A sütőtök krémleves sokunk kedvence, főleg a szeptembertől karácsonyig tartó időszakban. Ekkor szinte már minden kanál sütőtökkrémben a hálaadás és a karácsony ízét érzi az ember. Legalábbis én így vagyok ezzel, így sokszor már azon gondolkozom jó előre, hogy melyik verzióban, milyen fűszerezéssel fogom elkészíteni az ünnepi vacsorára. Ahhoz, hogy a szeptembertől kezdődő és karácsonnyal bezáruló szezon a kedvenc időszakom az egész évben, ahhoz hozzájárul az is, hogy nagyjából ekkorra esik a tökszezon. A sült tökön és leveseken túlmenően a határ a csillagos ég és persze a te konyhád, hogy milyen egyébb isteni finom ételeket hozol ki ebből a nagyon egészséges, vitamindús és olcsó alapanyagból. Nálam gyakran készül belőle fűszeres brokkolis sütőtökpüré köretként, különböző muffinok, kókusztejes sütőtök curry tofuval (bármikor), és az örök kedvenc pumpkin pie (sütőtök pite).
Idén úgy tűnik szerencsés vagyok, mert habár már jóval túl vagyunk a karácsonyi szezonon, mégis gyakran kapok tököt a lakóhelyemhez közeli piacon. És mi más is készülne belőle leggyakrabban, mint egy végtelen egyszerű krémleves, aminek lelke és különlegessége mindig a használt fűszerekben rejtőzik, így kedvedre variálhatod, mikor mihez érzel nagyobb kedvet. Merj használni, curry-t, gyümbért, köményt, babérlevelet, fahéjat, fehérbort, szójaszószt, kókusztejet, vaníliát, koriandert stb. Most itt van egy verzió fahéjas-szerecsendiós kiadásban házilag készített kesukrémmel meghintve, hogy még krémesebb, bársonyosabb ízhatást kapjunk.
Sütőtökleves
4-6 adag
Kb 1 kg tök (nyersen héjastól kb. 2 nagy szelet)
1 fej vöröshagyma
1 zellerszár (opcionális)
Fél sárgarépa (opcionális)
1 rúd fahéj
Víz vagy szójatej
Fél teáskanál kurkuma
Fél teáskanál fehérbors
1 evőkanál méz
Frissen őrölt szerecsendió
Frissen őrölt feketebors
Só (ízlés szerint)
Először süsd meg a tököt sütőben, majd kanalazd ki a belsejét.
Dinszteld meg a hagymát (majd dobd rá az apróra vágott répát és zellert, ha használsz) és tedd rá a sütőtők belsejét, majd öntsd fel annyi vízzel, hogy épp elfedje az egészet. Add hozzá a fűszereket és sózd meg. Főzd lassú tőzön kb. 30 percig.
Ha a leves összefőtt, távolítsd el a fahéjrudat és egy turmixgépben turmixold össze az egészet nagyon krémesre két részletben. Öntsd vissza az edénybe és vízzel, esetleg pici szójatejjel is hígitsd fel olyan sűrűségűre, amilyenre szeretnéd és forrald össze. Ekkor egy fél szerecsendiót frissen őrölj bele, add hozzá a mézet és kóstold meg és sózd, ha még szükséges.
Tálalald frissen őrölt borssal, még egy pici frissen őrölt szerecsendióval és a kesukrémmel meghintve. Egy meleg, fokhagymás pirított rozskenyér szelettel akár egy teljesértékű vacsorád is lehet hideg téli estéken.