2012.11.11.
21:15

Hálaadás menüsor

Itt a Hálaadás hamarosan, és bár tisztában vagyok vele, hogy rajtam kívül nem sokan ünneplik, mégis összeállítottam egy listát, hogy milyen ételek, menüsorok jöhetnek számításba. Én személy szerint ezekből az opciókból fogok választani. Ha nem tartasz odahaza Hálaadás vacsorát, akkor gondolj erre a listára úgy, mint egy kis segítség egy ’’előkarácsonyi’’, vagy egy adventi ebédhez.

Nálunk minden növényi alapanyagok felhasználásával fog készülni. Ha bárki maradna a szokásos pulyka vagy sült hal recepteknél, akkor ezeket kiegészítve válogathat az alábbi receptekből. Azonban meglepődök néha még én is, hogy milyen érdekes, finom, ünnepi ételek készíthetőek szimplán növényekkel is anélkül, hogy bármi hiányérzet maradna. Itt van tehát az én listám szeretettel, használd egy az egyben vagy kiegészítésként az ünnepekre való felkészülés során:

 

ELŐÉTEL

Rozmaringos-mazsolás keksz

Sütőtökös mártogatós

Pikáns babkrém

Babmártogatós

Salsa és sajtszósz tönköly crackers-el

’’Tonhal ’’saláta

 

Sütőtökös mártogatós

IMG03112012225955.jpgA sütőtököt valamennyivel kevesebb szójajoghurttal, juharsziruppal, fahéjjal, szerecsendióval, csipet kardamommal, szegfűszeggel és gyömbérrel turmixold krémesre. Joghurt helyett bármilyen növényi tej is megteszi. A mártogatós sűrűségét kedvedre beállíthatod. Almával, dióval, banánnal isteni!

Babmártogatós

1 konzerv vörösbab

1 konzerv fehérbab

1 evőkanál kakaópor

1 citrom leve

2 gerezd fokhagyma (összepréselve)

¼ - ½ pritaminpaprika

2 paradicsom

1-2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)

½ pohár kesudió - opcionális (egy éjszakára beáztatva, majd a vizet leöntve)

Só, bors

Víz

Tegyél minden egy turmixgépbe és turmixold össze őket teljesen krémesre. Adj hozzá annyi vizet, amennyi szükséges, illetve amilyen sűrűségűre szeretnéd a krémedet.

Salsa és ’’sajtszósz’’ tönköly chipssel

Salsa:

1 lilahagyma

5-6 paradicsom

1 pritaminpaprika

1-2 evőkanál sűrített paradicsom

Só, bors, őrölt gyömbér, chili, citromlé

Vágj fel mindent nagyon apróra, keverj hozzá 1-2 kanál sűritett paradicsomot, és fűszerezd ízlés szerint.

Sajtszósz:

1/3 pohár nemes élesztőpehely

2 evőkanál kukoricakeményítő

1 ¼ pohár növényi tej

2 evőkanál miso vagy szójaszósz

1 evőkanál fokhagyma granulátum

1 evőkanál vöröshagyma granulátum

½ teáskanál piros paprika

½ teáskanál kukruma

Só, citromlé

A kukoricakeményítőt keverd egyenletesre a növényi tejjel, majd add hozzá a többi összetevőt is. Főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül ízesítsd sóval, citromlével.

Tönköly crackers:

DM-ben vagy Rossmann-ban kapható szezámos tönköly chips (Alnatura Dinkel Kräcker Sesam / Ener Bio Dinkel-Vollkorn-Cracker mit Sesam)

 ’’Tonhal ’’saláta

MockTunaSalad.JPG½ - 2 pohár főtt csicseriborsó vagy kézzel ricotta-szerűvé összetört tofu

1 póréhagyma vagy lilahagyma (nagyon apróra felszeletelve)

1-2 evőkanál szójaszósz

¼ pohár nemes élesztőpehely (opcionális)

1 evőkanál fokhagyma granulátum

½ - 1 citrom leve

3-4 evőkanál joghurt (én natúr szójajoghurtot használok)

½ - 1 teáskanál algapor vagy 1 teáskanál bármilyen szárított zöldfűszer (opcionális, de ez adja a hal ízt a receptnek, viszont nélküle is isteni finom)

Só, bors

A csicseriborsót villával törd össze (maradhatnak még benne egész darabok is). Add hozzá a többi összetevőt és keverd az egészet össze egy fakanállal. Hagyd állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.

 

LEVESEK:

Alma-sütőtök krémleves

Hálaadás leves

Bársonyos sütőtökleves kesukrémmel

 

SALÁTA:

Saláta (minél színesebbre):

Minél vegyesebb, sötétzöldebb salátalevelek

Paradicsom

Kukorica

Fehérbab

Avokádó

Lilahagyma

Alma

Dió

Mazsola

Reszelt répa

Öntet:

1 konzerv fehérbab (lemosva)

¼ pohár nemes élesztőpehely

1-2 evőkanál mogyoróvaj/mandulavaj/tahini (opcionális)

2-3 evőkanál szójaszósz

2-3 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)

2-3 evőkanál méz/juharszirup

1 citrom leve

2/3 – 1 pohár víz

Ez a kedvenc, ’’ultimate’’ salátaöntetem, ahogy van. Turmixolj össze mindent egy turmixgépben teljesen krémesre. Használd salátaöntetként, tészta szószként, zöldségekre, kifőtt gabonákra öntetként. Hűtőben napokig eláll.

 

FŐÉTELEK, KÖRETEK:

Kukoricapuding

Hálaadás krém

Meggy-Alma Relish

Pácolt sült tofu

Burgonyapüré

’’Juharmázos’’ zöldségek

Kukoricakenyér

’’Sajtos’’ tészta zöldségekkel (adj hozzá bármilyen zöldséget kedved szerint)

Sütőtök-pesztós tészta

Mézes-mustáros zöldbab

Almás-rozmaringos sütőtök

Lencse Loaf

Karfiolos sütőtök curry

Zöld Quiche

Gomba steak

Ínyenc babragu

 

Kukoricapuding

4 adag

IMG05112012200619jj.jpg2 konzerv kukorica

350 gramm tofu

Kb. ½ - ¾ pohár növényi tej

1 fej lilahagyma/póréhagyma

2 teáskanál gyömbér

1 teáskanál kurkuma

½ teáskanál piros paprika

1-2 evőkanál fokhagyma granulátum

1/3 pohár teljes liszt

Fél citrom leve

Só, bors

1/3 pohár nemes élesztőpehely (opcionális)

Só, bors

A tofut morzsold össze a kezeddel, majd tedd a turmixgépbe. Adj hozzá 1 konzerv kukoricát, a növényi tejet, a fűszereket, a lisztet, a citromlevet és nemes élesztőt, majd turmixold össze teljesen krémesre. (A növényi tej mennyiségén változtathatsz. Használj csak annyit, amivel a turmixgép már forog. A tofut kihagyhatod, használj helyette több növényi tejet és több lisztet is.) A krémhez add hozzá a felaprózott hagymát és a maradék 1 konzerv kukoricát és sütőtálban süsd 200 fokon, amíg a teteje szépen megbarnul.

Hálaadás krém

1 pohár

¼ pohár teljes liszt

¼ pohár nemes élesztőpehely (opcionális, de ha kihagyod, fűszerezz jobban)

1 pohár növényi tej

1 kisebb hagyma

1 pohár felaprózott gomba

2 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál bármilyen zöldfűszer (kapor, oregánó, majoranna, kakukkfű ill. ezek keveréke)

Fél citrom leve

Só, bors, szerecsendió

Keverd össze a lisztet, a nemes élesztőpelyhet és a növényi tejet, tedd félre. Párold meg a hagymát és gombát vízen! Add hozzá a folyékony keveréket és a fűszereket, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, citromlével.  

Meggy-Alma Relish

4 adag

smoky-cranberry-apple-relish-200X200.jpg½ kg fagyasztott meggy (kiolvasztva)

2 zöld alma (vagy valamilyen savanykás)

½ pohár cukormentes, 100%-os baracklekvár

1/3- 1/2  pohár méz/juharszirup

1 citrom leve

A meggyet és almát vágd fel minél apróbb darabokra. Add hozzá a citromlevet, lekvárt és édesítőt, majd keverd össze az egészet. Köretként isteni.

Pácolt sült tofu

4 adag

1/4 - 1/3  pohár szójaszósz

3 evőkanál balzsamecet

2 fokhagyma gerezd (összepréselve)

1 teáskanál száraz rozmaring

1 teáskanál száraz kakukkfű

¼ teáskanál pirospaprika

½ teáskanál őrölt kömény

2 csomag tofu

A tofut szeleteld fel. A pácot keverd egyenletesre, majd hűtőzacskóba tedd bele a tofu szeletekkel együtt, és pácold legalább 20 percig. 200 fokon, sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd 15 percig. (10 perc után fordítsd meg a szeleteket.)

Burgonyapüré

A burgonyát törd össze, sózd meg, majd keverd be forró növényi tejjel, pici hagyma – és fokhagyma granulátummal, és egyszerűen hagyd el a vajat vagy margarint.

’’Juharmázos’’ zöldségek

1 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma

½ kg fagyasztott kelbimbó

¼ kg fagyasztott bébi répa

Fél piros pritaminpaprika

¼ pohár juharszirup/méz

1-2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 evőkanál fokhagyma granulátum

2 evőkanál citromlé

Pici víz

A fagyasztott zöldségeket 2-3 percre lobogó vízben blansírozd meg. A hagymát párold meg vízen, add hozzá a felaprózott paprikát, a blansírozott zöldségeket, és sózd meg. Párold össze az egészet pár perc alatt. Keverd össze a kukoricakeményítőt, a fokhagyma granulátumot, a juharszirupot, a szójaszószt és mustár pár evőkanál vízzel és öntsd a keveréket a párolt zöldségekre. Forgasd össze, amíg be nem sűrűsödik. Adj hozzá pici vizet, ha szükséges.

 Sütőtök pestos tészta

2 adag

Kb. 125 gramm száraz tészta (teljes kiőrlésű vagy durum)

¾ pohár növényi tej

¾ pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök villával összetörve)

¼ teáskanál fahéj

¼ teáskanál szerecsendió

¼ teáskanál gyömbér

Só, bors

Csipet szárított oregánó ás kakukkfű

Pici citromlé

Amíg a tészta fő, turmixold össze a tököt és a növényi tejet. Add egy serpenyőbe, add hozzá a fűszereket, sózd, borsozd és keverd össze a főtt tésztával, Locsold meg pici citromlével. Tálalhatod mandula ’’parmezánnal’’ is!

Mézes-mustáros zöldbab

2 adag

250 gramm fagyasztott zöldbab

1 evőkanál kukoricakeményítő

1 pohár víz/zöldség alaplé/növényi tej

2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)

1 evőkanál hagyma granulátum

1 evőkanál fokhagyma granulátum

1 teáskanál bármilyen szárított zöldfűszer

2 evőkanál citromlé

1-2 evőkanál méz

Só, bors

Párold meg a zöldbabot fedő alatt pici vízen. Keverd össze a kukoricakeményítőt, a mustárt és a vizet/alaplét/növényi tejet. Add a megpárolt babhoz. Adj hozzá minden fűszert és végül a mézet! Forgasd össze az egészet, amíg be nem sűrűsödik. Sózd, borsozd ízlés szerint, és locsold meg citromlével.

 Almás-rozmaringos sütőtök

Kockázz fel almát és nyers sütőtököt fele-fele arányban. Sózd meg picit, hintsd meg fahájjal, gyömbérrel és szárított rozmaringgal. 200 fokon süsd sütőpapírral kibélelt tepsiben, amíg megpuhul.

Lencse Loaf

IMG_4823.jpg2 pohár főtt lencse (kb. ¾ - 1 pohár száraz)

1 pohár reszelt sárgarépa VAGY reszelt cukkini

1 lilahagyma (felaprózva)

2 fokhagyma gerezd (összepréselve)

 ½ pohár dió (megőrölve)

½ pohár lenmag (megőrölve)

1 pohár kisszemű zabpehely

¾ pohár zabliszt (zabpehely kávédarálóban megőrölve)

Só, bors

3-4 evőkanál sűrített pardicsom

Szárított zöldfűszerek (ízlés szerint)

A főtt lencsét pici víz segítségével turmixold krémesre. (Darabkák maradhatnak benne, de krémes legyen!) Egy keverőtálban keverd össze a krémesített lencsét az összes többi összetevővel, fűszerezd izlés szerint, majd helyezd a keveréket egy sütőpapírral kibélelt vagy szilikonos kenyérformába. Jól nyomkodd bele a keveréket a kezeddel a formába. Süsd 180 fokon kb. 50-60 percig, majd öntsd ki a formából. Szépen szeletelhető lesz az egész.

Karfiolos sütőtök curry

2 adag

1 fej vörös- vagy lilahagyma

½ kg friss vagy fagyasztott karfiol

¾ pohár sütőtökpüré (előre megsült sütőtök villával összetörve)

¾ pohár növényi tej

1 teáskanál curry

½ teáskanál őrölt kömény

¼ teáskanál fahéj

¼ teáskanál őrölt gyömbér

Só, bors

Pici citromlé

A karfiolt párold meg előre. A hagymát dinszteld meg vízen egy serpenyőben. A sütőtökpürét és a növényi tejet turmixold össze a fűszerekkel, majd add a serpenyőbe. Keverd bele a megpárolt karfiolt, sózd, borsozd ízlés szerint és locsold meg pici citromlével. Barnarizzsel vagy quinoával mennyei!

 Zöld Quiche

6 adag

573820.jpeg450 gramm tofu

¼ pohár nemes élesztőpehely

¼ pohár kukoricakeményítő

2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)

Fél citrom leve

1 evőkanál hagyma granulátum

1 evőkanál fokhagyma granulátum

½ teáskanál kurkuma

Pici víz

Só, bors

4 pohár bármilyen zöldség – ha fagyasztott, kiolvasztva (zöldborsó, kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta, zöldbab stb.)

A tofut morzsold bele a kezeddel a turmixgépbe. Add hozzá a többi összetevőt is. Önts a gépbe annyi vizet, hogy forogjon a motor. Turmixold az egészet teljesen krémesre. Egy keverőtálban keverd össze a krémet a zöldségekkel, ízesítsd sóval, borssal ízlés szerint. Sütőtálban süsd az egészet 180 fokon kb. 40 percig, amíg szép barna lesz a teteje.

Gomba steak

Hagymát párolj meg pici vízen, majd adj hozzá balzsamecetet, szójaszószt, vörösbort és kakukkfüvet. Tedd a serpenyőbe az egész gombákat, sózd meg, fedd le az egészet és párold össze. A szósszal leöntve tálald a gombákat.

Ínyenc babragu

4 adag

MexicanChowderEdited655x344.jpg1 vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

1 zöld pritaminpaprika

1 cukkini

1 konzerv kukorica

2 konzerv vörösbab

750 ml passzírozott paradicsomlé

½ pohár növényi tej

2 evőkanál szójaszósz

½ teáskanál őrölt kömény

½ teáskanál piros paprika

Só, bors, chili

Citromlé

½ - 1 evőkanál méz

¼ pohár nemes élesztőpehely (opcionális)

A hagymát párold meg vízen, add hozzá az apróra feldarabolt paprikát és a felkarikázott, majd negyedelt cukkinit. Sózd meg. Pici vízen, fedő alatt párold össze, majd add hozzá a passzírozott paradicsomlevet, a növényi tejet, a szójaszószt, a fűszereket, a lemosott babot és kukoricát. Főzd össze 10 perc alatt, majd ízesítsd még sóval, borssal, chilivel, citromlével és nemes élesztőpehellyel. Fogyassz mellé körtként kukoricakenyeret.

 

DESSZERT:

Sütőtökös krémpite

Csokoládés poharas süti

Instant sütőtök puding

’’Madártej’’ ital

 

Csokoládés poharas süti

1 adag

4 evőkanál teljes liszt (én tönkölyt használok)

¼ teáskanál sütőpor

3 evőkanál xilit

2 evőkanál 100%-os, holland kakaópor

Csipet fahéj

¼ pohár almaszósz (Alnatura, DM-ből) vagy villával összetört banánpüré

3 evőkanál növényi tej

Pici vanília kivonat (opcionális)

2-3 evőkanál sötét étcsokoládé (apróra darabolva)

Keverd össze a szárazakat a nedvesekkel, majd add hozzá a csoki darabkákat, tedd a tésztát egy muffin vagy szufflé formába és 180 fokon süsd addig, amíg egy fogpiszkáló tisztán kijön a belsejéből (vagy 1000 Watton, mikróban, 3 perc alatt elkészül).

Instant sütőtök puding

4 adag

DSC_0105_1.JPG1 pohár növényi tej

2 pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök villával összetörve)

2 érett banán

1 evőkanál vanília kivonat

1 teáskanál fahéj

¼ teáskanál gyömbér

¼ teáskanál szerecsendió

¼ teáskanál kardamom

Csipet őrölt szegfűszeg

4 evőkanál őrölt lenmag (kávédarálóban teljesen megőrölt)

Pici juharszirup vagy méz (ha édesebben szereted)

Mindent turmixolj teljesen krémesre egy turmixgépben. Adj hozzá picivel több tejet, ha szükséges.

’’Madártej’’ ital

4 adag

eggnog-vegan-gluten-free.jpg2 ½ pohár növényi tej

½ pohár kókusztej

1  pohár kesudió (egy éjszakára hideg vízben beáztatott, majd vízből kimosott)

5-6 datolya (forró vízben 10 percre beáztatott, majd leöblített) vagy 1 banán

1 evőkanál vanília kivonat

1 evőkanál rum

Csipet kurkuma

Juharszirup/méz (ha szükséges még édesíteni)

 

A listát használd egészséggel! :) Szívem-lelkem benne! <3
Boldog Hálaadást Nektek!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr484902376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása