Azt hitted, hogy a hidegen sajtolt, extra szűz olivaolaj valami csodálatosan egészséges dolog?...Én is! Meg kell mondjam, hogy ebben az ’’olajharcban’’ majdnem elvéreztem én is, habár viszonylag könnyen szokott menni a ’’junk food’’-ok kitakarítása az életemből, de ez egy nehéz ügy volt!
Most missziómnak tekintem, hogy megváltoztassam a belénk rögzült képet az olivaolajról és egyéb szuper egészséges olajokról (persze csak, ha eddig még nem történt volna meg), mert ha hiszed, ha nem, csak a javadra fog válni, ha ’’olajmentessé’’ válsz és kihagyod az étrendedből az összes, hozzáadott olajat, állati zsírt. Mind súlyod megtartása, mind a vércukorszinted, mind bélrendszered és szíved egészsége miatt ez egy nagy lépés lehet!
Csak, hogy ne érezd rosszul magad, elmondom, hogy nekem kínkeservesen ment ez a lépés! Nem tudom, azért, mert sokáig nem is pontosan értettem, hogy a kincsnek hitt, extra szűz olivaolaj hogyan is lehet rossz nekünk, vagy inkább azért, mert nem találtam jól kivitelezhető módszereket arra, hogy az olajat hogyan lehet főzésnél elkerülni és mivel lehet a margarint/vajat sütésnél helyettesíteni. Habár hosszú út volt, de célba értem! És remélem, neked hamarabb fog menni velem!
Most megpróbálok a *mi is a gond még a ’’jó minőségű’’ olajokkal is, miért jobb, ha elkerüljük, és akkor honnan szerezzük be a szükséges zsírokat?* kérdésekre válaszolni, mert bizony ezek a leggyakoribb kérdések, viszont egyszerűbb rá a válasz illetve a ’’kiút’’, mint gondolnánk:
AZ OLAJ NEM EGY TELJES ÉRTÉKŰ ÉLELMISZER
Bármilyen ’’jó minőségű’’ olaj, még az extra szűz, hidegen sajtolt olivaolaj is egy erősen feldolgozott, finomított élelmiszer, és mint ilyen, üres kalóriákról van szó. Ha a növényi olajakat a természetes környezetükből (magából a növényből) elszeparáltan, kivont, finomított, feldolgozott, izolált formában fogyasztjuk, akkor tulajdonképpen rostoktól, vitaminoktól, ásványi anyagoktól megfosztott, üres kalóriákat veszünk magunkhoz. Méghozzá jó sokat, hiszen 1 gramm zsírban 9 kalória van a szénhidrátok és fehérjék 1 grammjában lévő 4 kalóriával szemben. (A közkedvelt szénhidrátszegény diéták ugyan arra hivatkoznak, hogy a zsír cukor jelenléte nélkül nem ég el, azaz, ha szalonnát eszünk magában szénhidrát nélkül, vagy minimális szénhidráttal, akkor az nem hízlal. Alapvetően igaz! Ám mindenki eldöntheti, hogy szalonnát vacsorázik egy-két falat kenyérrel olivaolajban ázó saláta kíséretében, vagy egy nagy tál barnarizses, babos chilit és mustáros-balzsamecetes lencsesalátát talál egészségesebbnek és kevésbé hizlalónak.)
Egy evőkanál olivaolaj 120 kalóriát tartalmaz, ami ÜRES kalória, mert gyakorlatilag semmi mást, csak kalóriát viszel be vele, tápanyagokat nem. Egy evőkanál olivaolaj előállításához 24 oliva bogyó szükséges. Az extra szűz olivaolaj pontosan ugyanolyan finomított élelmiszer, mint a cukor, vagy fehérliszt! Esszenciális zsírsavakat aligha tartalmaz, mindössze 0.1 gramm Omega 3 található benne, ami szinte említést sem érdemel. Ellenben 14%-ban értömítő, telített zsírsavakból áll, és E-vitamint maximum nyomokban lehet felfedezni benne. Erősen feldolgozott, nem teljes értékű ’’junk food’’-ról beszélünk. 100% zsír és ennyi! Miközben egy pohár oliva bogyó 141 kalóriát tartalmaz és 4 gramm rostot (plusz vasat, kalciumot, E- és C-vitamint), addig egy pohár extra szűz olivaolaj 1909 kalóriát, ZÉRÓ rostot és tápanyagokat tartalmaz!
Olivaolaj helyett egyél oliva bogyót! Egyél napraforgót, tökmagot és ne a belőlük kivont olajokat. A szükséges Omega 3-mat pedig napi 2 evőkanál őrölt lenmaggal, vagy zsályamaggal fedezed (de tofuban, kelkáposztában, zöld levelesekben, babokban, citrusfélékben is találsz), Omega 6 pedig mindenben van szinte (kukorica, szezámmag, tofu, szójatej, más magvak stb.) A szükséges zsírokat biztosan nem a finomított, kivont olajokból tudod a legjobban pótolni, hanem egész ételekből, mint magvak (LENMAG!), avokádó, zöld levelesek, tofu, szójatej, kókusz és oliva bogyó!
KÁROS SZABADGYÖKÖK
A legtöbb, közkedvelten használt olajnak (oliva, repce, kukorica, mogyoró) igen alacsony az égéspontja. Hagymadinsztelés, főzés, rántás és sütés közben az égéspontjuknál jóval magasabb hőmérsékletre hevítjük ezeket az olajokat, ennek következtében pedig káros szabadgyökök keletkeznek. Ezekről pedig tudjuk, hogy semmi jóhoz nem vezetnek. Felgyorsítják az öregedési folyamatokat, sejteket, szöveteket károsíthatnak, gyulladásokat okozhatnak és gyengítik az immunrendszert. Tehát, ha ilyen olajokkal főzöl és sütsz, akkor biztos lehetsz benne, hogy káros szabadgyökökkel mérgezed a tested! Csak a kókuszzsírnak, a napraforgó és sáfrány olajnak elég magas az égéspontja ahhoz, hogy megelőzzük ezeknek a káros szabadgyököknek a felszabadulását.
AZ ARTÉRIÁK VÉDELMÉBEN
Bármilyen kivont, finomított olajról is beszélünk, mind tartalmaz telitett zsírokat a ’’felfogó’’ rostok nélkül, és mint ilyen formában azonnal és közvetlenül károsítják az artériák belső falát borító endotéliumot. Az endotéliális sejtek alakítják ki azt a ’’tapadásmentes’’ felületet az erek belsejében, amely biztosítja a vér és a benne lévő tápanyagok akadálymentes szállítását és megakadályozza a erek falán lévő lerakódások keletkezését illetve felgyülemlését. Az endotélium sérülése következtében pedig csökkent mennyiségű nitrogén-monoxid termelődik. A notrogén-monoxid értágító szerepe miatt nagyon fontos. Hatására az erek simaizomzata elernyed, az erekben a vérrögök képződése csökken. Ha elégséges nátrium-monoxid van jelen a véráramban, akkor a vér akadálymentesen áramlik az erekben, az erek fala ’’tapadásmentes teflonként’’ funkcionál megelőzve ezzel az érelmeszesedést, eltömődéseket, lerakódásokat, ami végső soron gyengébb vérkeringést, magas vérnyomást, szívinfarktust stb. okoz.
Ezért is nagyon fontos azt látni, hogy egyedül a koleszterinszint csökkentése tablettákkal nem szűnteti meg a szívbetegségek kockázatát. A magas koleszterinszint egy jó jelzőszám, de ami még ennél is lényegesebb, az az erek belső állapota. Ehhez pedig érdemes kerülni, minden olyan táplálékot, amely koleszterinben, telitett zsírokban gazdag és bizonyítottan károsítja az erek belső falát borító endotéliumot és ennek nátrium-monoxid-termelő képességét. Nem csak a disznózsír, a csirkemell, a sajt és a túró, de az összes finomított növényi olaj is káros ereid egészségére! Nincs olyan, hogy egészséges olaj és nincs olyan, hogy a szívünk egészségét védő olivaolaj!!!
A képek visszafordított érszükületeket ábrázolnak élő pácienseken, akik töbsszörös infarktusok után teljes értékű, növényi és olajmentes diétával valamint kezdetben koleszterincsökkentő gyógyszerekkel eliminálni tudták az ereikben lévő, eltömődéseket okozó lerakódásokat!!!
(Forrás: Dr. Caldwell B. Esselstyn, Jr., M.D. – Prevent and Reverse Heart Disease)
MEDITERRÁN DIÉTA
Az tény, hogy az olivaolaj egy sokkal jobb választás a disznózsírral és vajjal szemben, de azt látni kell, hogy a déli, mediterrán népek nem egyedül az olivaolaj használata miatt egészségesebbek illetve nem az olivaolaj az, ami megvéd a szívinfarktustól. Egy gyümölcsökben, zöldségekben, gabonákban, babokban és rostokban gazdag tipikus mediterrán diéta, amely moderált mennyiségű halat, szárnyasokat, sajtot, néha vörös húst és némi tojást is tartalmaz, sokkal jobb, mint egy tipikus nyugati életmód, amely rostokban, friss zöldségekben, gyümölcsökben, teljes gabonákban szegény, de zsírokban, állati termékekben, feldolgozott, finomított élelmiszerekben annál gazdagabb táplálkozást jelent rendszeres testmozgás nélkül. Nem az olivaolaj az, amitől egészséges lesz a szívünk, hanem a disznózsír helyett használt olivaolajtól lesz egészségesebb, de nem egészséges! Az olivaolaj károsítja az ereket, de nem annyira, mint az állati zsírok! A mediterrán térségekre jellemző teljes életmód az oka az ott előforduló kevesebb szívbetegségnek, és nem az olivaolaj használata!
2-ES TÍPUSÚ CUKORBETEGÉSG
A zsírban, olajban gazdag táplálkozás még a finomított cukroknál és szénhidrátoknál is nagyobb mértékben felelős a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásáért! Az olajok, zsírok inzulinrezisztenciát okoznak, megakadályozzák a glükóz sejtekbe történő bejutását, ami így a váráramban maradva magas vércukorszintet eredményez, károsítva ezzel az ereket, a vesét és a szívet.
(Forrás: Dr. Neal Barnard, M.D., Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM) - Program for Reversing Diabetes)
Mindent egybevetve az olaj nem egy teljes értékű étel, hanem egy erősen feldolgozott, finomított, izolált alapanyag (akár csak a cukor), amely hizlal, nem tartalmaz tápanyagokat illetve rostokat, károsítja ereink belső falát, fokozza a szív-és érrendszeri betegségek illetve a diabétesz kockázatát!
Most, hogy tudjuk, miért nem jó nekünk egy csepp finomított, hozzáadott olaj sem, el akarjuk kerülni, igaz? Ez elsőre nehéznek tűnhet, de holnap megbeszéljük, hogy mennyire nem is az, és bevezetlek titeket az új ’’olajmentes’’ világba, ahol rengeteg egészséges és nagyon finom módszer létezik az olaj, margarin és vaj kikerülésére illetve helyettesítésére!