2012.12.16.
13:08

Banánkenyér

CIMG3229.jpgEz az én abszolút kedvenc banánkenyér receptem. Jó sok kísérletezgetés előzte meg a végeredményt, az biztos. De végre sikerült eltalálni az arányokat hozzáadott zsír és olaj nélkül. Ha hozzám hasonlóan, nem szereted a túlérett banánokat és bajban vagy azzal, hogy mihez is használd fel őket, akkor ez az egyszerű recept mindig jól fog jönni, és pár napra való, ínycsiklandó reggelit is biztosítasz vele magadnak.  

 

Banánkenyér

2 pohár teljes liszt (tönkölyt használtam)

1 teáskanál sütőpor

1 teáskanál szódabikarbóna

1 teáskanál fahéj

½ teáskanál őrölt szerecsendió

2 evőkanál juharszirup vagy méz

kb. ¾ pohár xilit (kóstold meg a tésztát, hogy elég édes-e neked)

1 evőkanál vanília kivonat

¼ pohár növényi tej + 1 evőkanál citromlé (összekeverve – ez lesz a ’’kefir’’ a receptben)

5 érett közepes banán (vagy 4 nagy)

 

Lépések:

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

2. Keverd össze a lisztet a sütőporral, a szódabikarbónával, a fahéjjal és a szerecsendióval. Tedd félre.

3. Törd össze villával a banánokat banánpüré formájára. Add hozzá a mézet vagy juharszirupot, a xilitet, a vanília kivonatot, valamint a növényi tej és citromlé keverékét. Keverd össze fakanállal.

4. Add a nedves keveréket a száraz összetevőkhöz és dolgozd őket össze fakanállal.

5. Öntsd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt vagy szilikonos kenyérformába. Süsd 180 fokon kb. 50-60 percig, vagy amíg egy fogpiszkáló már tisztán kijön a közepéből. (Ha nincsen kenyérformád, használhatsz bármilyen másfélét is helyette természetesen.)

6. Ha megsült hagyd kihűlni rácson, majd szépen szeletelhető lesz. Tartasd a hűtőben alufólia alatt, így sok-sok napig friss marad. Fogyaszd reggelire vagy délutáni nasira mandulavajjal, friss gyümölcsökkel vagy akár önmagában egy forró csoki vagy latte társaságában.

6 komment

Címkék: reggeli receptek édesség

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr554968072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ratane 2013.04.02. 14:32:29

Megsütöttem, nagyon finom. Remélem, marad reggelire is. :D Köszi, Berta! :)

eddmagad 2013.04.02. 14:35:51

Imadom ezt a banankenyeret! :) Lehet, meg is sutom a napokban! :)

Krityuka 2013.04.28. 18:31:10

A kisfiam szurulásos, ezért nem szabad többek között banánt ennie.
Olyan szívesen kipróbálnám ezt a receptet. Azon gondolkodtam, hogy at tk liszt rostossága nem ellensúlyozza-e a babán fogó hatását és ehetne ő is pár szeletet.

eddmagad 2013.04.28. 21:52:38

@Krityuka:

Igazából én nem gondolom, hogy a banán szorulást okozna. Nagyon rostos és ''cukros'', ami együtt általában segiti a széklet menetét, és nem szorulást okoz. Persze az orvos utasitásait kell követni!
Az én véleményem, hogy ez a banánkenyér egy igazán rostos étel, aminek segitenie kell a helyes székletet, szóval én mernák belőle adni a kisfiamnak. Esetleg mutasd meg a receptet a doktornak és kérd ki a véleményét róla, illetve én elkerülném ez esetben a xilit használatát és kókuszcukrot vagy teljes nyers, feldogozatlan nádcukrot használnék.

Krityuka 2013.04.29. 09:38:04

Köszi a választ. A banán kábé első a listán, amit kaptunk.
Lehet megpróbálom ezt a kenyeret pár falattal. Nekem nagyon izgatja a fantáziámat.
Mivel nem Magyarországon élek, itt pedig nem ismerem a bioboltokat, egzotikus "cukrokat" nem tudok sajna beszerezni.
Steviát és gyümölcscukrot használok, fele- fele arányban. A nyers nádcukrot nem tudom kapok-e. Rohzucker-t láttam már. Az lehet, mint nyers cukor?
Meg készülök venni agave szirupot is, az kapható sima Intersparban :)

eddmagad 2013.04.29. 09:42:54

@Krityuka:
Nekem ugy tunik, h nemet nyelvteruleten elsz, es akkor talan DM uzlet van a kozeledben.
Ott van Rohr es Vollrohrzucker is. Az utobbit javaslom. De az elso sem rossz, ha csak az van. Agave szirup is mehet, de azzal csak ovatosan. A tulzott fruktoz fohzasztas (es annak 90%-a fruktoz) megterheli a majat. Ugyanigy a gyumolcscukorral is. Stevia szerintem rendben van. Rohrzuckert pedig akkor ezek szerint fogsz kapni. DM-ben egyebkent nem csak ez, de agave es juharszirup is kaphato. Intersparban is sok minden.
Jo kiserletezgetest! :)
süti beállítások módosítása