Mivel ígértem őszi, sütőtökös recepteket, és még egyet sem teljesítettem (auchhh!), úgy gondoltam, kezdem egy igazán egyszerű, de annál különlegesebb finomsággal.
Akár még a karácsonyi asztalra is kerülhetne ez a leves, annyira megérdemli! Ráadásul csak pár alapanyag kell hozzá és könnyedén el is készül, ami jól jöhet az ünnepeket körülvevő nagy kapkodásban.
Alma-sütőtök krémleves
kb. 2-3 adag
1 fej vöröshagyma
1 alma
Kb. 1 és 2/3 pohár sütőtökpüré (2-3 szelet sütőtök, de nem kell pontosan kimérni, kicsivel több vagy kevesebb itt nem számít)
Kb. 2 dl növényi tej (bármilyen megfelel, de ha van kókusztejed, azzal igazán különlegessé teheted a levest)
1 babérlevél
½ teáskanál őrölt gyömbér
½ teáskanál őrölt fahéj
Késhegynyi őrölt szerecsendió
1-2 evőkanál méz (én juharszirupot használtam)
Só
Lépések:
1. A hagymát pici vízen dinszteld meg, majd add hozzá a meghámozott, felszeletelt almát, a babérlevelet és öntsd fel annyi vízzel, hogy majdnem elfedje, de ne teljesen!
2. A megsült sütőtökből kanalazd ki a belsejét és add a lábasba, miután az alma már megpuhult (kb. 10 perc)
3. Főzd össze őket alacsony fokozaton kb. egy további 10 percre.
4. Tedd az egészet egy turmixgépbe (de a babérlevelet vedd ki), add hozzá a növényi tejet és turmixold az egészet teljesen krémesre.
5. Öntsd vissza az összeturmixolt keveréket a lábasba, add hozzá a fűszereket, sózd meg ízlés szerint és adj hozzá annyi mézet (juharszirupot, agávé nektárt), amennyi kellemesen megédesíti. (Ha túl sűrűnek találod a levest, akkor hígíthatod egy kis vízzel még. Én jó sűrűn, krémsesn szeretem!)
6. Tálald pár szelet almával és egy csipet rozmaringgal a tetején! Hidegen és melegen is isteni!