2012.09.28.
10:57

Kávémániám

Ezt a kávé ügyet sokszor tárgyalják sok helyen. Vagy potenciális egészség-promótáló előnyeit hangsúlyozzák, vagy vérnyomásra, koleszterinszintre, szívünkre vagy vércukrunkra gyakorolt negatív hatásairól érvelnek mindenhol. Egy biztos. Mindkettőben van igazság! Itt az én ''kávéelméletem'':

A kávé tele van antioxidánsokkal

582264_10150926803289709_881835389_n.jpgHa nem is tele, de az tény, hogy tartalmaz bizonyos előnyös antioxidánsokat, amelyeket tekinthetünk egy pozitív mellékhatásnak is. Ezen kívül rendelkezik még egy fontos, előnyösnek mondható tulajdonsággal reggeli kedvencünk, és ez nem más, mint a táplálkozással bevitt méreganyagok tápcsatornán történő távozásának felgyorsítása. Továbbá kutatások kapcsolatba hozták bizonyos típusú daganatos betegségek és az Alzheimer-kór kialakulásának kisebb kockázatát a rendszeres kávéfogyasztással (napi 1 kávé). A kávéban lévő koffein esetleg fizikai és szellemi teljesítőképességünket is fokozhatja rövidtávon. Egyeseknél mérsékelheti az étvágyat is, ami súlytartás céljából pozitív lehet. Ezeknek örülhetünk!

A kávé magas vérnyomást okoz

Igaz sajnos. A koffein emeli a vérnyomást, hatására a vérerek összehúzódnak és a szív erősebben ver, így magas vérnyomással küszködőknek ezt mindenképp figyelembe kell venni és kerülni a koffeintartalmú termékek fogyasztását.

A kávé savassá tesz

Igen, a kávé egyike azoknak a kevés növényi eredetű élelmiszereknek, melyek savas környezetet okozhatnak testünkben, továbbá mind a koffeines és mind a koffeinmentes kávé csökkenti a nyelőcső azon záróizom funkcióját, ami megakadályozza a gyomorsav nyelőcsőbe történő visszaömlését. Reflux szindrómákat tapasztaló egyéneknek ezért a kávé tiltólistás termék. Savas hatást okoz továbbá minden állati termék fogyasztása, a növényiek közül pedig a kávé, fekete tea, cukor, finomított szénhidrátok, fehérlisztek, továbbá többszörösen feldolgozott élelmiszerek, mesterséges adalékanyagok.

A kávé emeli a koleszterinszintet

A kávéban vannak bizonyos vegyületek (cafestol és kahweol), amelyek emelik a vérben lévő LDL ’’rossz’’ koleszterin szintjét és a triglicerid szintet. Szív és érrendszeri betegségek esetén ez fontos szempont illetve kockázati tényező. Szerencsére ezek a vegyületek káros koleszterinemelő hatásukat elvesztik, ha a kávé papír filteren keresztül van lefőzve. Ezek használata megszűri a kávéban található diterpéneket (cafestol és kahweol), így azok káros hatásait is.

Arabica vs. Robusta

A Robusta kávéfajták több olajat tartalmaznak az Arabica típusokhoz képest, ezért koleszterin illetve triglicerid emelő hatásai is magasabbak lehetnek. Viszon a papír filteres megoldás itt is hasznos lehet.

Koffeines vs. Koffeinmentes

A koffeinmentes kávék jó része Robusta kávéfajtából készült az intenzívebb ízhatás érdekében. Vannak persze számos kávé márkák, amelyek koffeinmentes termékeiket is Arabica kávébab felhasználásával állítják elő (Tchibo, Starbucks). Ha nem használunk papír filtert, akkor óvakodjunk azoktól a koffeinmentes termékektől, amelyek Robusta kávébabból származnak, mert ezesetben jobban emelkedhet koleszterinszintünk és triglicerid értékünk. Egyébként minél erősebben van megpörkölve a kávé, annál kevesebb benne a koffeintartalom, és minél zöldebb, gyengébb pörkölésű, annál magasabb a koffeintartalma.

Instant vs. Főzőtt

Az instant kávéfajták általában Robusta kávébabból készülnek, azonban ezek rendre filterezett, leszűrt, majd kiszárított, granulált termékek, ezért ezek koleszterinnövelő hatásai nem magasabbak a főzött kávéhoz képest. A főzött kávéfajták azonban magasabb minőségű kávébabokból erednek, míg az instant típusok nem válogatott, kevert, gyengébb minőségűekből.

starbucks-iced-latte1.jpgMindent egybevetve az én választásom reggelente egy pohár papír filteren főzött, tiszta Arabica kávé, délután (ha iszom) tiszta Arabica, de koffeinmentes, papír filteren főzött kávé. Sosem iszom instant kávéporokból készült kávét, és több féle kávéfajtából készült, összekevert, ’’kétes eredetű’’, nem instant, őrölt kávékat sem vásárolok. Nem hiszem, hogy a napi 1-2 kávé fogyasztásának mellőzésével rosszabbul járnék, de nekem ennyi és így belefér. Nincs is jobb annál, mint reggelente a finom, gőzölgő kávé illatra kikelni az ágyból és délutánonként összejönni egy másik kávéra a Starbucks-ban. Imádom az ízét, illatát, ceremóniáját és ez az egyik mértékletes bűnözés, amit megengedek magamnak. Továbbra is élvezem a zsírszegény, koleszterinmentes, feldolgozatlan, rostos növényi táplálkozásom leírhatatlanul pozitív előnyeit, amelynek nálam része a kedcenc szójatejes americano-m!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr844806658

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása