egyszerűbb, de azt nem szerettem. A tejberizs viszont heti háromszor biztosan soron volt.

Ez a rizstej csukott szemmel teljesen felidézi azokat az ízeket. Nagyon krémes állaga van, így igazi uzsi kísérő. Egyedül kávéban lehet talán túl krémes, de főzéshez, sütéshez, önmagéban vagy csokis tejként nagyon szuper. És rettentő olcsón elő lehet állítani a boltban kapható változatokhoz képest. Próbáld ki!

 

Barna Rizstej

720 ml (3 pohár)

1/3 pohár száraz barnarizs

5 szem datolya (vagy más édesítő, pl. méz, agávé nektár, juharszirup, xilit)

Csipet só

Víz

Vanília, szerecsendió, fahéj (opcionális)

 

Lépések:

1. Mosd meg a rizst. Forralj fel 1 pohár vizet kis lábasban. Ha felforrt, add hozzá a barnarizst, majd fedő alatt legalacsonyabb fokozaton párold addig, amíg a rizs teljesen megpuhult és minden víz elfőtt, kb. 40 percig.

2. Ha datolyát használsz édesítőként, akkor azt áztasd be forró vízbe, amíg a rizs fő.

3. Öntsd bele a megfőtt rizst egy turmixgépbe, adj hozzá 2 pohár meleg vizet (nem forró), add hozzá a datolyaszemeket, egy csipet sót és a fűszereket, ha használsz. Ha nem datolyával édesíted, akkor add hozzá a választott édesítőszert is.

4. Legmagasabb fokozaton turmixold krémesre az egészet kb. 3-4 perc alatt. Majd adj hozzá még 1 pohár meleg vizet (összesen 3 pohár víz) és turmixold újra 1-2 percig. (Én 3 pohár vízzel szeretem a legjobban ennek a rizstejnek a textúráját, de te próbálkozhatsz más arányokkal is.)

5. Szűrd át babapelenkán az egészet, csavard ki jól, és tárold tejes vagy befőttes üvegekben, a hűtőszekrényben 4-5 napig.

6. A babapelenkán fennmaradó rizsdarát arcpakolásként is használhatod. A rizs felissza a felesleges zsírt a bőr mélyebb rétegeiből is, így nagyon jó tisztító hatással van bőrödre.

3 komment

Címkék: receptek

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr485048077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zadig&voltaire 2013.02.06. 13:24:41

Szia!

Sokszor írod, hogy használsz nemes élesztőpelyhet és milyen finom.
Tudnál olyan budapesti bioboltot mondani, ahol kapni? Eddig nem találtam...
Köszi

eddmagad 2013.02.06. 13:27:18

@zadig&voltaire:
Szia! Szivesen! Budapesten a Bio ABC-ben szoktam elesztopelyhet venni, ott mindig talalok.
1053, Budapest, Muzeum Krt. 19.

www.bioabc.hu/index.php?main_page=index&language=hu&zenid=vr29iusg9ci1hdr6s9g087p2q6

lmariann 2013.11.10. 12:54:59

elkészítettem. viszont csak a szűrésnél vettem észre, hogy csak már kakás pelusok vannak itthon. szóval holnapig várhatok a szűréssel és a kóstolással:)
süti beállítások módosítása