2013.02.11.
10:57

Egészséges táplálkozás pro és kontra

blancediet1.jpgGyakran hajlamosak vagyunk félvállról legyinteni erre az ’egészséges táplálkozás’ témára. Gondoljuk, hogy inkább rövidebb ideig élünk, de ezt az egy életet igenis élvezni akarjuk. Ezért megengedünk magunknak bármit, ami finom, még akkor is, ha tudjuk, hogy káros a szervezetünkre. Na igen…ha ez így lenne, szép is lenne, és valószínűleg senki sem foglalkozna ezzel az ’’egészséges táplálkozás mizériával’’. De sajnos, ez a valóságban nem ilyen egyszerűen történik. Az élet nem úgy ér véget leggyakrabban, hogy habzsolunk, élvezünk mindent, majd hirtelen meghalunk. Ezt az esetek legnagyobb részében betegségek (táplálkozásból, életmódból adódó) előzik meg, amelyek kínokkal, fájdalmakkal, szenvedésekkel járnak.

Mivel a helytelen táplálkozásból eredő betegségek viszonylag hosszú távon, csak később jelentkeznek, így gyakran fejben nem is kapcsoljuk össze az okokat a következményekkel.

Előfordulhat persze, hogy valaki éveken keresztül élvezi a szalonna és a zsíros húsok ínycsiklandó ízeit, majd az erekben közben felgyülemlett lerakódások hirtelen eltömődésekhez, szívinfarktushoz vezetnek, amelybe az adott egyén azonnal belehal. Sokszor nem így történik vsizont. A hasonló szív- és érrendszeri betegségek sok-sok gyógyszerrel, kezelésekkel, műtétekkel, mellkasi fájdalmakkal, légzési nehézségekkel, alvászavarokkal és nagyfokú stresszel járnak. És sajnos a sok beavatkozás csak a tüneteket kezeli, de az okot nem szünteti meg, tehát a probléma, a fájdalom visszatér (már ha valaha is sikerült teljesen elmulasztani a kezeléseknek köszönhetően). Egy hasonló éreltömődés szintén okozhat hirtelen halált agyvérzés esetében is. Azonban, sokszor a páciens túléli, és marad a teljes- vagy részleges mozgásképtelenség, limitált agyi funkciók, beszédképtelenség stb., amiből nagyon nehéz, vagy nem is lehetséges a teljes felépülés. A sok zsír, olaj és finomított szénhidrátok fogyasztása következtében kialakult diabétesz is később üti fel a fejét, amely látászavarokhoz, szédüléshez, gyenge közérzethez, fejfájáshoz, veseproblémákhoz, vaksághoz, végtag-amputációkhoz illetve érrendszeri betegségekhez vezet.  A táplálkozással összefüggő daganatos betegségek (vastagbélrák, végbélrák, mellrák, prosztatarák stb.) fájdalmairól, agresszív kezeléseiről és ezek mellékhatásairól szintén elfeledkeznek azok, akik rövidebb ideig akarnak ugyan élni, de azt a rövidebb életet maximálisan élvezni!!!

Az életet nem lehet büntetlenül élvezni! A betegségek kialakulhatnak, és ki is fognak alakulni, amelyek biztosan fájdalmakkal, szenvedésekkel, korlátozott életlehetőségekkel és sok-sok mellékhatással járnak együtt.

Amikor a mérleg két oldalára helyezem a ’’rövidebb, de maximális élvezettel járó életet’’ (mint látható, az élvezet sajnos nem maximális!) és a ’’hosszabb, de lemondásokkal járó életet’’ (kevés vagy akár zéró lemondás a valóságban, hiszen mindenre lehet egy egészségesebb alternatívát találni), akkor egy hosszú pro-kontra lista gördül le. Nálam ez a lista egyértelműen segített abban, hogy meghozzam a döntést és ahhoz folyamatosan tartsam is magam.

Ha a ’’mindent szabad, élvezzük az életet’’ elmélet előnyeit és hátrányait kell felsorakoztatnom, akkor nálam a lista így néz ki:

ELŐNYÖK:

Nincsenek korlátozások, bármit szabad bárhol és bármikor.

Lehet élvezni a finomságokat.

Könnyű bármilyen társaságban közösen együtt enni és élvezni.

Egyszerű és kényelmes.

Nem kell előre tervezni, nem kell gondolkozni.

 

HÁTRÁNYOK:

Az egészségtelen ételek elveszik az energiámat, fáradtnak, erőtlennek érzem magam.

Gyakran fáj a fejem, migrénben szenvedek.

Bőrproblémákat okoznak (akné, narancsbőr, ekcéma, kiütések, szürkés bőrszín stb.).

Puffadást okoznak, ’’nagy pocak szindróma’’

Emésztési nehézségek, hasfájás.

Az esélyek jelentősen növekszenek szív-és érrendszeri betegségek, diabétesz, rák, ízületi problémák, vese-, epe-, májbetegségek, agyvérzés, kognitív funkciók romlása, Alzheimer-kór és trombózis stb. irányába.

Gyógyszerek drágák és mindnek van mellékhatása.

Súlyproblémák, magabiztosság hiánya.

Levert közérzet, hangulatingadozások.

Éhségrohamok.

Gyengébb immunrendszer, gyakoribb betegségek.

 

Számomra a lista alapján teljesen egyértelmű a választás. Én az egészséges táplálkozásban és ezek leírhatatlanul pozitív hatásaiban hiszek, na és persze az amerikai demokráciában, ahol mindent szabad, de mindennek meg is van a következménye (helytelen táplálkozás).

Nálam a fókusz nem azon van, hogy mit nem szabad, hogy ez milyen sok macerával jár, hogy mi mindenről kell lemondanom, mindezzel milyen sok tervezést beépítve az életembe.

Én egyszer eldöntöttem és vissza sosem néztem. Tudom, mit miért csinálok, és ez adja a kitartást és motivációt (na meg persze a változtatásnak köszönhető pozitív hatások, mint szép, tiszta arcbőr, jó laboreredmények, jó közérzet, lapos has, könnyű súlykontroll stb.)

Nyitott szemmel járom a szupermarketeket, bioboltokat és olyan újdonságokat fedezek fel, amelyeket korábban sosem fogyasztottam. A konyhámban egy új fűszervilág nyílt, bátran használok mindenféle fűszert az ízek ’’felturbózása’’ kedvéért. Továbbra is eszem édességeket, csak cukor vagy mesterséges édesítők helyett természetesebb alternatívákhoz nyúlok. Az ezzel együtt járó tervezés kis gyakorlással az életem részévé vált, olyan rutinná, hogy már észre sem veszem és nem jelent nyűgöt, akadályt.

Ha te is változtatásokon töröd az agyad, akkor azt tudnám tanácsolni, hogy hozz meg egy döntést és ahhoz ragaszkodj! Tedd a mérlegre a pro-kontrákat. Legyél nyitott, koncentrálj az újdonságokra és ne a lemondásokra. Próbálj mindenre egy egészségesebb alternatívát találni (mindenre van!) és mindig a pozitívumokat és az előnyöket tartsd szem előtt!

Forrás: Dr. Caldwell B. Esselstyn, Dr. John A. McDougall, Julieanna Hever MS.

4 komment

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr355074012

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

élhetetlen 2013.02.13. 18:38:22

Nincs jogom az egészséges életmódhoz hozzászólni, mert ugyanúgy szeretem a sült császárszalonnát, mint az avokádót, de azért megteszem. Lehet, hogy mindenki tudja, amiről írni akarok, de lehet, hogy nem. Az avokádó. Olyan nincs, hogy este vendégek jönnek, lemegyek és veszek két érett avokádót, amiből krémet készítek. Vagy éretlen, vagy túlérett. Erről akarok írni. Az avokádó nagyon jól bírja a fagyasztást. Meg kell venni (az utolsó nagy akció óta 18 db röhög a mélyhűtőmben), hagyni megérni, (megnyomva már kissé belapul), ekkor megmosni, és behörcsögölni a mélyhűtőbe, így bármikor megfelelő állagú árunk van. Nem kell cicózni, vagy kiolvasztjuk mikróban, vagy kiolvad, (és mivel a fagyasztás kicsit roncsolta a rostokat) egy villával kiszedhető és só, bors, egy kanál tejföl, öszzekeverni, és piritóson, puha kenyéren jó. Még egy trükk: az avokádó gyorsan bebarnul, ezért azt szoktam csinálni, hogy miután megfűszereztem, a bele való tejfölt elkenem a tetején, ez lezárja, és csak a tálalás előtt keverem össze. Ha előre tudom, hogy jön valaki, szoktam venni pici sajtos pogácsát, akkor pogácsa kirak, krém kirak, és a vendégnek egy sütis villa, pogácsa ketté, egy adag krém és kész. Választékbővítés, trappista ledarálva, ugyanúgy só, bors, tejföl egy másik tálban.
Bocs, nagyon triviális dolgok voltak, de hátha valakinek jól jön.
Üdv!

Ferdeszemüveg 2013.02.13. 18:38:42

Szia,
most találtam rá a blogodra az indexen keresztül, és nagyon-nagyon örülök neki! Nem találtam elérhetőséget a bogon, úgyhogy ide írom a lelkendező soraimat - egyébként már meg is osztottam az ismerőseimmel a blogodat. Nemrég derült ki az enyhe inzulinrezisztanciám, úgyhogy most diétáznom kell, néznem a GI-t és számolnom a szénhidráttartalmat, no cukor, no fehérliszt stb. Őszintn szólva én azt hittem korábban, hogy egészségesen eszem, mert sok zöldséget ettem, csak csirkét s halat, teljes kiőrlésű kenyeret..... most, hogy nézem az összetevőket, döbbentem rá, mennyi szemét van az ételekben. Amit teljes kiőrlésűnek hittem, az csak x%-ban az, a többi búzaliszt. Amikor a halat vegetával fűszereztem, akaratlanul cukrot is adtam hozzá, és döbbenet, hogy mennyi cukor van mindenben. Azon pedig kifejezettem felháborodtam, hogy a bolti csirkesonka is csak X%-ban tartalmaz húst, és hogy a legtöbb felvágottban van szénhidrát... döbbenet.
Én még csak most tanulom, hogyan egyek egészégesen, vizont már van látszata, egy hónapja cinálom a diétát= eszem tényleg egészségesen, de sokkal jobb a közérzetem, valóban, nekem is tisztább a bőrőm, és teljesen megszűntek a farkaséhséges rohamok, és legviccesebb, hogy egyáltalán nem kívánom a csokis-cukros dolgokat - merthogy van elég tápanyag a szervezetemben. Nehezíti a helyzetemet, hogy most költöztem Hollandiába és itt még egyelőre nem találom ezeket a hozzávalókat, de a receptjeid óriási segítséget nyújtanak, köszönöm!
kata

eddmagad 2013.02.13. 18:46:26

@élhetetlen:
Szerintem sokaknak segithet ez a hozzaszolas. Bizony, nem egyszeru Magyarorszagon jo avokadot venni, es sokaknak elkel egy ilyen tanacs! Koszonjuk! :)

eddmagad 2013.02.13. 18:52:09

@Ferdeszemüveg:
Szia!
Jaj, de jo volt olvasni a tortenetedet! Csak igy tovabb! Egyszer kell ralepni a helyes utra es kesobb magatol megy. :) Orulok, hogy sok javulast tapasztalsz a kozerzeteden is. A szervezeted mindig jelezni fog, csak figyelj ra! Altalaban (az utobbi idoben) igyekszem egyszeru alapanyagokat hasznalni, hogy elerhetoek legyenek a receptek. Kulfoldon meg inkabb elerheto minden, csak esetleg meg nem fedezted fel oket. Ha szukseged van kis utmutatasra, es esetleg tudok segiteni, csak irj a facebook-on! :)
süti beállítások módosítása