2012.04.19.
15:45

Ázsiai káposztás tofu rizotto

DSC_0284.JPG

Ez a recept úgy jött létre, hogy használtam azt, amit a hűtőszekrényben és a polcokon találtam a konyhában. Egész pikáns, harmonikus ízvilágot értem el. A szükség és az éhség diktált.

Általában a párolt káposztáról valamilyen magyaros étel jut eszünkbe, ez a recept azonban sokkal inkább ázsiai beütésű lett a fűszereknek köszönhetően. A tofu helyett használhatsz csirkemellet is.

Másnapra nagyon jó ”take-away” ebéd lehet belőle, semmi nem romlik meg benne, úgyhogy egy műanyag dobozban simán magaddal tudod vinni bárhová.

 

Ázsiai káposztás tofu rizotto

Kb. 3-4 adag

1 césze rizs (szárazon)

 

4 csésze káposzta (egy kisebbnek kb. a fele)

1 póréhagyma

1 répa

4-5 db gomba

Kb. 1 ½ teáskanál só

 

175 gramm tofu + só, olivaolaj, tamari

 

Szósz

1 púpos teáskanál kukoricakeményítő

½ csésze szójatej

1 evőkanál fehérborecet

Késhegynyi őrölt szegfűszeg

¼ teáskanál fahéj

¼ teáskanál őrölt gyömbér

2 evőkanál tamari (vagy szójaszósz)

2 evőkanál nemes élesztőpehely (opcionális)

1 teáskanál agávé szirup (vagy méz)

Csipet só

(1-2 evőkanál víz esetleg)

 

Először főzd meg a rizst a csomagoláson található utasítások szerint. Én rizs terén elég finnyás vagyok, a gyermekkorunkból emlékezetes szörnyű, ragacsos, kásás, gumi ízű rizs borzadályok után elég könnyen elkényeztetett a perzsa , ázsiai és a latin-amerikai fenséges rizsek ízvilága. Ezeket legkönnyebben piacokon található nemzetközi boltokból, bioboltokból vagy az internetről rendelve tudod beszerezni. Ebben a receptben perzsa basmati rizst használtam, de egyébként teljesen mindegy, te mit választasz.

Addig egy nagyobb serpenyőben pici olajon futtasd meg a felkarikázott póréhagymát, majd a nagyon vékonyra felcsíkozott vagy lereszelt káposztát, a hosszúkásra felszeletelt répát és szeletelt gombát. Ezeket sózd meg és fedő alatt jó puhára párold össze.

Egy másik, kisebb lábasban kézi habverővel keverd össze a keményítőt a szójatejjel és közepes lángon forrald össze őket addig, amíg besűrűsödik. Ezután vedd minimumra a lángot, tedd hozzá az összes többi összetevőt, keverd el őket és melegítsd újra kb. 1 percig, de már ne főzd.

A megsózott, tamari vagy szójaszósszal lelocsolgatott tofu kockákat pici olajon pirítsd meg egy kölön serpenyőben.

Ezután nincs más dolgod, csak az, hogy a a megfőtt riszt, a megpárolt zöldségesket és a megpirult tofu kockákat borítsd egybe, öntsd le a szósszal, melegítsd őket át, és már tálalhatod is az ételt!

 

DSC_0262.JPG

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek tofu

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr294461250

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása