Ez a recept úgy jött létre, hogy használtam azt, amit a hűtőszekrényben és a polcokon találtam a konyhában. Egész pikáns, harmonikus ízvilágot értem el. A szükség és az éhség diktált.
Általában a párolt káposztáról valamilyen magyaros étel jut eszünkbe, ez a recept azonban sokkal inkább ázsiai beütésű lett a fűszereknek köszönhetően. A tofu helyett használhatsz csirkemellet is.
Másnapra nagyon jó ”take-away” ebéd lehet belőle, semmi nem romlik meg benne, úgyhogy egy műanyag dobozban simán magaddal tudod vinni bárhová.
Ázsiai káposztás tofu rizotto
Kb. 3-4 adag
1 césze rizs (szárazon)
4 csésze káposzta (egy kisebbnek kb. a fele)
1 póréhagyma
1 répa
4-5 db gomba
Kb. 1 ½ teáskanál só
175 gramm tofu + só, olivaolaj, tamari
Szósz
1 púpos teáskanál kukoricakeményítő
½ csésze szójatej
1 evőkanál fehérborecet
Késhegynyi őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér
2 evőkanál tamari (vagy szójaszósz)
2 evőkanál nemes élesztőpehely (opcionális)
1 teáskanál agávé szirup (vagy méz)
Csipet só
(1-2 evőkanál víz esetleg)
Először főzd meg a rizst a csomagoláson található utasítások szerint. Én rizs terén elég finnyás vagyok, a gyermekkorunkból emlékezetes szörnyű, ragacsos, kásás, gumi ízű rizs borzadályok után elég könnyen elkényeztetett a perzsa , ázsiai és a latin-amerikai fenséges rizsek ízvilága. Ezeket legkönnyebben piacokon található nemzetközi boltokból, bioboltokból vagy az internetről rendelve tudod beszerezni. Ebben a receptben perzsa basmati rizst használtam, de egyébként teljesen mindegy, te mit választasz.
Addig egy nagyobb serpenyőben pici olajon futtasd meg a felkarikázott póréhagymát, majd a nagyon vékonyra felcsíkozott vagy lereszelt káposztát, a hosszúkásra felszeletelt répát és szeletelt gombát. Ezeket sózd meg és fedő alatt jó puhára párold össze.
Egy másik, kisebb lábasban kézi habverővel keverd össze a keményítőt a szójatejjel és közepes lángon forrald össze őket addig, amíg besűrűsödik. Ezután vedd minimumra a lángot, tedd hozzá az összes többi összetevőt, keverd el őket és melegítsd újra kb. 1 percig, de már ne főzd.
A megsózott, tamari vagy szójaszósszal lelocsolgatott tofu kockákat pici olajon pirítsd meg egy kölön serpenyőben.
Ezután nincs más dolgod, csak az, hogy a a megfőtt riszt, a megpárolt zöldségesket és a megpirult tofu kockákat borítsd egybe, öntsd le a szósszal, melegítsd őket át, és már tálalhatod is az ételt!