2013.04.02.
14:43

Mi az a nemes élesztőpehely?

Sokan észrevehettétek már, hogy számos receptemben alkalmazok NEMES ÉLESZTŐPELYHET.

Mivel rengetegen kérdeztétek már, hogy mi is ez tulajdonképpen, hogyan kell használni és hol szerezhető be, úgy gondoltam, megérett a téma egy blogbejegyzésre.

A nemes élesztőpehely tulajdonképpen nem más, mint egy inaktivált élesztő pehely formátumban. Tehát nem alkalmazható tészták megkelesztéséhez. Ízében is aligha van köze a hagyományos élesztőhöz. Az inaktivált vagy nemes élesztőpehelynek rendkívül kellemes, édeskés, sajtos íze van, ami épp ezért kuriózumnak számít a konyhában.

nutritionalyeast.jpg

Salátaöntetekben és szószokban alkalmazom leginkább, de a mandula ''parmezán'' is egy szuper módja a nemes élesztő használatának. Főtt és nyers ételekben is tökéletes. Szimplán csak bele kell szórni valamibe vagy rá kell szórni valamire. Nagyon egyedi és sajtos ízhatást érek el vele. Egyik abszolút kedvenc alapanyagom.

Finom íze mellett roppant egészséges is ám. Tele van fehérjével, B-vitaminokkal, folsavval, magnéziummal és cinkkel.

A recepteknél mindig opcionális hozzávalóként tüntetem fel, mert tudom, hogy kevesen ismerik, kevesen használják és kevesen jutnak hozzá. Természetesen továbbra is opcionális marad az alkalmazása, és a recepteket mindig úgy állítom össze, hogy nélküle is ízletesek legyenek. Azonban ha egyszer megkóstolod vele, akkor könnyen a kedvenceddé válhat neked is.

A nemes élesztőpehely alapesetben nem ugyanaz, mint a sörélesztőpehely, amit viszont sokkal egyszerűbb beszerezni. A sörélesztő is rendkívül gazdag tápanyagokban, azonban ízvilágában eltérhet. Általában a sörélesztőnek kesernyésebb, kevésbé édes íze van, de ez sem feltétlenül kell, hogy igaz legyen. Ma már sok olyan sörélesztőpelyhet is lehet kapni, amelyek szintén édeskés ízvilágúak. És mivel ehhez egyszerűbben lehet hozzájutni, csak arra bátorítalak, hogy esetleg próbáld ki ezt is. Lehet ízleni fog és nem kell tovább keresni.

Bármilyen inaktív élesztőpelyhet is találj, egy a lényeg. Önmagában nem feltétlenül mérvadó az íze, hiszen túl intenzív lehet egyeseknek. Próbáld ki salátaöntetekben, szószokban, és ha ízlik, akkor nyert ügyed van, akármilyen pelyhet is sikerült venned. Édeskés, fanyar, sajtos, diós ízhatásokat kell, hogy érezz.

Bioboltokban vagy online tudod legkönnyebben beszerezni. Ha Budapesten jársz, akkor ezt az üzletet tudom leginkább ajánlani. Itt szinte mindig találsz sok minden más mellett. Több márkájuk is elő szokott fordulni, viszont ez a fajta még mindenkinek nagyon ízlett a visszajelzések alapján.

Remélem, kicsit tisztább képet kaptál a nemes élesztőpehellyel kapcsolatban, ha eddig nem ismerted volna. Ha pedig kipróbálod, akkor remélem, neked is annyira fog ízleni, mint nekem. Én még kiskanállal is neki tudnék esni! :)

5 komment

Címkék: titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr515188873

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VeganPower 2013.04.09. 17:24:46

Szia Berta, köszönöm a hasznos infót. :)

Én is ebbe a boltba járok, de csak sörélesztő pelyhet tudtam venni legutóbb, az eladók sajnos akkor nem tudtak bővebb eligazítást adni a nemes élesztőpelyhet illetően.

Az a kérdés merült fel bennem elnézve a linkelt terméket, hogy ez B12-őt is tartalmaz. Úgy hallottam, hogy "vegánok" számára ez az egyetlen vitamin, amelyet nem tudnak táplálék útján, növényi forrásból bevinni a szervezetükbe. Emiatt gondolkodtam is rajta, hogy beszerzek ilyen vitamint valahonnan. Neked mi erről a véleményed? Tudom, hogy Te sem vagy vitamin párti, így tudnál írni erről egy picit? Tényleg hiánybetegség alakulhat ki (idegrendszeri problémák), ha nem pótoljuk valamilyen módon vagy ez csak egy tévhit?

Előre is köszönöm! :)

eddmagad 2013.04.09. 17:33:00

@VeganPower:
Szia!
Remelem, ezutan konnyebb lesz talalnod! ;)

En nem ismerek egyetlen egy markat sem Europaban, ami tartalmazna B12-t. Az USA-ban sok ilyet lehet kapni, de idehaza meg egyet sem lattam. Az itteni elesztopelyhek is nagyon gazdagok B-vitaminokban, de B12-bol hianyosak lehetnek.
Valoban ez az egyetlen vitamin, ami novenyi taplalkozas eseten nem potolhato, ezert ezt valahonnan be kel vinni es jol informalodtal, valoban hianybetegseg alakulhat ki, es odaig nem akarunk el se jutni! :)
Annyit kell meg tudni rola, hogy a szervezet kepes a B12 tarolasara 3 evig meg a legovatosabb becslesek szerint is. Szoval, hacsak nem varandos valaki illteve szoptatos kismama, es nem telt el meg 3 ev, miota vegan lett az illeto, akkor nincs ok aggodalomra. En azert 1 ev utan a biztonsag kedveert elkezdtem szedni B12-t. (A D-vitaminrol esestleg meg olvass itt: eddmagad.blog.hu/2012/11/16/tippek_a_mai_napra_szedj_d-vitamint)
Mast nem szedek, hanem megeszem egesz etelekbol! :)

Györgyi Szilber 2013.06.14. 16:58:12

Sziasztok! Némi segítséget szeretnék kérni, mert a szövegben megjelölt linkek sajnos már elérhetőek! A bolt és a termékek nevét szeretném megtudni, a netes rendelés nem a kedvencem...
Előre is köszönöm a segítséget!

Szép napot!

eddmagad 2013.06.14. 17:02:31

@Györgyi Szilber:
Szia! Nalam mukodnek a linkek. Sajnalom, hogy valamiert nalad nem. A bolt neve es cime: BioABC, BP, 1053, Muzeum krt. 19. A termek neve: Engevita Inaktiv Elesztopehely Marigold. De tobbfele is van ebben a boltban. :) Remelem, megtalalod! :)

Györgyi Szilber 2013.11.10. 12:55:03

@eddmagad:
Szia! Köszi szépen a gyors választ! Sejtem, hogy hol van, tuti meg lesz! :)
süti beállítások módosítása