2012.06.25.
09:40

Fahéj…jó vagy rossz?

cinnamon_1.jpgA fahéj jótékony tulajdonságait sokan ismerjük, főként a szénhidrát-anyagcserében elfoglalt szerepe (”cukorbontó”, inzulinrezisztenciát megelőző tulajdonsága) illetve az anyagcserét fokozó, gyorsító hatása köztudott. Ezért napi szintű, rendszeres fogyasztását gyakran cukorbetegeknek is szokták javasolni, sokszor fahéjkapszula formájában akár.

 

Azonban az efféle gyakori fahéjfogyasztásnak meglehetnek a hátulütőji is, ezért jó, ha tudod, mire kell figyelni. A fahéj egyes fajtáinak egész magas lehet a kumarin tartalma, amelynek toxikus tulajdonságai is vannak. Nagymértékben máj- illetve vesekárosodást vagy akár vérzékenységet is okozhat. A fahéjnak azonban két fő típusát érdemes itt megkülönböztetni: a Cassia és a Ceylon fajtákat. Előbbiben lényegesen magasabb a kumarin tartalom, ezért ezzel csínján kell bánni. Napi szintű, rendszeres fogyasztása nem ajánlott. A Ceylon fahéjban azonban elhanyagolható a kumarin mennyisége, ezért ez veszély nélkül fogyasztható akár minden nap.

A két típus között még a további különbség az, hogy amíg a Cassia fahéjnak nagyon intenzív illata és íze van sötét barna színnel párosulva, addig a Ceylon fahéj egy sokkal lágyabb, édeskésebb, kevésbé intenzív illattal és ízvilággal rendelkezik, illetve a színe is világosabb barna a Cassia társáéhoz képest.

Gyakran azonban nincs ráírva a csomagolásra, hogy Cassia vagy Ceylon fahéjról van szó. Ilyenkor úgy lehet különbséget tenni, hogy megnézzük a származási országot. Ha a fahéj Kínából, Vietnámból, Indonéziából származik, akkor szinte teljesen biztosak lehetünk benne, hogy Cassia, tehát a magasabb kumarin tartalmú, toxikusabb fahéj van a dobozban. Ezek közül is viszont még mindig az indonéz fahéj a legjobb, mert abban valamennyivel kevesebb a kumarin a kínaihoz vagy vietnémihoz képest.

A legjobb Ceylon fahéj pedig Srí Lankáról származik. Ezt lehet enni bolonduásig. Azonban gyakorlatilag biztos, hogy ilyennel csak bioüzletekben találkozhatsz, így a nagy fahéjfogyasztóknak illetve a cukorbetegeknek ott érdemes ezt keresni. Sajnos még a legtöbb fahéjkapszulában is Cassia fahéj van, így ha diabétesz kezelésére valaki napi több szemet is szed, akkor érdemes lehet inkább napi több kiskanál Ceylon fahéjat elfogyasztani kávéban, müzliben, joghurtban, gyümölcssalátában inkább.

Én nagy fahéjimádó vagyok, így legtöbbször Ceylon fahéjat használok, kivéve sütésnél, ahol sokkal jobban érvényesül a Cassia intenzívebb ízvilága, de ugye sütni nem szoktunk minden nap, így ezesetben nem kell aggódni a kumarinmérgezéstől. Ha rendszeresen fogyasztasz fahéjat, akkor viszont olykor-olykor jó, ha srí lankai Ceylon típusúra váltasz a biztonság kedvéért!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr334609429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása