Itt a Hálaadás hamarosan, és bár tisztában vagyok vele, hogy rajtam kívül nem sokan ünneplik, mégis összeállítottam egy listát, hogy milyen ételek, menüsorok jöhetnek számításba. Én személy szerint ezekből az opciókból fogok választani. Ha nem tartasz odahaza Hálaadás vacsorát, akkor gondolj erre a listára úgy, mint egy kis segítség egy ’’előkarácsonyi’’, vagy egy adventi ebédhez.
Nálunk minden növényi alapanyagok felhasználásával fog készülni. Ha bárki maradna a szokásos pulyka vagy sült hal recepteknél, akkor ezeket kiegészítve válogathat az alábbi receptekből. Azonban meglepődök néha még én is, hogy milyen érdekes, finom, ünnepi ételek készíthetőek szimplán növényekkel is anélkül, hogy bármi hiányérzet maradna. Itt van tehát az én listám szeretettel, használd egy az egyben vagy kiegészítésként az ünnepekre való felkészülés során:
ELŐÉTEL
Sütőtökös mártogatós
Babmártogatós
Salsa és sajtszósz tönköly crackers-el
’’Tonhal ’’saláta
Sütőtökös mártogatós
A sütőtököt valamennyivel kevesebb szójajoghurttal, juharsziruppal, fahéjjal, szerecsendióval, csipet kardamommal, szegfűszeggel és gyömbérrel turmixold krémesre. Joghurt helyett bármilyen növényi tej is megteszi. A mártogatós sűrűségét kedvedre beállíthatod. Almával, dióval, banánnal isteni!
Babmártogatós
1 konzerv vörösbab
1 konzerv fehérbab
1 evőkanál kakaópor
1 citrom leve
2 gerezd fokhagyma (összepréselve)
¼ - ½ pritaminpaprika
2 paradicsom
1-2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)
½ pohár kesudió - opcionális (egy éjszakára beáztatva, majd a vizet leöntve)
Só, bors
Víz
Tegyél minden egy turmixgépbe és turmixold össze őket teljesen krémesre. Adj hozzá annyi vizet, amennyi szükséges, illetve amilyen sűrűségűre szeretnéd a krémedet.
Salsa és ’’sajtszósz’’ tönköly chipssel
Salsa:
1 lilahagyma
5-6 paradicsom
1 pritaminpaprika
1-2 evőkanál sűrített paradicsom
Só, bors, őrölt gyömbér, chili, citromlé
Vágj fel mindent nagyon apróra, keverj hozzá 1-2 kanál sűritett paradicsomot, és fűszerezd ízlés szerint.
Sajtszósz:
1/3 pohár nemes élesztőpehely
2 evőkanál kukoricakeményítő
1 ¼ pohár növényi tej
2 evőkanál miso vagy szójaszósz
1 evőkanál fokhagyma granulátum
1 evőkanál vöröshagyma granulátum
½ teáskanál piros paprika
½ teáskanál kukruma
Só, citromlé
A kukoricakeményítőt keverd egyenletesre a növényi tejjel, majd add hozzá a többi összetevőt is. Főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Végül ízesítsd sóval, citromlével.
Tönköly crackers:
DM-ben vagy Rossmann-ban kapható szezámos tönköly chips (Alnatura Dinkel Kräcker Sesam / Ener Bio Dinkel-Vollkorn-Cracker mit Sesam)
’’Tonhal ’’saláta
1 ½ - 2 pohár főtt csicseriborsó vagy kézzel ricotta-szerűvé összetört tofu
1 póréhagyma vagy lilahagyma (nagyon apróra felszeletelve)
1-2 evőkanál szójaszósz
¼ pohár nemes élesztőpehely (opcionális)
1 evőkanál fokhagyma granulátum
½ - 1 citrom leve
3-4 evőkanál joghurt (én natúr szójajoghurtot használok)
½ - 1 teáskanál algapor vagy 1 teáskanál bármilyen szárított zöldfűszer (opcionális, de ez adja a hal ízt a receptnek, viszont nélküle is isteni finom)
Só, bors
A csicseriborsót villával törd össze (maradhatnak még benne egész darabok is). Add hozzá a többi összetevőt és keverd az egészet össze egy fakanállal. Hagyd állni a hűtőben, hogy összeérjenek az ízek.
LEVESEK:
Bársonyos sütőtökleves kesukrémmel
SALÁTA:
Saláta (minél színesebbre):
Minél vegyesebb, sötétzöldebb salátalevelek
Paradicsom
Kukorica
Fehérbab
Avokádó
Lilahagyma
Alma
Dió
Mazsola
Reszelt répa
Öntet:
1 konzerv fehérbab (lemosva)
¼ pohár nemes élesztőpehely
1-2 evőkanál mogyoróvaj/mandulavaj/tahini (opcionális)
2-3 evőkanál szójaszósz
2-3 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)
2-3 evőkanál méz/juharszirup
1 citrom leve
2/3 – 1 pohár víz
Ez a kedvenc, ’’ultimate’’ salátaöntetem, ahogy van. Turmixolj össze mindent egy turmixgépben teljesen krémesre. Használd salátaöntetként, tészta szószként, zöldségekre, kifőtt gabonákra öntetként. Hűtőben napokig eláll.
FŐÉTELEK, KÖRETEK:
Kukoricapuding
Hálaadás krém
Meggy-Alma Relish
Pácolt sült tofu
Burgonyapüré
’’Juharmázos’’ zöldségek
’’Sajtos’’ tészta zöldségekkel (adj hozzá bármilyen zöldséget kedved szerint)
Sütőtök-pesztós tészta
Mézes-mustáros zöldbab
Almás-rozmaringos sütőtök
Lencse Loaf
Karfiolos sütőtök curry
Zöld Quiche
Gomba steak
Ínyenc babragu
Kukoricapuding
4 adag
2 konzerv kukorica
350 gramm tofu
Kb. ½ - ¾ pohár növényi tej
1 fej lilahagyma/póréhagyma
2 teáskanál gyömbér
1 teáskanál kurkuma
½ teáskanál piros paprika
1-2 evőkanál fokhagyma granulátum
1/3 pohár teljes liszt
Fél citrom leve
Só, bors
1/3 pohár nemes élesztőpehely (opcionális)
Só, bors
A tofut morzsold össze a kezeddel, majd tedd a turmixgépbe. Adj hozzá 1 konzerv kukoricát, a növényi tejet, a fűszereket, a lisztet, a citromlevet és nemes élesztőt, majd turmixold össze teljesen krémesre. (A növényi tej mennyiségén változtathatsz. Használj csak annyit, amivel a turmixgép már forog. A tofut kihagyhatod, használj helyette több növényi tejet és több lisztet is.) A krémhez add hozzá a felaprózott hagymát és a maradék 1 konzerv kukoricát és sütőtálban süsd 200 fokon, amíg a teteje szépen megbarnul.
Hálaadás krém
1 pohár
¼ pohár teljes liszt
¼ pohár nemes élesztőpehely (opcionális, de ha kihagyod, fűszerezz jobban)
1 pohár növényi tej
1 kisebb hagyma
1 pohár felaprózott gomba
2 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál bármilyen zöldfűszer (kapor, oregánó, majoranna, kakukkfű ill. ezek keveréke)
Fél citrom leve
Só, bors, szerecsendió
Keverd össze a lisztet, a nemes élesztőpelyhet és a növényi tejet, tedd félre. Párold meg a hagymát és gombát vízen! Add hozzá a folyékony keveréket és a fűszereket, és főzd addig, amíg be nem sűrűsödik. Ízesítsd sóval, borssal, szerecsendióval, citromlével.
Meggy-Alma Relish
4 adag
½ kg fagyasztott meggy (kiolvasztva)
2 zöld alma (vagy valamilyen savanykás)
½ pohár cukormentes, 100%-os baracklekvár
1/3- 1/2 pohár méz/juharszirup
1 citrom leve
A meggyet és almát vágd fel minél apróbb darabokra. Add hozzá a citromlevet, lekvárt és édesítőt, majd keverd össze az egészet. Köretként isteni.
Pácolt sült tofu
4 adag
1/4 - 1/3 pohár szójaszósz
3 evőkanál balzsamecet
2 fokhagyma gerezd (összepréselve)
1 teáskanál száraz rozmaring
1 teáskanál száraz kakukkfű
¼ teáskanál pirospaprika
½ teáskanál őrölt kömény
2 csomag tofu
A tofut szeleteld fel. A pácot keverd egyenletesre, majd hűtőzacskóba tedd bele a tofu szeletekkel együtt, és pácold legalább 20 percig. 200 fokon, sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd 15 percig. (10 perc után fordítsd meg a szeleteket.)
Burgonyapüré
A burgonyát törd össze, sózd meg, majd keverd be forró növényi tejjel, pici hagyma – és fokhagyma granulátummal, és egyszerűen hagyd el a vajat vagy margarint.
’’Juharmázos’’ zöldségek
1 kisebb fej vörös- vagy lilahagyma
½ kg fagyasztott kelbimbó
¼ kg fagyasztott bébi répa
Fél piros pritaminpaprika
¼ pohár juharszirup/méz
1-2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 evőkanál fokhagyma granulátum
2 evőkanál citromlé
Pici víz
A fagyasztott zöldségeket 2-3 percre lobogó vízben blansírozd meg. A hagymát párold meg vízen, add hozzá a felaprózott paprikát, a blansírozott zöldségeket, és sózd meg. Párold össze az egészet pár perc alatt. Keverd össze a kukoricakeményítőt, a fokhagyma granulátumot, a juharszirupot, a szójaszószt és mustár pár evőkanál vízzel és öntsd a keveréket a párolt zöldségekre. Forgasd össze, amíg be nem sűrűsödik. Adj hozzá pici vizet, ha szükséges.
Sütőtök pestos tészta
2 adag
Kb. 125 gramm száraz tészta (teljes kiőrlésű vagy durum)
¾ pohár növényi tej
¾ pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök villával összetörve)
¼ teáskanál fahéj
¼ teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál gyömbér
Só, bors
Csipet szárított oregánó ás kakukkfű
Pici citromlé
Amíg a tészta fő, turmixold össze a tököt és a növényi tejet. Add egy serpenyőbe, add hozzá a fűszereket, sózd, borsozd és keverd össze a főtt tésztával, Locsold meg pici citromlével. Tálalhatod mandula ’’parmezánnal’’ is!
Mézes-mustáros zöldbab
2 adag
250 gramm fagyasztott zöldbab
1 evőkanál kukoricakeményítő
1 pohár víz/zöldség alaplé/növényi tej
2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)
1 evőkanál hagyma granulátum
1 evőkanál fokhagyma granulátum
1 teáskanál bármilyen szárított zöldfűszer
2 evőkanál citromlé
1-2 evőkanál méz
Só, bors
Párold meg a zöldbabot fedő alatt pici vízen. Keverd össze a kukoricakeményítőt, a mustárt és a vizet/alaplét/növényi tejet. Add a megpárolt babhoz. Adj hozzá minden fűszert és végül a mézet! Forgasd össze az egészet, amíg be nem sűrűsödik. Sózd, borsozd ízlés szerint, és locsold meg citromlével.
Almás-rozmaringos sütőtök
Kockázz fel almát és nyers sütőtököt fele-fele arányban. Sózd meg picit, hintsd meg fahájjal, gyömbérrel és szárított rozmaringgal. 200 fokon süsd sütőpapírral kibélelt tepsiben, amíg megpuhul.
Lencse Loaf
2 pohár főtt lencse (kb. ¾ - 1 pohár száraz)
1 pohár reszelt sárgarépa VAGY reszelt cukkini
1 lilahagyma (felaprózva)
2 fokhagyma gerezd (összepréselve)
½ pohár dió (megőrölve)
½ pohár lenmag (megőrölve)
1 pohár kisszemű zabpehely
¾ pohár zabliszt (zabpehely kávédarálóban megőrölve)
Só, bors
3-4 evőkanál sűrített pardicsom
Szárított zöldfűszerek (ízlés szerint)
A főtt lencsét pici víz segítségével turmixold krémesre. (Darabkák maradhatnak benne, de krémes legyen!) Egy keverőtálban keverd össze a krémesített lencsét az összes többi összetevővel, fűszerezd izlés szerint, majd helyezd a keveréket egy sütőpapírral kibélelt vagy szilikonos kenyérformába. Jól nyomkodd bele a keveréket a kezeddel a formába. Süsd 180 fokon kb. 50-60 percig, majd öntsd ki a formából. Szépen szeletelhető lesz az egész.
Karfiolos sütőtök curry
2 adag
1 fej vörös- vagy lilahagyma
½ kg friss vagy fagyasztott karfiol
¾ pohár sütőtökpüré (előre megsült sütőtök villával összetörve)
¾ pohár növényi tej
1 teáskanál curry
½ teáskanál őrölt kömény
¼ teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér
Só, bors
Pici citromlé
A karfiolt párold meg előre. A hagymát dinszteld meg vízen egy serpenyőben. A sütőtökpürét és a növényi tejet turmixold össze a fűszerekkel, majd add a serpenyőbe. Keverd bele a megpárolt karfiolt, sózd, borsozd ízlés szerint és locsold meg pici citromlével. Barnarizzsel vagy quinoával mennyei!
Zöld Quiche
6 adag
450 gramm tofu
¼ pohár nemes élesztőpehely
¼ pohár kukoricakeményítő
2 evőkanál mustár (Alnatura, DM-ben kapható)
Fél citrom leve
1 evőkanál hagyma granulátum
1 evőkanál fokhagyma granulátum
½ teáskanál kurkuma
Pici víz
Só, bors
4 pohár bármilyen zöldség – ha fagyasztott, kiolvasztva (zöldborsó, kelbimbó, brokkoli, kelkáposzta, zöldbab stb.)
A tofut morzsold bele a kezeddel a turmixgépbe. Add hozzá a többi összetevőt is. Önts a gépbe annyi vizet, hogy forogjon a motor. Turmixold az egészet teljesen krémesre. Egy keverőtálban keverd össze a krémet a zöldségekkel, ízesítsd sóval, borssal ízlés szerint. Sütőtálban süsd az egészet 180 fokon kb. 40 percig, amíg szép barna lesz a teteje.
Gomba steak
Hagymát párolj meg pici vízen, majd adj hozzá balzsamecetet, szójaszószt, vörösbort és kakukkfüvet. Tedd a serpenyőbe az egész gombákat, sózd meg, fedd le az egészet és párold össze. A szósszal leöntve tálald a gombákat.
Ínyenc babragu
4 adag
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 zöld pritaminpaprika
1 cukkini
1 konzerv kukorica
2 konzerv vörösbab
750 ml passzírozott paradicsomlé
½ pohár növényi tej
2 evőkanál szójaszósz
½ teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál piros paprika
Só, bors, chili
Citromlé
½ - 1 evőkanál méz
¼ pohár nemes élesztőpehely (opcionális)
A hagymát párold meg vízen, add hozzá az apróra feldarabolt paprikát és a felkarikázott, majd negyedelt cukkinit. Sózd meg. Pici vízen, fedő alatt párold össze, majd add hozzá a passzírozott paradicsomlevet, a növényi tejet, a szójaszószt, a fűszereket, a lemosott babot és kukoricát. Főzd össze 10 perc alatt, majd ízesítsd még sóval, borssal, chilivel, citromlével és nemes élesztőpehellyel. Fogyassz mellé körtként kukoricakenyeret.
DESSZERT:
Csokoládés poharas süti
Instant sütőtök puding
’’Madártej’’ ital
Csokoládés poharas süti
1 adag
4 evőkanál teljes liszt (én tönkölyt használok)
¼ teáskanál sütőpor
3 evőkanál xilit
2 evőkanál 100%-os, holland kakaópor
Csipet fahéj
¼ pohár almaszósz (Alnatura, DM-ből) vagy villával összetört banánpüré
3 evőkanál növényi tej
Pici vanília kivonat (opcionális)
2-3 evőkanál sötét étcsokoládé (apróra darabolva)
Keverd össze a szárazakat a nedvesekkel, majd add hozzá a csoki darabkákat, tedd a tésztát egy muffin vagy szufflé formába és 180 fokon süsd addig, amíg egy fogpiszkáló tisztán kijön a belsejéből (vagy 1000 Watton, mikróban, 3 perc alatt elkészül).
Instant sütőtök puding
4 adag
1 pohár növényi tej
2 pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök villával összetörve)
2 érett banán
1 evőkanál vanília kivonat
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál gyömbér
¼ teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál kardamom
Csipet őrölt szegfűszeg
4 evőkanál őrölt lenmag (kávédarálóban teljesen megőrölt)
Pici juharszirup vagy méz (ha édesebben szereted)
Mindent turmixolj teljesen krémesre egy turmixgépben. Adj hozzá picivel több tejet, ha szükséges.
’’Madártej’’ ital
4 adag
2 ½ pohár növényi tej
½ pohár kókusztej
1 pohár kesudió (egy éjszakára hideg vízben beáztatott, majd vízből kimosott)
5-6 datolya (forró vízben 10 percre beáztatott, majd leöblített) vagy 1 banán
1 evőkanál vanília kivonat
1 evőkanál rum
Csipet kurkuma
Juharszirup/méz (ha szükséges még édesíteni)
A listát használd egészséggel! :) Szívem-lelkem benne! <3
Boldog Hálaadást Nektek!