2012.11.29.
13:36

Tippek a mai napra: ne félj a szénhidrátoktól!

19855b07ad18ab4585fa493185cb3fda_1.jpgA 3 makrotápanyag (szénhidrátok, fehérjék, zsírok) közül manapság az egyik legnagyobb ’’őrület’’ a szénhidrátok körül forog. Mindenki el akarja kerülni őket, első számú közellenségnek számítanak és belénk lett programozva, hogy minden mástól nem, csak a szénhidrátoktól hízunk el, sőt még cukorbeteggé is tesz bennünket. Ennek a szemléletnek a kialakulásában sajnos a modern élelmiszeriparnak nagy szerepe van. Neki köszönhetően telis tele vannak a boltok polcai finomított, feldolgozott, üres kalóriákat jelentő szénhidrátokkal, mint kekszek, sütemények, nassolni valók. Továbbá úton-útfélen fehérlisztes, cukros péksütikbe botlunk. Ennek köszönhetően gyakorlatilag a szénhidrátok definíciója került hibás megvilágításba. A szénhidrátok hallatán mindenki ezekre a lisztes, cukros ’’csodákra’’ asszociál, így még inkább belevetik az emberek magukat a szénhidrátszegény diétákba, ahol sajnos nem csak a finomított szénhidrátok elkerülésére ösztönzik őket, hanem sok egyéb hasznos szénhidrát is megszorítás alá esik. Ezzel párhuzamosan pedig nyugodtan, lelkiismeret-furdalás nélkül engedélyezett a zsírok, szalonnák, kolbászok és állati fehérjék fogyasztása, amely viszont a vesét erősen megterhelve a koleszterinszinten keresztül, a szív- és érrendszer egészségét veszélyeztetve megbosszulja önmagát. És mindez a szénhidrátok hibás definíciója miatt. Ideje, hogy mindannyian ’’relaxáljunk’’ picit ebben a ’’szénhidrátőrületben’’, és megtanuljunk különbséget tenni szénhidrát és szénhidrát között.

# 1

A szénhidrátok szükségesek, hasznosak, és a legjobb energiaforrás az emberi szervezet számára. Sőt, az egyetlen energiaforrás, amelyet az emberi agy hasznosítani képes!

#2

A szénhidrátok nem hizlalnak. Az egyszerű, finomított szénhidrátok hizlalnak, ahol az értékes tápanyagok és rostok elvesztek a feldolgozás folyamata alatt, és nem maradt más csak üres kalória. Ezek a gyorsan lebomló szénhidrátok hirtelen és nagy inzulinreakciót váltanak ki a szervezetben, ezzel le-fel ugráltatva a vércukorszintet és éhségrohamokat okozva. Az ilyen egyszerű szénhidrátok közé tartoznak a finomított termékek, finomított cukrok és lisztek, glukóz (szőlőcukor), fruktóz, galaktóz, laktóz (tejcukor) stb.

#3

Ezzel ellentétben a teljes értékű, feldolgozatlan, lassan lebomló szénhidrátok biztosítják az egyenletes vércukor- és energiaszintet, rengeteg rostot és tápanyagot tartalmaznak, és szervezetünk fő energiaforrása kell, hogy legyen (napi energiaforrásunk 60-70 %-a). Ezek közé a komplex szénhidrátok közé tartoznak a zöldségek, gyümölcsök, teljes gabonák és hüvelyesek. Ezeket bátran fogyaszd bőségesen. A feldolgozában avagy feldolgozatlanságban rejlik tehát a titok. Ha a fruktózt (gyümölcscukor) egy egész gyümölcs és nem gyümölcslé, vagy kivont fruktóz formájában eszed, nincsen baj. Amíg a gabonát egész szem vagy héjat, magbelsőt, csirát tartalmazó, teljes kiőrlésű liszt, és nem csak a keményítőt tartalmazó fehérliszt formájában fogyasztod, addig nem tudsz elhízni. A rostokban és fehérjékben extrém magas bab és lencsefélék szénhidrát grammjainak számolgatását pedig kérlek, felejtsd el. Az ilyen típusú, komplex szénhidrátokra szükség van, minimalizálásuk nem hogy szükségtelen, de veszélyes is lehet, hisz automatikusan növeli a zsírok és fehérjék arányát az étrendben. Elhízni képtelenség a rostokban ennyire gazdag, teljes, feldolgozatlan szénhidrátoktól. A komplex szénhidrátokban (zab, burgonya, búza, kukorica, rozs, árpa, hüvelyesek, barnarizs stb.) található rostok pedig segítik az emésztést, kontrollálják a stabil vércukorszintet, csökkentik a triglicerid- és koleszterinszintet, javítják az inzulinérzékenységet, fontos szerepet játszanak a vastagbélrák, szívbetegségek és kettes típusú diabétesz megelőzésében és gyógyításában, biztosítják a jóllakottság érzését és csökkentik a lerakódott zsírok mennyiségét.

#4

Ne számolgass szénhidrát grammokat, mert ezek félrevezetőek lehetnek. Csupán egy adott ételben megtalálható szénhidrát grammok megszámolása nem mutatja meg neked azt, hogy az adott étel mennyire hizlal, vagy mennyire emeli meg a vércukorszintet. Főleg igaz ez a komplex szénhidrátokban bőséges élelmiszerekre, melyek a szénhidrát grammokon kívül extra sok rostot is tartalmaznak, amelyek lassítják a felszívódást. Ennek következtében pedig egyenletes marad a vércukorszinted, illetve a rengeteg rost a túlevéstől is megóv téged, tehát nem tudsz elhízni az ilyen teljes értékű szénhidrátoktól.

 

Diet.jpgMaradj távol a szervezet számára, normál esetben szükségtelen, finomított szénhidrátoktól. Fókuszálj a teljes értékű, komplex szénhidrátokra, és fogyaszd ezeket a természetben fellelhető állapotukhoz legközelebbi formában, amilyen gyakran csak lehet. Ne szorítsd meg a lencse, vagy babfogyasztásodat, és ne gondolkozz el azon, hogy megeheted-e este 6 után azt az egy szem banánt, vagy sem. Hagyj fel a szénhidrátőrülettel és tanulj meg megkülönböztetni. Felejtsd el a grammok idegtépő számolgatását. Élvezd az ételeket és tápláld szervezeted okosan egészséges, komplex szénhidrátokkal, melyből az emberi test és agy legkönnyebben energiát merít.

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr334937137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása