Egyszer már megosztottam veletek egy házi mandulatej receptet. Ha lehetne, éjjel-nappal innám, annyira finom, viszont, ha boltban szerzi be az ember, akkor ez az egyik legdrágább típusú növényi tej (nem mintha a többi nem lenne drága). Viszont szuperegyszerű elkészíteni otthon is, sokkal takarékosabb és még időigényesnek vagy macerásnak sem nevezném. A mandulákat persze be kell áztatni előre, de az aktív munkaidő nem több mint 3 perc.
Nemrégiben közületek Marcella osztotta meg velem a mandulatej készítésének a trükkjeit. Azt írta, hogy neki nincs hiperszuper turmixgépe, ezért darált mandulát vett, beáztatta, reggel leszűrte, hígította, ízesítette, és aznap már mandulatejjel fogyasztotta a reggeli zabkásáját. Nekem, mint kajamániás receptalkotónak az ilyen kommentek bearanyozzák a napomat. Imádom figyelni mások leleményességét és egy-egy hasonló ötletért csakis lelkesedni tudok. Úgyhogy kövessétek csak Merci példáját!
Habár a most következő receptnél használunk turmixgépet, azonban ezen és persze a babapelenkán kívül semmi más extrára nem lesz szükség.
Amiért ez a recept még a kedvencem, az az, hogy egész, hámozatlan mandulaszemeket használtam. Kicsit sem lett rosszabb, mintha agyonblansírozott mandulával készült volna. Viszont mint mindenben, itt is a vitaminok és ásványi anyagok zöme a héjban rejtőzik, így ezeket a pozitív előnyöket most megőriztem. A mandula tele van fehérjével, kalciummal, magnéziummal, vassal, E- és B2-vitaminnal.
Krémesebb és édesebb növényi tejet pedig aligha lehet elképzelni. Még azok is szeretik, akik a rizs- vagy zabtejhez még csak véletlenül sem érnének hozzá.
Mandulatej
1 liter
1 és 2/3 pohár egész, héjas mandula (1 zacskó)
4-5 db magozott datolya (ízlés szerint datolya helyett édesítheted pici mézzel, agávé nektárral vagy juharsziruppal is)
Csipet só
Víz
Lépések:
1. A mandulát és a datolyát mosd le, majd vízben áztasd be. Lepje el bőven. Tedd a hűtőbe és hagyd állni éjszakára.
2. Másnap öntsd az egészet egy turmixgépe, adj hozzá egy csipet sót és annyi meleg vizet, hogy picivel több mint 1 liter folyadék legyen a gépben. Turmixold az egészet magas fokozaton 4-5 percig.
3. Végül szűrd át babapelenkán. Csavarj és préselj ki jól minden folyadékot, amit csak tudsz.
4.Öntsd az elkészült mandulatejet tejes üvegbe vagy befőttes üvegekbe és tartsd a hűtőben 4-5 napig. Isten finom önmagában, kávéban, müzlivel, zabkásával illetve bármilyen sós és édes receptben főzésnél és sütésnél.
5. A babapelenkán fennmaradó mandulaforgácsot én bevallom, nem szoktam felhasználni, de te megtarthatod és belekeverheted joghurtba, müzlibe, zabkásába vagy kiszáríthatod szárítógéppel vagy sütőben mandulalisztté.
6. A babapelenkát bő vízzel öblítsd le majd pici mosószerrel, kézzel mosd ki, csavard ki és hagyd megszáradni. Pár használat után érdemes mosógépben is kimosni.
Ez az én nagy kedvencem!