A sárga felesborsót sosem szerettem igazán. A menzán kapható lisztes sárgaborsó főzelékről meg rémálmaim vannak mai napig. Viszont mostában rengeteg új ízt fedezek fel és megszeretek olyasmiket, amit korábban messze elkerültem. Ha te is hasonló viszonyban állsz a felesborsóval, akkor adj egy esélyt ennek a levesnek. Főleg egy hideg téli estén, mint amilyenek a mostaniak.
Pikáns-paradicsomos sárgaborsó leves
2 adag
1 nagy vöröshagyma
Kb. 2 sárgarépa
Kb. 2 darab burgonya
1 pohár sárgaborsó
Fűszerek:
2 db babérlevél
1 evőkanál pirospaprika
1 teáskanál őrölt kömény
½ teáskanál gyömbér
½ teáskanál curry
1 teáskanál fokhagyma granulátum
½ teáskanál fahéj
1 teáskanál kakukkfű
3-4 evőkanál sűrített paradicsom
1-2 evőkanál máz vagy juharszirup
1 citrom leve
Só, bors (ízlés szerint)
Lépések:
1. A sárgaborsót mosd le alaposan, majd 2 pohár vízben fedő alatt főzd meg.
2. Egy másik edényben párold meg bő vízen a felaprított hagymát. Majd add hozzá a felkarikázott sárgarépát. Öntsd fel kb. 3 pohár vízzel, sózd meg, és fedő alatt kezd el párolni. 10 perc után add hozzá a feldarabold horgonyát is, majd a fűszereket. Folytasd a főzést fedő alatt.
3. Amikor a répa és burgonya már eléggé megpuhult, add hozzá a megfőtt felesborsót is.
4. Keverd a leveshez a sűrített paradicsomot. Főzd össze az egészet kb. 5 perc alatt.
5. Majd ízesítsd még sóval, borssal és mézzel/juharsziruppal. A legvégén (ha már lekapcsoltad a tüzet) add hozzá a kifacsart citrom levét is.
6. Tálald forrón, esetleg kesu ’’tejszínnel’’ és chilivel a tetején.