2012.11.01.
15:30

Sütőtökös krémpite

CIMG3115_2.jpgA november a legjobb hónapja a sütőtöknek nagymamám szerint, úgyhogy még mindig erre fókuszálok és karácsonyig igyekszem kihúzni ezt a szezont.

Ha sütőtök és édesség, akkor a muffinok mellett nálam ez a kedvenc. Bár a sajttorta jellegű sütőtökös pitém is jól sikerült, de ez a krémpite még jobb, és sokkal egyszerűbb elkészíteni is.

Ez a pite tényleg egy mini csoda! Biztos, hogy a karácsonyi asztalra fog kerülni és mindenki szeretni fogja. Tészta nélkül készül, isteni puha, krémes textúrájú, de mégis szeletelhető. Tesóm szokta mindig mondani: „kinek kell már egy tésztás desszert egy háromfogásos lakoma után tele hasra? Az nem is desszert, hanem reggeli vagy uzsonna.” Na a hasonló, krémimádó haspókoknak, mint mi vagyunk, itt egy krémes, könnyű desszert, ami még a legfelső nadrággomb kigombolása után is le fog csúszni.

 

Sütőtökös krémpite

4 adag

1 pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök villával összetörve)

¼ pohár banánpüré (villával összetörve, kb. fél banán) VAGY ¼ pohár almaszósz VAGY ¼ pohár tofu

¼ pohár juharszirup vagy méz (VAGY kb. ½ pohár xilit és ekkor ¼ pohárral több növényi tej)

½ pohár növényi tej

1 evőkanál kukoricakeményítő

¼ pohár teljes liszt (tönköly, rozs, zab)

1 teáskanál sütőpor

Pici vanília kivonat

Fűszerek:

½ teáskanál fahéj

½ teáskanál őrölt szerecsendió

Csipet kardamom

Csipet őrölt szegfűszeg

Csipet gyömbér

 

Tipp: Karácsonykor szorozd meg a receptet kettővel, hogy mindenkinek jusson.

 

Lépések:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Mindent turmixolj össze egy turmixgépben teljesen krémessé, homogénné.

3. Fehér kerámia vagy szilikonos vagy sütőpapírral kibélelt formába öntsd a tésztát és süsd addig, amig aranybarna lesz a teteje. (Ha kétszeres adagot csinálsz, kb. 1 óra, ha a fenti adagot, akkor kb 40 perc.)

Szlikonos muffinformákba is öntheted a tésztát. Ekkor kis egyadagos, cuki formákat kapsz, amit a szilikonos formából gyönyörűen ki tudsz majd borítani, és mindenféle formájú, egyéni desszertadagokat kapsz, amelyeket egy az egyben tálalhatsz is. Ha ilyen kis formákba öntöd a tésztát, akkor kevesebb ideig kell majd sütnöd.

4. Hagyd teljesen kihűlni, majd a hűtőben pihenni legalább 4 órán át. Tálald gyümölcsökkel, extra fahéjjal megszórva! (El sem merem mondani, de a barátom például holland kakaóval megszórva szokta tálalni, mintha tiramisu lenne. Van benne valami! Ha elgondolkozom, nagymamánk cukormentes áfonya- vagy málnalekvárjával sem lehet rossz.)

Szólj hozzá!

Címkék: receptek édesség desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr474883925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása