A küszöbön a karácsony, és a lelkes készölődésnek az ünnepi kekszek és aprósütik ugyanúgy része kell, hogy legyenek, mint az ajándékvadászat, az illatok, a fűszerek, a fények és a karácsonyi zenék maximum hangerőn való hallgatása.
Itt van az én sütemény listám, amelyből bizony jó párat el fogok készíteni az ünnepek alatt. Remélem, ezek segítenek majd a te otthonodat is megtölteni illatokkal és érzésekkel. A sütik totál egészségesek, nem hizlalnak, egyszerűen elkészíthetőek és többségük csupán hétköznapi összetevőket igényel. Volt már olyan karácsony, amikor a bonyolult receptek elkészítése közepette majd megőrültem és szinte a jó hangulatom látta kárát. Na ez az év nem ilyen lesz. Egyszerű, gyors sütiket és édességeket fogok elkészíteni, hogy maradjon idő és energia élvezni minden percét az év legcsodásabb ünnepének.
KARÁCSONYI KEKSZEK
Mézes Kukoricakenyér Kekszek
Zabos-Mazsolás Kekszek
Csoki Chips Kekszek
Sütőtökös Kekszek
Citromos Kekszek
Mézeskalács
Chia Kekszek
Ánizs Kekszek
Mézes Kukoricakenyér Kekszek
½ pohár teljes liszt (tönköly, zab, rozs, barnarizs)
½ pohár kukoricaliszt (nem dara!)
2 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
½ banán (villával összetört banánpüré formájában)
¼ pohár növényi tej
2 evőkanál juharszirup vagy méz
Keverd össze a liszteket, a sütőport és a szódabikarbónát, majd add hozzá a banánpürét, a növényi tejet és a juharszirupot/mézet. Pár mozdulattal keverd össze az egészet egy fakanállal. Sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazd rá a tésztát. Ujjaiddal picit egyengesd el. Süsd 200 fokon, amíg a tetejük kissé megbarnul.
Zabos-Mazsolás Kekszek
½ pohár zabliszt (zabpehely kávédarálóban vagy turmixgépben megőrölve)
1 ½ pohár nagy szemű zabpehely
½ teáskanál szódabikarbóna
1 teáskanál fahéj
1/3 pohár mazsola
1 banán (villával összetört banánpüré formájában)
¼ pohár méz vagy juharszirup
1/3-1/2 pohár xilit
2 evőkanál növényi tej
1-2 teáskanál vanília kivonat
Keverd össze a száraz összetevőket a nedvesekkel, majd kanalazz evőkanálnyi mennyiségű tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Süsd 180 fokon kb. 15-20 percig.
Csoki Chips Kekszek
1 pohár teljes liszt (tönköly, zab, rozs, barnarizs)
1 teáskanál sütőpor
1evőkanál kukoricakeményítő
1 teáskanál fahéj
1/3 pohár banánpüré (villával összetört banánból)
¼ pohár növényi tej
kb. ½ pohár xilit
1-2 teáskanál vanília kivonat (opcionális)
Kb. 80-100 gramm sötét étcsokoládé (apróra feldarabolva)
Keverd össze a banánpürét, a xilitet, a növényi tejet és a vanília kivonatot. Egy másik keverőtálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahájat és a kukoricakeményítőt. Egy fakanál segítségével dolgozd össze a szárazat a nedves összetevőkkel, majd add hozzá az apróra feldarabolt csokoládét. Kanalaz rá a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és igazítsd el picit az ujjaiddal. 180 fokon süsd kb. 12 percig vagy amíg picit megbarnul a kekszek teteje.
Sütőtökös Kekszek
1 pohár teljes liszt (tönköly, zab, barnarizs)
2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
1 teáskanál sütőpor
1/3 pohár xilit
¼ pohár sütőtökpüré (előre megsütött sütőtök villával összetörve)
¼ pohár növényi tej
Keverd össze a lisztet a sütőporral és a mézeskalács fűszerrel. Add hozzá a sütőtökpürét, a xilitet és a növényi tejet. Dolgozd össze egy fakanállal. Kanalazz evőkanálnyi mennyiségű tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire. Süsd 180 fokon kb. 12-15 percig.
Citromos Kekszek
1 pohár teljes liszt (tönköly, zab, barnarizs)
1 teáskanál sütőpor
½ teáskanál szódabikarbóna
3-4 evőkanál xilit
¼ pohár almaszósz (DM-ben kapható) vagy banánpüré (villával összetört banánból)
1 citrom reszelt héja és leve
kb. 3 evőkanál víz vagy növényi tej
Keverd össze a lisztet, a xilitet, a sütőport és a szódabikarbónát. Add hozzá az almaszószt vagy banánpürét. Keverd össze az egészet. Egy morzsás állagot kell, hogy kapjál. Add a keverékhez a citrom levét és háját, majd egy-egy evőkanál vizet (összesen kb. 3 ek.), amíg egy keverhető tésztát kapsz. Kanalazd a tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsire, és 180 fokon süsd a kekszeket kb. 12-15 percig.
Mézeskalács
1 pohár zabliszt (kávédarálóban megőrölt zabpehely)
1 evőkanál kukoricakeményítő
½ teáskanál szódabikarbóna
Csipet só
1 teáskanál faháj
½ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt szerecsendió
Késhegynyi őrölt szegfűszeg
¼ pohár babpüré (konzerv fehérbab villával összetörve)
2 evőkanál almaszósz (DM-ben kapható) vagy banánpüré (villával összetört banánból)
¼ pohár máz vagy melasz (bioboltban kapható)
3 evőkanál xilit (ha édesebben szereted)
Durvára darabolt dió vagy szeletelt mandula (a kekszek tetejére)
Keverd össze a zablisztet a kukoricakeményítővel, a szódabikarbónával, a sóval és a fűszerekkel. Add hozzá a babpürét, az almaszószt/banánpürét, a mézet/melaszt és a xilitet. Hagyd a tésztát pihenni kb. 5-10 percet. Addig melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazd rá a tésztákat. Formázd kerekre picit az ujjaiddal, szórd meg a tetejét dióval vagy mandulával, és süsd kb. 15 percig, vagy amíg szépen megbarnulnak. Ha vannak apró sütőformáid, akkor formára is kisütheted a mézeskalácsokat. A
Chia Kekszek
1 pohár zabliszt (kávédarálóban megőrölt zabpehely)
½ teáskanál szódabikarbóna
¼ pohár kisszemű zabpehely
1 teáskanál fahéj
½ teáskanál kardamom
½ teáskanál őrölt gyömbér
¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
Csipet só
1/3 pohár xilit
2 evőkanál méz
½ pohár fehérbab ( konzervből, villával összetört babpüré formájában)
1 érett banán (villával összetört banánpüré formájában)
Keverd össze a lisztet, a szódabikarbónát, a kisszemű zabpelyhet, a sót és a fűszereket. Add hozzá a babpürét, a banánpürét, a mézet és a xilitet. Fakanállal dolgozd össze az egészet. Egy sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazd rá a tésztákat. Formázd kerekre picit az ujjaiddal, és süsd őket 180 fokon, amig szépen megbarnulnak (kb. 15 perc).
Ánizs Kekszek
1 pohár teljes liszt (zab vagy tönköly)
1 evőkanál kukoricakeményítő
½ teáskanál szódabikarbóna
½-1 teáskanál őrölt ánizs
¼ pohár fehérbab (villával pürésítve)
¼ pohár máz vagy juharszirup
¼ pohár banánpüré (villával összetört banánból)
2-3 evőkanál növényi tej
Keverd össze a lisztet, a kukoricakeményítőt, a szódabikarbónát és az őrölt ánizst. Add hozzá a fehérbab pürét, a mézet/juharszirupot, a banánpürét és fakanállal dolgozd össze. Adj hozzá annyi növény tejet, hogy ne legyen túl kemény a tésztád. Sütőpapírral kibélelt tepsire kanalazd rá a tésztát, egyengesd el az ujjaiddal és süsd a kekszeket 180 fokon kb. 15 percig.
Remélem, fogsz tudni választani a listából valami finomat. Ezek igazán egyszerű sütik, szinte elronthatatlanok, úgyhogy nem kell aggódnod miattuk, és pizsamás karácsony reggelekre is tökéletesek egy nagy bögre kakaó vagy kávé mellé.