2012.12.04.
12:54

Tippek a mai napra: ügyelj az Omega 3-beviteledre!

Biztosan nem kerülte el a figyelmedet az Omega 3 esszenciális zsírsavak fontosságának hangsúlyozása úton-útfélen. Bizony, ezek nagyon fontosak a növekedés, szaporodás, bőrünk felépítése, a koleszterin-anyagcsere és a sejtközi kommunikáció szempontjából.

A másik esszenciális zsírsavból, az Omega 6 zsírsavakból elég nehéz hiányt szenvedni, hiszen gyakorlatilag ott van mindenben (magvak, összes dióféle, avokádó, olivabogyó, zab, húsok stb.) különösebb odafigyelés nélkül. Míg napjainkra az Omega 6 zsírsavak túlfogyasztása a jellemző, addig Omega 3-ból némileg kevesebbet veszünk magunkhoz a szükségesnél, illetve a megfelelő Omega 6-Omega 3 aránnyal van a legfőbb probléma. Az Omega 3 zsírsavaknak fontos szerepe van civilizációs betegségek (szívbetegség, rák, cukorbetegség stb.) megelőzésében, míg a túlzott Omega 6-bevitel serkenti a szervezetben előforduló gyulladásos folyamatokat.

Általános nézet, hogy az Omega 3 zsírsavak legjobb forrásai a tengeri halfélék. Igen, jó források, ugyanakkor ezek nem csak a hasznos Omega 3 forrásai, hanem a tengervizekből eredő, mérhetetlen mennyiségű higany és nehézfémek fő forrásai is. Plusz néha egy zsíros tengeri halfélében több koleszterint találsz, mint egy marha steak-ben. Ugyanakkor azon is elgondolkozhatsz, milyen gyakran is eszel halat a táplálkozásod részeként? Ugye nem minden nap?! Ha igen, akkor nyelveden lehet, megjelennek olykor-olykor a szemmel látható higanymérgezés jelei. Ha nem, akkor pedig más forrásokat is kell találnod a szükséges Omega 3-bevitel kielégítésére.

Szerencsére nem kell ahhoz mélyvízi halásznak lennünk, hogy legyen megoldás. És szerencsére drága, izolált, szintetikus táplálékkiegészítőkért sem kell elmennünk a patikába.

Az Omega 3 zsírsavakra tökéletes forrást jelentenek a következő táplálékok: lenmag, dió, zöld levelesek, tofu, zsályamag.

istock_000003439620x-flaxseed-omega-3-fats-and-your-health.jpgCsupán napi 2 evőkanál ŐRÖLT lenmaggal fedezted az összes Omega 3-szükségletedet! És milyen egyszerű megoldás is ez. Menj el a DM-be vagy Rossmann-ba, és vegyél egy csomag lenmagot, ha még nincsen otthon. Fontos, hogy kávédarálóban őröld meg, mert az egész lenmagok emészthetetlenek. Mindig tartsd a hűtődben, máskülönben megromlik. 2 evőkanálnyit pedig minden nap csempéssz bele valamibe. Fogyaszthatod a reggeli zabkásádban, turmixokban, müzlikben, levesekben, főételek tetejére rászórva vagy szendvicsekben. Csak szórj rá valamire napi 2 evőkanálnyit, és rutinná válik, mielőtt észreveszed. Az ősz folyamán pedig tudsz diót is vásárolni, ami szintén kiváló forrás.

Ha mással nem is, de napi 2 evőkanál őrölt lenmaggal biztosan lefedsz minden Omega 3-szükségletet az év minden időszakában, nehézfémek, higany és drága táplálékkiegészítők nélkül, egyszerűen és biztonságosan!

Szólj hozzá!

Címkék: titkok tippek a mai napra

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr84947094

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása