2012.04.18.
14:48

Indiai lencse diókrémmel

DSC_0147.JPG

Ez a recept az indiai konyhból ismert Dal Makhni egy ”lefordított” verziója, azzal a különbséggel, hogy az eredetiben általában fekete lencsét használnak és még esetleg vörösbabot is, illetve tejszínnel  krémesítik. Én ebben a verzióban a sokkal könnyebben hozzáférhető zöld lencsét használtam és tejszínes ”topping” helyett egy talán még krémesebb, selymesebb diókrémet készítettem hozzá.

Tökéletes választás vacsorára hideg estéken és tökéletes “ételhordós” ebéd másnapra. Fogyokúrázóknak jobb nem is kell. A hüvelyesek magas rost- és fehérjetartalmának fogyást támogató hatásairól már sokszor írtam, de ha esetleg nincs ötleted, mit is vacsorázz úgy, hogy ne kelljen a kalóriákat, szénhidrát grammokat számolgatnod és ezzel abszolút élvezhetetlenné tenni a sokaknak egyetlen nyugis étkezését a nap során, akkor itt van ismét egy ötlet. Nagy adagban is elkészítheted, mert ez az étel egyike azoknak, amik újramelegítve másnap talán még finomabbak is. Szuperegészséges mindenkinek, akár cukorbeteg vagy szívbeteg családtagoknak is bármikor elkészítheted. Az indiai konyhára jellemző mennyei, fűszeres ízvilága pedig könnyen válhat egyik kedvenceddé!

 

Indiai lencse

2-3 adag

 

1 csésze lencse

2 csésze víz

 

1 fej vöröshagyma

2 babérlevél

3 szegfűszeg

1 rúd fahéj

1 konzerv paradicsom (400 gramm)

1 teáskanál őrölt gyömbér

Fél teáskanál őrölt kardamom

3 gerezd fokhagyma

Só, bors

1-2 teáskanál vörösborecet (opcionális)

Pár darab koktélparadicsom (félbevágva)

 

Diókrém

2/3 csésze dió

½ csésze szójatej (Alnatura, DM üzletekben kapható)

2 evőkanál víz

2 evőkanál nemes élesztőpehely (opcionális)

Kb. fél teáskanál só

Késhegynyi dijoni mustár (opcionális)

 

A lencsét alaposan mosd ki. Majd a két csésze vízzel tedd fel fedő alatt főni. Sózd meg és adj hozzá egy babérlevelet. Kb. 40 perc alatt puhára fog főni (teljesen elissza az összes vizet, nem kell leszűrni).

Közben a hagymát dinszteld meg. Majd add hozzá a fahéjrudat, a másik babérlevelet és a három darab egész szegfűszeget. 1-2 perc alatt közepes lángon ezt forgasd össze. Érezned kell a fűszerek intenzív illatát, de vigyázz, meg nem égesd őket.

Ezután add hozzá a darabolt vagy egész paradicsom konzervet (a levét is). Ha egészet használsz, akkor egy lapos fakanál nyelével vágd össze őket kisebb darabokra. Mehet bele a gyömbér és cardamom. Sózd, borsozd. Nyomd bele a fokhagymákat és fedő alatt főzd alacsony lángon kb. 10 percig.

Ekkor forgasd bele a megfőtt lencsét, ezután a félbevégott koktélparadicsomokat és melegítsd össze (a paradicsomok már ne főjenek meg, akkor jó, ha még roppanósak). Add hozzá a vörösborecetet, ha használsz (egszerre csak 1 kiskanállal és kóstold meg, mielőtt adnál még hozzá). Sózd, ha még szükséges .

A krémhez tegyél bele minden hozzávalót egy turmixgépbe és nagyon krémesre mixeld össze.

A tálaláshoz tegyél 1-2 kanál diókrémet a lencse tetejére és élvezd az ízeket, na meg az illatokat, amik garantáltan bejárták az egész lakásodat, amit ebben az esetben nem bánunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek vacsora főétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr724458998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása