2012.04.02.
18:06

Chocolate Mousse

DSC_0162_1.JPG

 

Általában kevesen vannak azok, akik nem szeretik a csokoládét, ezért ez a desszert egy nagy kedvence lehet azoknak, akik imádják, nincs sok idejük, vigyáznak az alakjukra és van egy jó, nagyteljesítményű turmixgépük. Előfeltétel az, hogy szeresd a tofut, mivel ennek a krémnek az alapját a tofu adja és ez érezhető is az ízén. A másik nagy előny egy jó turmixgép, hiszen majdnem az egész folyamat abban zajlik.

A tofuban alig van zsír és szénhidrát, fehérje annál több. A Ritter Sport Diet étcsokoládé pedig maltittal van édesítve, ami egy alacsony glikémiás indexű cukoralkohol, a fogyókúrádat sem fogja zavarni. Ha már készülsz a bikiniszezonra, akkor édesítheted az egészet kizárólag xilittel vagy erythritollal, de ebben az esetben kóstolgasd, hogy mennyi az a mennyiség, ami a te ízlésednek megfelel. 

Ha nincs energiád desszerteket sütögetni, pepecselni velük, de esténként egy jó film közben, vacsi után gyakran hiányzik valami édesség, akkor a tofuval készült változat nagyon neked való. Nálam elég gyakran pörög a turmixgépben.

 

Chocolate Mousse (tofu verzió)

2 nagy adag

100 gramm sötét csokoládé (Ritter Sport Diet étcsokoládé - cukor és tejmentes)

350 gramm tofu

5 teáskanál  100%-os kakaópor

3 evőkanál erythritol v. xilit

5 evőkanál juharszirup v. agávé nektár

1,5 dl erős kávé

½ teáskanál só

Vízgőz felett (vagy esetleg mikróban is) olvaszd meg az összetördelt csokoládét.

Addig tedd bele a turmixgépbe a többi összetevőt a következő sorrendben: kávé, tofu (kezeddel tördeld szét, nyomd össze minél apróbb darabokra), kakópor, juharszirup, xilit, só. Fontos, hogy valami folyékony kerüljön a gép aljába, máskülönben nem kapja el a vágókés az összetevőket.

Majd öntsd rá a folyékony csokoládét és kezd teljes minimumon turmixolni. Lehet, hogy meg kell állni néha és egy fakanállal belekeverni a masszába, mikor hallod, hogy a vágókés a levegőben forog csak. Esetleg adj hozzá pici vizet is, ha nem megy.

A lényeg, hogy minimumról kezdve nagyon lassan el kell jutnod oda, hogy maximumra tudj felkapcsolni, és a krémed annyira selymes legyen, hogy már fénylik. Egészen addig, amíg bármilyen pici darabokat látsz a krémben és nem fényik annyira, hogy kiveri a szemed, addig a krém nem készült el. Folytasd a turmixolást, hosszú percekre van szükség. (Ne add fel! Ha tesómnak sikerült a csúcsminőségű kínai turmixgépében egy kis skype-os segítséggel akkor, amikor már hatszor ki akarta dobni a kukába az egészet, akkor nincs az a turmixgép, amiben ez ne lenne kivitelezhető. Maximum, több kávéra, esetleg vízre lehet szükség, és többször kell megállnod fakanállal belekevergetni, illetve hosszabb perceket vehet igénybe a művelet.)

Miután elkészült, töltsd pohárkákba. Azonnal is eheted, de ha a hűtőszekrénybe teszed pár órára, akkor a krém sokkal tömörebbé válik. Nálam mikor, hogy alakul attól függően, hogy mennyit tudok várni...

 

A tofu elleneseknek itt egy másik, hagyományosabb, karácsnyi verizó, de ennek tápértékére már nem vállalok felelősséget.

Chocolate Mousse (hagyományos verzió)

4 nagy adag

130 gramm csokoládé

2 evőkanál margarin

4-5 evőkanál erős espresso

1,25 ml tejszín

1,25 ml mascarpone

3 tojás (szétválasztva)

Xilit (kb. 5 evőkanál, de ízlés szerint)

A csokoládét és a margarint olvaszd össze. A tojás sárgáját vízgőz felett állandó kevergetés mellett kezd melegíteni, de ne túlságosan, mert akkor rántotta lesz belőle. Mikor picit már sűrűsödik, add hozzá az olvasztott csokoládés keveréket és a xilitet. Hagyd picit hűlni. Addig elektromos habverővel verd fel a tojásfehérjéket, majd külön a tejszínhabot. Amikor a tejszínhab kész, add hozzá a mascarpone sajtot és elektromos habverővel folytasd a keverést kb. 1 percig, hogy egy nagyon sűrű, kemény krémet kapjál.

Add a kávét és a tejszínes-mascarponés krémet a félretett olvasztott csokis keverékhez, elektromos habverővel alacsonyabb fokozaton keverd homogénné rövid idő alatt. Ekkor kóstold meg és édesítsd még, ha szükséges. Ezután add hozzá a tojásfehérjét is, és ezt már gép nélkül lapos fakanállal, lassan, óvatosan forgasd a krémbe. Töltsd poharakba és tedd a hűtőbe legalább 4 órára. Ennek a változatnak feltétlen szükséges, hogy phenjen a hűtőszekrényben.

 

Szólj hozzá!

Címkék: receptek édesség tofu desszert

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr204357350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása