2012.08.20.
17:54

’’Butter’’ Cookies

DSC_0008.JPG Nagyon egyszerű, gyors, pár összetevős recept! Nálam ez az alap ’cookie’ recept és ezt variálom kedvemre, annak megfelelően, hogy épp csoki darabkákat, mandulát, diót, mazsolát vagy más aszalt gyümölcsöket szeretnék benne illetve a fűszerekkel is lehet játszani.

Ezek a sütik semi hozzáadott zsírt, olajat vagy épp finomított cukrot és lisztet nem tartalmaznak. Teljes kiörlésű tönkölyliszttel vagy rozsliszttel, nyírfacukorral (xilit) vagy éppen mézzel készülnek. Vaj vagy margarin helyett pedig fehér babot használok!! Kicsit szokatlannak hangzik, de esküszöm, még csak nyomokban sem fogod érezni benne a bab ízét. Nálam a fehér bab most az új szenzáció! Hosszas kísérletezgetés után rájöttem, hogy a fehér bab felhasználása annyira univerzális, hogy annak csak a képzelet szab határt. Mindenhol beszerezhető és még olcsó is. Használható vaj helyett, tökéletesen krémesít és sűrít szószókat mind édes illetve mind sós ételekben. Ráadásul a babfélék rengeteg vasat, kálciumot, fehérjét és rostokat tartalmaznak, így szuper egészségesek! Mindezek miatt nálam most ez az új sláger a konyhában és csak mosolyogva sütök-főzök vele.

’’Butter’’ cookies

kb. 12 darab

1 pohár zabpehely

1 pohár tejes kiörlésű tönköly vagy rozsliszt

1 teáskanál sütőpor

½ teáskanál szódabikarbóna

½ teáskanál fahéj

½ teáskanál kardamom (opcionális)

1 teáskanál vanília esszencia (opcionális) 

½ pohár fehérbab (konzerv)

1/3 pohár almaszósz (DM-ben kapható VAGY csináld magad otthon (lásd lentebb hogyan) VAGY villával összetört banán)

 Kb. ½ pohár nyírfacukor VAGY 1/3 pohár kókuszcukorVAGY 4 evőkanál méz/agávé nektár/juharszirup (mivel én leggyakrabban csokidarabkákkal készítem, amelyek elág édesek már, nem használok túl sok édesitőt, de ha édesszájú vagy, mehet bele több)

½ pohár darabolt sötét étcsokoládé

 

Almaszósz házilag: 1 almát hámozz meg, magozz ki és darabolj bele egy turmixgépbe. Adj hozzá kb. 2 evőkanál vizet és turmixold addig, amíg teljesen krémes, állagú nem lesz. Alma típusától függően esetleg adj még hozzá 1-2 evőkanál vizet, ha szükséges. Úgy kell kinéznie a végén, mint egy bébiétel. Egy almából kb. 1 pohár almaszósz hozható ki.

 

VARIÁCIÓK:

1. Csokidarabkás keksz: kb. fél tábla, 50 gramm sötét, étcsokoládé

2. Azsalt gyümölcsös keksz: Ha bármilyen apróra darabolt aszalt gyümölcsöt használsz, akkor esetleg még ½ teáskanál őrölt kardamomot és/vagy ½ teáskanál őrölt gyömbért és/vagy ¼ teáskanál őrölt szerecsendiót is tegyél a tésztába.

3. Magvas keksz: Ha apróra darabolt diót, madulát használsz, szintén bátran fűszerezd kedvedre és esetleg csokis alappal is kipróbálhatod úgy, hogy ¼ pohár zabpelyhet ugyanennyi 100%-os, cukrozatlan kakaóporral helyettesítesz.

 

LÉPÉSEK:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra és készíts elő egy nagy lapos tepsit sütőpapírral.

2. A zabpelyhet tedd bele egy turmixgépbe és lisztesítsd össze annyira, hogy még pici darabkák legyenek benne és ne legyen teljesen por állagú.

3. Egy keverőtálba tedd bele a fenti zablisztet, a tönköly vagy rozslisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fahéjat (vagy egyéb más fűszereket, ha használsz).

4. A turmixgépbe tedd bele a babot, az almaszószt, a nyírfacukrot vagy mézet/agévét/juharszirupot (amit használsz édesítésként...én leggyakrabban agávét ill. juharszirupot szoktam) és a vanília esszenciát (ha használsz). Pürésítsd őket össze teljesen, hogy egy krémes szószt kapjál, amiben nincsenek darabkák már.

5. Ezután add a fenti likvid keveréket a száraz lisztes keverékhez és egy fakanállal keverd őket össze egyenletesre, de nem kell agyonkevergetni! Egy kézzel formázható, viszonylag sűrűbb masszát kell kapnod, de ha túl sűrűnek találod pár evőkanál vizet még adj hozzá.

6. Ezután keverd hozzá a csoki darabkákat vagy aszalt gyümölcsöket vagy a felaprózott magvakat.

7. Evőkanálnyi mennyiséget formázz a kezeddel golyócskákká, majd kicsit lapítsd le az ujjaiddal korong alakuvá. Helyezd a kekszeket a sütőpapíros tepsire és 180 fokon süsd őket kb. 15 percig, hogy enyhén megbarnuljanak, de még puhák maradjanak.

 

Na ugye milyen egyszerű, kedvedre variálhatod az összetevőket hangulatodnak megfelelően, vagy éppen annak, hogy milyen összetevőid vannak otthon. Tökéletes reggelire, uzsonnára egy pohár latte-val, amelyet én szójatejjel készítek, hiszen tejhabosítóval éppen olyan habot lehet beőle kreálni, mint normál tehéntejből!

Remélem, elnyeri tetszésedet ez az univerzális, fehérbabos, bárhol előállítható cookie recept!

5 komment

Címkék: reggeli amerikai receptek édesség bab desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr1004721891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kicsihod 2012.10.08. 21:42:29

Ez is nagyon finom! 1 oraja lett kesz, de a fele mar el is fogyott :D En varialtam az aszalt gyumolcsos (aszalt meggy) es a magvas (mandula) verziot :-)

eddmagad 2012.10.09. 13:46:45

@kicsihod: Huhhhh, nagyon jol hangzik az aszalt meggy es mandula benne! :) Legalabb egeszsegeseket nassolunk! :)

Krityuka 2013.01.28. 11:21:17

A fehérbab a sütben nem puffaszt?

eddmagad 2013.01.28. 11:27:26

@Krityuka:

Ez egyénenként változó. Ha puffadést okoz a babfogyasztás, akkor az jele is egyben a nem elégséges rostfogyasztásnak. Ehhez viszont érdemes lassan és fokozatosan hozzászoktatni az emésztőrendszert. A puffadást okozó babfgyasztás mindenkinél elmúlasztható, csak az időtáv hossza eltrő. Kezdetben pici adagokban érdemes fogyasztani, majd a gyakoriságát is növelni. A puffadás tüneteit még az is enyhitheti, ha a száraz babor pl. jó sokáig ztatjuk, majd a levét leöntjük, friss vizben lassan megfőzzük és végül kimossuk. Itt irtam erről bvebben is: eddmagad.blog.hu/2012/11/05/tippek_a_mai_napra_fogyassz_tobb_babot

Nálam régebben okozott puffadást, ma már babot babbal eszem és meg sem érzem! :)
süti beállítások módosítása