2012.04.19.
21:25

Indiai töltött lepény

DSC_0323.JPG

Ez a recept azoknak való, akik szeretik az indiai fűszerezésű ételeket, a mindenféle gyúrt tésztaféléket, a burgonyát és a csicseriborsót. Ezek a picike rozslisztből készült batyuk fűszeres tört burgonyával és csicseriborsóval vannak megtöltve és a sütőben sülnek ki, hogy hanyagoljuk a deep-fried, bő olajban kisütött, kevésbé jótékony változatokat.

Én magam nem annyira rajongok az ilyen sós, töltött lepényekért (inább az édeseket szeretem), de ezért a receptért még én is odáig vagyok, és pár batyu után olyan jóllakottság érzés tör rám, hogy garantáltan nem fogom túlenni magam vacsorára. Még a magyaros konyhát kedvelőknek is jól passzolhat ez az étel, mert habár összeségében indiai ízhatású, de a burgonyával töltött lisztes (na persze mi szigorúan rozslisztet használunk, hogy ne növeljük csipőméretünket) lepények nálunk is közkedveltek, és a köménymag illetve a babérlevél is gyakorta használatos fűszerek egy jó öreg magyar háztartásban. Bátran ajánlom előételként vagy komplett vacsoraként is akár.

 

Indiai töltött lepény

kb. 16 db

 

Tészta

2 csésze rozsliszt (Biopont, DM üzletekben, bioboltokban, Spar-ban kapható)

½ teáskanál só

½ teáskanál egész köménymag

¼ csésze olivaolaj

Kb. ½ csésze víz

 

 

Töltelék

½ csésze száraz csicseriborsó (kb. egy csésze megfőzve, ha konzervet használnál)

2 csésze burgonya feldarabolva (kb. 4-5 darab kisebb)

1 póréhagyma

1 evőkanál olivaolaj + 2 evőkanál margarin (Bords Eve)

½ teáskanál mustármag

½ teáskanál köménymag

1 nagyobb babérlevél

1 rúd fahéj

¼ teáskanál őrölt kardamom

2 egész szegfűszeg

2 evőkanál tamari v. szójaszósz

 

A tésztát gyúrd össze először. A rozslisztet mérd ki egy keverőtálba, rakd bele a sót, a köménymagot. Add hozzá az olajat és apránként a vízet. Fakanállal nagyjából keverd el, majd kézzel gyúrd össze a tésztát, hogy egy nagyobb gömb alakba összeálljon. Ne legyen túl kemény a tésztád, de nagyon ragacsos sem. Eztután 8 egyforma nagyságú gömböt formálj a tésztából a kezeddel, kend meg a tetejüket pici olajjal és fedő alatt hagyd a hűtőben állni, amíg a tölteléket elkészíted.

DSC_0289.JPG

 

A töltelékhez először főzd meg a burgonyát és a csicseriborsót kölön-külön. Ha nincs csicseriborsód, csak burgonyával is elkészíthető a recept. Miután megfőttek, pürésítsd őket össze alaposan.

Egy serepenyőben a póréhagymát az olivaolajon és margarinon pirítsd meg, add hozzá a mustármagokat, a fahéjrudat, az egész szegfűszeget, a babérlevelet és a köménymagot. Legvégül az őrölt kardamom kerüljön bele. Forgasd át a fűszereket 1-2 perc alatt, hogy illatozzanak. Ekkor mehet bele a csicseriborsós burgonyapüré, a szójaszósz és só szükség szerint. Jól keverd össze az egészet és távolítsd el a fahéjrudat, a szegfűszeget és a babérlevelet.

A hűtőben pihent tészta gömböket nyújtsd ki egyenként, ne túl vékonyra. Majd vágd ketté a lapos, kerek tésztákat. Töltsd meg őket a töltelékkel és a kezeddel óvatosan ragaszd össze a batyukat. Picit nyomkodd le a tetejüket, hogy ne egy teljes gömb alakú formát, hanem laposabb töltött lepényeket kapjál, így könnyebben sülnek.

DSC_0293_2.JPGDSC_0294_2.JPGDSC_0298.JPGDSC_0303.JPGDSC_0305_2.JPG

 

Sütőben pici olajon 180 fokon süsd meg a lepényeket úgy, hogy közben egyszer megfordítod őket, hogy mindkét oldala megpiruljon. Akkor jó, ha kissé aranybarnává válik a tészta, de nem kell túlsütni, mert akkor esetleg szétszakadhat, bár nagy probléma akkor sincs. Nem fog kisfolyni a töltelék belőle egyáltalán, hiszen egy elég tömör masszáról van szó.

Sütés közben a kellemes illatok eléggé meg fogják hozni az étvágyadat. A lepények frissen, melegen a legjobbak!

Szólj hozzá!

Címkék: receptek előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr674461859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása