2012.09.24.
12:51

Kesu ’’tejszín’’

DSC_0035.JPGAz Oprah Show-ban láttam pár éve, de csak mostanában próbáltam ki. Ez az egyik csoda számomra a új szokásokkal teli konyhámban! Tejszín, de mégis frissen, fitten, egészségesen?! A kesu ''tejszín'' pont ugyanazt a krémes, bársonyos ízvilágot adja vissza, mint a ‘’normál’’ tejszín, csak harmadannyi telített zsírral és ZÉRÓ koleszterinnel, ellenben hasznos egyszeresen és többszörösen telített zsírokkal, rostokkal, vassal benne. És még kalciumot is tartalmaz, melynek felszívódása és csontokba történő beépülése akár jobb is lehet a zsíros tejszínhez képest, amely a testünkben okozott savas hatás következtében több kalciumot von ki a csontokból, mint amennyi felszívódna. Ja és mondtam már, hogy a kesu ''tejszínben'' ötször annyi fehérje van, mint a ‘’normálban’’?!

Remélem, meggyőzően hangzik! Általában heti egyszer készítek belőle egy adagot és befőttes üvegben tárolom a hűtőszekrényben. Mindenhez használom, amihez tejfölt, tejszínt használtam korábban. Ragus ételekbe, mexikói babos chilibe, tészta vacsorákhoz, levesek tetejére, indiai lencsére bátran kanalazom, vagy gyakran rájárok titokban és állva lopok egy-két cseppet a hűtő előtt állva…hát ennyi legyen a legnagyobb bűnöm nassolás terén!

Én leggyakrabban ízesítetlenül hagyom, mert így emlékeztet a legjobban a tejszín ‘’plain’’ ízére, és felhasználhatósága is sokkal szélesebb így. De el tudom képzelni citromlével, kaporral, bazsalikommal, köménnyel, paprikával, oregánóval fűszerezve is, ha valami izgalmasabbra vágyik az ember.

Nem kell hozzá más, mint kesudió, víz és egy turmixgép.

 

Kesu ’’tejszín’’

kb. 1,5-2 pohár tejszínhez

1 pohár kesudió

Víz

 

Lépések:

1. Áztasd be a kesudiót bő vízben egy éjszakára.

2. Öntsd le róla a vizet, tedd a kesudiót a turmixgépbe és önts rá annyi friss vizet, hogy épp ellepje.

3. Kezd turmixolni alacsony fokozatról indulva. Jó pár percig folytasd a turmixolást a legmagasabb fokozaton egészen addig, amíg teljesen krémes lett a ’’tejszíned’’. (Minél tovább áztatod a kesudiót illetve minél erősebb turmixgéped van, annál hamarabb megy.)

A krém sűrűségét még utólag változtathatod. Ha picit hígabbra szeretnéd, adj a gépbe még több vizet, de kezd kevesebbel.

Tárold jól záródó befőttes üvegekben a hűtőszekrényben. 4-5 napig minimum eláll.

Használd bármilyen ételhez, legyen az sós vagy éde, és élvezd a büntetlen, egészséges, vadonatúj ’’tejszínedet’’! Nálam szuper kedvenc, alap élelmiszer!

2 komment

Címkék: receptek kesudió

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr784799390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

oofi (törölt) 2012.10.02. 22:33:11

pl miyen ételekhez használod?

eddmagad 2012.10.05. 10:15:55

Rengeteg olaszos tészta tetejére rálocsolom, vagy chilis babhoz, az indiai lencséhez, de még szendvicsben majonézként is ezt használom, levesekbe is szoktam tenni és bármilyen ragus ételt is feldobok vele! :)
süti beállítások módosítása