2012.11.20.
10:10

Az utolsó szívroham

caldwell-esselstyn-cleveland-clinicjpg-7394b7b478e835f4_medium.jpgDr. Caldwell B. Esselstyn, Jr, M.D. számomra szívgyógyászat, általános sebészet és emlőrák kérdésekben az ‘’ATYAÚRISTEN’’ elért eredményei alapján. Orvosi diplomáját a Yale Egyetemen, majd a Western Reserve Egyetemen szerezte. Az 1956-os Olimpián az evezős csapat tagjaként aranyérmes sportoló. Orvosi gyakorlatát a Cleveland Klinikán (Ohio) és a londoni St. George’s Kórházban szerezte. 1968-ban Vietnámban szolgált, mint az amerikai hadsereg orvosa. Munkásságát rengetet díjjal és kitűntetéssel ismerték el. Négy gyermeke és 8 unokája van.

Dr. Esselstyn Prevent and Reverse Heart Disease című könyvében a nyilvánosság számára is közzétette hosszú távú, szívbetegségek gyógyítására irányuló kutatásainak eredményeit. A 20 évet felölelő vizsgálatban megcáfolhatatlan igazolást nyert, hogy az étrendben történő változások valóban képesek gyógyítani a szívbetegségeket. Egy szigorúan növényi alapú, olaj-mentes diétával nem csak megelőzhető, de megállítható és VISSZAFORDÍTHATÓ a szívbetegségek progressziója.

Dr. Esselstyn mottója az, hogy ’’a szívbetegségeknek soha sem kellene létezniük, és ha mégis léteznek, akkor soha nem kellene, hogy beinduljanak és kifejlődjenek’’. (’’Heart disease need never exist and if it does exist, it need never progress.’’)

Dr. Esselstyn a hagyományos kardiológia legnagyobb kritikáját úgy fogalmazza meg, hogy az a tünetek kezelésére összpontosít, és nem a kiváltó okok megszűntetésére.

dr.jpgA táplálkozás és koszorúér betegségek összefüggéseit vizsgáló, a maga nemében a valaha véghezvitt leghosszabb tanulmány kritikusan súlyos szívbetegek állapotát kísérte végig több mint 20 éven keresztül. A kísérlet lényege az volt, hogy súlyos koszorúér betegeken megvizsgálják, hogy állapotukat befolyásolja-e és ha igen, mennyiben egy szigorúan, növényi alapú, olajmentes étrend, ahol az elfogyasztott őszkalóriák 9-10%-a származik zsírból (teljes értékű növényi ételekben található, nem finomított zsírokból). A vizsgálat eredetileg 23 férfi és 1 nő bevonásával indult, akiket súlyos szívbetegségekkel kezeltek és az agresszív, hagyományos klinikai kezelések ellenére, számos bypass és angioplasztika műtétek sorozata után sem sikerült állapotukon javítani. A kontroll csoportban szereplő páciensek közül öt páciensnek is azt mondta kezelőorvosa, hogy kevesebb ideje van hátra, mint egy év. Dr. Esselstyn programját követve már az első hónapokban látványos javulások következtek be ezeknek a betegeknek az állapotában. Koleszterinszintjük rohamosan csökkent, megszűnő mellkasi fájdalmakat tapasztaltak és szignifikánsan javult a koszorúerek véráramlása is.

A programban résztvevő betegeket arra kérték, hogy vonják ki étrendjükből az olajok, tejtermékek, halak, szárnyasok, és egyéb húsok fogyasztását. Ezzel egyidőben arra ösztönözték őket, hogy táplálkozásukban a gabonafélék, hüvelyesek, lencsefélék, babok, zöldségek és gyümölcsök fogyasztására koncentráljanak. A tanulmány első időszakában a páciensek folytatták egyedileg meghatározott koleszterin-csökkentő gyógyszereik szedését is.  Az cél az volt, hogy a páciensek esetében elérjenek és fenntartsanak egy 150 mg/dl-nél (3.879 mmol/l) alacsonyabb koleszterinszintet. Az első évben 6 páciens közös egyetértéssel elhagyta a kontrollcsoportot, mivel az előírt étrend betartását nem vállalták. Ők visszatértek a klasszikus terápiához, ahol koleszterin-csökkentő gyógyszereiket továbbra is szedték, illetve a fehérhúsok, halak és zsírszegény tejtermékek fogyasztása engedélyezett volt. Ezek a páciensek a következő évben összesen 13 további, szívbetegségükkel összefüggő, kardiális infarktust szenvedtek el. A csoportban maradó 18 páciens esetében azóta sem jelentkezett semmilyen újabb kardiális incidens, illetve egyéb szív-és érrendszeri zavar. A páciensek Dr. Esselstyn programjának megkezdése előtt összesen 49 beavatkozáson mentek keresztül. A program után, 20 év elteltével tünetmentesek, illetve a program kezdete után egyetlen egy beavatkozásra sem volt szükség. A kontrollcsoportban a résztvevők átlagos koleszterinszintje 246 mg/dl-ről (6.36156 mmol/l) 137 mg/dl-re (3.54282 mmol/l) csökkent már az első 5 évben.

cardio1_1.jpgAz angiográfiás vizsgálatok (az a vizsgálat, amely az erek ábrázolására irányul, mely során különböző kóros értelítődések, érfejlődési rendellenességek, érsérülések, vérrögök, elzáródások, szűkületek és tágulatok láthatóak) egyértelműen bizonyították a résztvevő betegek koszorúereinek állapotában bekövetkezett, szemmel látható változásokat, az erekben felgyülemlett eltömődések kitisztulását, az érszűkületek megszűnését. Többek között Bill Clinton, volt amerikai elnök is – 2004-es szívinfarktusát követően – Dr. Esselstyn programjának köszönheti életét és sikeres felépülését.

cardio4_4.jpgcardio3_4.jpgcardio2_3.jpgA ma 79 éves doktor mai napig a szakmában praktizál, szellemileg és fizikailag aktív, sportol, bicajozik, fejen áll. Közel 30 éve követi azt az egy és ugyanazon étrendet, melyet pácienseinek is előír. Felesége, gyermekei és unokái is követik ebben. Az általuk promótált 30 év meggyőző érv a növényi táplálkozás hiánybetegségeitől tartó vélemények megcáfolására, illetve a modern társadalmakra jellemző, krónikus betegségek megelőzésének és visszafordításának alátámasztására.

Dr. Esselstyn bővebben így fogalmazza meg a hagyományos kardiológiai kezelésekre irányuló kritikáit: A szívbetegek hagyományos kezelési módszereinek részeként az orvosok nagyrésze a sovány csirkemellet, a zsírszegény tejet és túrót, az olaivaolajat ajánlja zsírosabb vörös húsok, tejszín, teljes tej, sertészsír és szalonna helyett, főként azért, mert azt gondolják a betegek nem hajlandóak ennél ’’drasztikusabb’’ változásokra, illetve azok a gyakorlatban nehezen kivitelezhetőek. (Azok, csak akarni kell; én így csinálom.) Mint ahogy a statisztikák igazolják, az ilyen ’’megszorítások’’ nem hoznak teljes gyógyulást, velük krónikus szívbetegségeket megállítani és visszafordítani nem sikerül, maximum lassítani lehetséges azok lefolyását. Amíg a tűz ég és mi olajat öntünk arra, az a tűz nem fog kialudni, csak kisebb lángon égni! Amíg csupán a tünetek kezelésére fókuszálunk az ok megszűntetése helyett, addig gyógyulás nem várható. A betegeknek tudniuk kellene a csupasz tényekről és számokról, majd ennek tudatában maguk dönthetik el, mit hajlandóak megtenni gyógyulásuk érdekében. A lehetőséget azonban egy felelős orvosnak nem szabadna elhallgatnia, csak azért mert maga úgy ítéli meg, hogy a páciens úgysem követné a tanácsokat. A lehetőséget egy felelős orvosnak fel kell ajánlania és a döntést pedig a páciensre bíznia. Egy teljes értékű, növényi alapú táplálkozás jelentősen megváltoztatja a krónikus betegségekben szenvedő betegek életét örökre. Az étrend követése és koleszterinszintünk 150 mg/dl-nél (3.879 mmol/l) alacsonyabb szinten való tartása gyakorlatilag szívinfarktus-védetté programozza testünket, és számos más civilizációs betegségtől is megvéd bennünket, mint kettes típusú diabétesz, agyvérzés, rák, autoimmun betegségek, Alzheimer-kór, időskori demencia, epe-, vese-, máj- és bélbetegségek stb.

A fő üzenet pedig a következő, amelyen talán mindannyiunknak érdemes pár percre elgondolkozni zárszóként.

578643_425637494140313_434643284_n.jpg''Egyesek úgy gondolják, hogy egy teljes értékű, növényi alapú étrend extrém. A modern társadalmakban vezető betegségként nyilvántartott szív- és érrendszeri betegségek következtében rengeteg ember kockázatos beavatkozásokon esik keresztül, mellkasukat felvágják, feltárják, lábukból kivett ereket koszorúereikhez pótolnak, szívüket leállítják.  Egyesek ezt neveznék extrémnek!''

A programot megfontolásra szívből ajánlom minden kedves szív- és érrendszeri betegséggel küzdő, magas vérnyomásban szenvedő, magas koleszterinszinttel küszködő, esetleg korábban trombózist, agyvérzést, szívinfarktust elszenvedett olvasónak és családjaiknak!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr464912941

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása