2012.04.18.
16:20

Falafel

DSC_0115.JPG

A falaefel eredetileg egy Egyiptomból származó, darált csicseriborsóból készült fasírtgolyó. Azóta gyakran megforul sok más közel-keleti konyhában és étteremben is.

A lelke a darát csicseriborsó, a hagyma és a friss zöldfűszerek.

Boltokban lehet kapni előre bekevert falafel mix port is, amiben jó esetben csak a szárított csicsriborsó liszt, szárított hagymapor és fűszerek találhatóak. A valóságban sajnos – már ha csak nem bioboltban veszed – dextróz, állományjavító, ízfokozó és egyebek is vannak benne, ezért lényegesen egészségesebb az otthon készített verzió, azonban egy hátulütője még ennek is van, mégpedig, hogy deep-fried, azaz bő olajban kell kisütni. Néha belefér!

Általában fokhagymás-joghurtos (nálam szójajoghurt) öntetekkel, salátával, kuszkusszal, pitával és zöldségekkel szokták tálalni. Sok lehetőség van, válassz kedvedre.

 

Falafel

kb. 40 db pinpong labda nagyságú falafel golyó

1 csésze száraz csicseriborsó

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 csokor petrezselyem és snidling

1 evőkanál őrölt lenmag + 3 evőkanál víz

2 teáskanál só

1 teáskanál őrölt kömény

1 teáskanál őrölt koriander

Bors, csili

1 teáskanál sütőpor

4 evőkanál zabkorpa

2 evőkanál rozsliszt (csak liszttel is megoldható, akkor kb. 6 evőkanál)

 

A száraz csicseriborsót bő, sós vízben főzd meg, majd szűrd le a levét és hagyd kihűlni.

Ha kihűlt turmixgépben több kisebb adagban aprítsd össze. Egy száraz, kicsit darabos keveréket fogsz kapni.

Majd külön a felnegyedelt hagymát és a préselt fokhagymát turmixold össze a friss zöldfűszerekkel. A petrezselyem elengedhetetlen, a snidling helyett a koriander még jobb, de elhagyhatod őket. Nem baj, ha a mixelés után látszanak apró darabok, de azért minél homogénebb eredmény elérése a cél, hogy ne essenek szét a golyók később. A két keveréknek így kell kinéznie:

 

DSC_0087_2.JPG

Ezután egy nagy keverőtálban egy lapos kanállal keverd össze ezeket.

Mikróban melegítsd meg kb. 30 másodperc alatt az őrölt lenmagot a vízzel. Hagyd pár percig pihenni, hogy egy nyammogós, sűrűkés masszád legyen belőle. Ezt add hozzá a csicseriborsós keverékhez. Majd mehetnek bele a fűszerek, a zabkorpa, a sütőpor és a liszt (a sütőport keverd bele a lisztbe előzőleg).

Teszteld, hogy összeáll-e a masszád és tudsz-e belőle golyókat formálni a kezeddel. Ha nem, akkor még adj hozzá annyi lisztet, hogy ez sikerüljön. Kóstold meg a nyers keveréket és sózd még, ha szükséges.

 

DSC_0088_2.JPG

 

 

Formázz pinpong labda nagyságú golyókat a kezeddel és hagyd őket pihenni a hűtőben legalább 20 percet, de egy órát is, ha van időd. Erre azért van szükség, hogy sütés közben ne essenek szét a falafel golyók.

 

DSC_0133.JPG

Majd forró olajban (lehetőleg valami jó minőségűben, ha már megengedtük magunknak ezt a deep-fried ételt) süsd ki őket. Mindig csak annyit, amennyi el is fogy. Mint minden frissen sült, ez is csak frissen jó igazán. Tálald salátával, fokhagymás öntetekkel, barnarizzsel, zöldségekkel kedvedre!

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr64459176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása