Összehoztam egy őszi, sütőtökös pitét. Nem is lett rossz, pedig nagyban és gyorsan improvizáltam! Reggelire már meg is ettem belőle 3 szeletet! :) Tegnap elkészült, de ennek a pitének jó, ha egy éjszakát a hűtőben áll. Kivárni már annál nehezebb…
Sütőtökös pite
kb. 23 cm átmérőjű, kerek sütőformába
Tésztához:
1 pohár zabkorpa (Rossmann-ban, DM-ben kapható)
1/3 pohár teljes liszt (mindegy milyen, én tönkölyt használtam)
4-5 evőkanál xilit
¼ teáskanál szódabikarbóna
1/3 pohár +2-3 evőkanál almaszósz (DM-ben kapható Alnatura almaszószt használtam. Valószínűleg villával összetört banánpürével is működik, de nem próbáltam.)
Töltelékhez:
2 pohár sütőtökpüré (kanalazd ki és villával törd össze a sütőtök belsejét)
1 pohár növényi tej
3 evőkanál kukoricakeményítő
1/2 - 2/3 pohár xilit (kezd kevesebbel, kóstold meg a keveréket és állítsd be ízlés szerint)
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál gyömbér
¼ teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
¼ teáskanál kardamom
¼ teáskanál só
Vanília kivonat (opcionális)
Lépések:
1. Mérd ki a zabkorpát, a lisztet, a szódabikarbónát és a xilitet egy keverőtálba, majd add hozzá az almaszószt és keverd össze egyenletesre. Adj még hozzá 1-1 evőkanál almaszószt, ha szükséges. A lényeg, hogy összeálljon a tészta, de ne legyen túl nedves.
2. Helyezd a keveréket egy kb. 23 cm átmérőjű, kerek sütőformába és a kezeddel nyomkodd szét egyenletesen, szép szorosra, hogy mindenhova kerüljön a tésztából. Ezt 180 fokon süsd elő egy 5 percig.
3. A töltelékhez való minden összetevőt helyezz egy turmixgépbe és turmixold össze teljesen homogénné.
4. Öntsd a tölteléket az elősütött tésztára és 180 fokon süsd az egészet kb. 40 percig, amíg a teteje szép barna lesz.
5. Hagyd teljesen kihűlni, hogy szeletelni tudd.