2012.04.16.
20:20

Bébi spenót saláta kivi bűvöletben tofu koronával

DSC_0260.JPG

Ez ismét egy olyan saláta, amivel egy gyors ebédre, közeli uzsonnával utána persze; vagy egy könnyű vacsorára egy pohár borral, esetleg egy krémlevessel előtte tökéletesen jólllakunk.

Minden nap valami hasonló saláta összeállításra bátorítok mindenkit, hiszen egy ilyen étellel mindenféle vitaminnal, egészséges szénhidrátokattal (zöldségek, gyümölcsek), elégséges növényi fehérjékkel (tofu) és rengeteg rosttal gazdagíthatjuk szervezetünket.

A rostokban gazdag étkezés annál is fontossabb, mint ahogyan azt szavakkal ki lehet fejezni! Emésztőrendszerünk helyes működéséhez elengedhetetlen a megfelelő rostbevitel, ami legalább 30 grammot jelent naponta. A mi átlagos 15 gramm rostbevitelünkkel Magyarországon, illetve más nyugati országokban eléggé le vagyunk maradva ettől az értéktől. Pedig a rostszegény táplálkozás rengeteg emésztőrendszeri betegségnek egyik fő oka, közöttük a végbél- és vastagbélráknak is sajnos. Épp ezért mindenkit csak arra bátorítanék, hogy mindig legyen a táskájában egy alma, banán vagy répa, legyen tele a hűtőszekrény minél többféle zöldséggel, gyümölccsel, fogyasszatok minél több teljes gabonát (zab, árpa, köles, rozs, hajdina, bulgur búza, rizs, quiona stb.) és hüvelyeseket (bab, lencse, borsó), illetve kezdjetek el több és több nyers ételt (már amit lehet) bevinni a mindennapokba. Tehát gyakorlatilag bármilyen növényi eredetű táplálékkal a rostbevitelünkket fokozzuk. Senkinek sem a grammok számolgatását javaslom, mert akkor hamar az őrületbe kergetjük saját magunkat, hanem azt, hogy önfeledten gazdagítsa étrendjét gabonákkal, hüvelyesekkel, zöldségekkel, gyümölcsökkel és minden olyan étellel, amik ezekből elkészíthetőek.  Jó tudni, hogy minden állati eredető táplálék (hús, tejtermékek, tojás, zsír) konkrétan ZÉRÓ rostot tartalmaz! Tehát mikor a divatos szénhidrátszegény, proteingazdag diétékat részesítitek előnyben, akkor ezzel is számoljatok! Plusz egy rostgazdag étel elfogyasztása képes csak IDŐBEN (mielőtt többet ennél valamiből, mint kellene) jóllakottság érzést kiváltani, és az agy ezáltal tudja ”regisztálni” az elfogyasztott étel mennyiségét és ”kikapcsolni” az éhségérzetet, ezáltal pont annyit fogsz enni, mint amennyire a te szervezetednek szüksége van. Fogyókúra illetve nem elhízás szempontjából ez is megfontolandó!

Pár apró pikáns trükkel azt is elérjük, hogy ne csak egészségesen, hanem finoman, élvezetesen, ízlelőbimbiónkat kényeztetve tudjunk ilyen ételeket elfogyasztani örömet okozva ezzel saját magunknak, családtagjainknak és vacsoravendégeinknek is! Ez a saláta egy tipikusan ilyen, meghökkentően pikáns kompozíció...eddig minden ”egészség ide vagy oda” vendég megdicsérte nálunk!

 

Bébi spenót saláta kivi bűvöletben tofu koronával

2 adag

Tofu (8 háromszög alakú, kb. 1 cm vastagságú szelet)

Kb. 130 gramm bébi spenót

10-12 db koktélparadicsom

1 nagy fürt fehér szőlő

10 szem olivabogyó

2 kivi

 

Pác a tofura

1 evőkanál szójaszósz

1 evőkanál olivaolaj

1 evőkanál vörösborecet

1 teáskanál juharszirup

1 teáskanál sűrített paradicsom

 

Öntet a salátára

2 evőkanál tökmagolaj

2 evőkanál fehérborecet

2 teáskanál dijoni mustár

1 teáskanál agávé szirup

Só, bors

 

Készítsd el először a pácot és forgasd meg benne a tofu szeleteket. Hagyd állni 15-20 percet, ha van időd.

A bébi spenótot mosd meg, szárítsd meg alaposan, halmozd rá a felkarikázott kivit, az olivabogyókat, a szőlőszemeket és a félbevágott koktélparadicsomokat.

Keverd össze kézi habverővel az öntethez szükséges hozzávalókat.

Majd piritsd meg a bepácolt tofu szeleteket, hogy mindkét oldaluk ropogós legyen.  Helyezd rá a megsült szeleteket a salátaágyra, majd locsold meg az öntettel és azonnal tálald, amíg a tofu meleg!

Szólj hozzá!

Címkék: saláta receptek tofu

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr554455421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása