Ez a kedvenc muffinom! Annyira hidratált, puha a tésztája, hogy alig hiszem el, nincs benne semmi olaj vagy margarin. Mivel ősszel van a sütőtök szezonja, így ebben az időszakban elég gyakran sütök belőle. Szerencsére, ahol én lakom árulnak édes burgonyát is, amivel szintén elkészíthető a recept egész évben. De előfordult már az is, hogy sem sütőtököt, sem édesburgonyát ne kaptam, és 100%-os sütőtökpüré bébiételt használtam. Én csoki darabkákkal szeretem a legjobban, de mazsolával vagy dióval is isteni lehet. Juharsziruppal szoktam ezt a muffint édesíteni, mert nekem a sütőtök-juharszirup ízkombináció a legeslegnagyobb kedvencem, de nyugodtan használhatsz mézet vagy nyírfacukrot is.
Sütőtökös muffin
12 db
1 ½ pohár teljes liszt (én tönkölyliszttel szoktam készíteni, de rozsliszttel is működik)
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál szódabikarbóna
Fűszerek:
1 teáskanál fahéj
¼ teáskanál kardamom
¼ teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál őrölt gyömbér
1/8 teáskanál őrölt szegfűszeg
1 pohár almaszósz (vagy villával összetört banánpüré)
1 pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök belsejét villával vagy botmixxerrel pürésítsd össze)
½ pohár juharszirup / méz (én szűken szoktam ezt kimérni, mert nem szeretem túl édesen. Kóstold meg a tésztát és ízesítsd kedvedre. Xilitet is használhatsz ízlés szerint, de ebben az esetben növeld az almaszósz mennyiségét bő ¼ pohárral. )
100 gramm sötét csokoládé (opcionális)
Lépések:
1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
2. Egy keverőtálba mérd ki a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát és a fűszereket. Keverd össze őket.
3. Majd mehet hozzá az almaszósz, a sütőtökpüré és az édesítő. Lapos kanállal keverd össze az egészet minél kevesebb mozdulattal.
4. Végül add hozzá az apróra vágott csokoládét vagy diót. Ha mazsolát használsz, akkor azt a liszthez add hozzá és úgy keverd bele a többi hozzávalót (így nem ül le az aljára).
5. Adagold bele a tésztát egy muffinpapírral kibélelt vagy szilikonos sütőformába és süsd addig, amíg egy fogpiszkáló tisztán ki nem jön a belsejéből.