Ez a kukoricakenyér a hagyományos amerikai receptek egészségesre ’’lefordított’’ változata. Izében tökéletes megfelelője a klasszikus kukoricakenyérnek, viszont összetételében azokat felülmúlja. Megint csak könnyen beszerezhető, egészséges alapanyagokat használtam, valamint nagyon egyszerű összedobni ezt a receptet is. Hálaadásra, karácsonyra nagyon jó kísérő lehet, illetve egy tál chilis bab vagy mexikói paradicsomleves mellé mindig passzol.
Fűszeres kukoricakenyér
1 pohár teljes tönkölyliszt VAGY 1 ¼ pohár zabliszt (Kávédarálóban zabpehelyből őrölve)
½ pohár kukoricadara
½ pohár kukoricaliszt
1 evőkanál sütőpor
10-15 db oliva bogyó (apróra felszeletelve) VAGY fél konzerv kukorica
½ teáskanál só
1-2 teáskanál szárított zöldfűszer (oregánó, kakukkfű, rozmaring, majoranna, kapor stb.)
¼ pohár almaszósz (DM-ben kapható) vagy ¼ pohár banánpüré (villával összetörve)
1 pohár növényi tej
2-3 evőkanál xilit VAGY 1-2 evőkanál méz
A kukoricaliszt és kukoricadara arányát a kukoricaliszt javára változtathatod. A lényeg, hogy ½ pohár kukoricadaránál ne használj többet.
Lépések:
1. A lisztet, kukoricadarát, kukoricalisztet, sütőport, sót és fűszereket keverd össze egy keverőtálban, majd add hozzá a felaprózott oliva bogyókat (vagy kukoricát).
2. Add hozzá az almaszószt/banánpürét, az édesítőt és a növényi tejet. Fakanállal keverd őket össze.
3. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra. Addig a tészta pihen.
4. Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt vagy szilikonos kenyérformába (de akár muffinokat is készíthetsz belőle), majd süsd 200 fokon, amíg egy fogpiszkáló teljesen tisztán ki nem jön a tészta belsejéből (ez a kenyér a kukoricadara miatt viszonylag sokáig sült).
5. Miután teljesen kihűlt, tökéletesen szeletelhető lesz. Tartsd a hűtőben, jó pár napig eláll. Nekem egy hűtőszekrényben töltött éjszaka után ízlik a legjobban. Fogyaszd főételhez kísérőként vagy reggelire humusszal, babkrémmel, zöldségekkel.