Itt az én karácsonyi menüsorom. Nagyon remélem, hogy találtok benne pár jó ötletet és receptet, ha a cél az ünnepek alatt is az, hogy egészséges, de finom ételeket tegyünk az asztalra, amelyektől nem mellesleg januárban sem kell az évet egy léböjt-kúrával kezdeni a felszedett kilók miatt.
A Hálaadás receptek között is találsz rengeteg ötletet. Ezek bármelyike alkalmas lehet karácsonyi étel gyanánt is. A kettőt kombinálva biztosan csodás menüsort sikerül majd összeállítani az ünnepekre.
REGGELI:
Mogyoróvajas-banános, csokidarabkás keksz
Csokis-banános-mogyoróvajas quinoa
Gofri
Gofri
1 pohár teljes liszt (tönkölyt szoktam használni)
2 teáskanál sütőpor
¼ teáskanál fahéj
Csipet őrölt szerecsendió
¼ teáskanál só
1 teáskanál vanília kivonat
1 pohár növényi tej
Egy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Add hozzá a vanília kivonatot és a növényi tejet. Keverd egyenletesre egy kézi habverő segítségével. Ha szükséges, jó minőségű, 100%-os napraforgóolajjal (én a DM-ben kapható Alnaturát használom erre a célra) kend ki a gofri sütődet a tészta sütéséhez.
WELCOME ITALOK:
’’Madártej’’ ital (ld. Hálaadás menüsor)
Sangria
Narancsos bor
Gyömbéres Rum koktél
Vanilla-Narancs Varázs
Sangria
2 üveg vörösbor
½ - 1 pohár rum vagy vodka
2 narancs frissen facsart leve
2 egész rúd fahéj
Kb. 10 db egész szegfűszeg
1 csomag Kotányi Puncs fűszerkeverék (semmi cukor vagy műanyag benne, csak fűszerek)
Gyümölcsök (alma, fagyasztott meggy, erdei gyümölcs mix, fagyasztott barack, banánkarikák stb.)
Keverj össze mindent egy nagy bólé tálban egy nappal az ünnepek előtt, hogy még jobban összeérjenek az ízek.
Narancsos bor
1 üveg vörösbor
5 narancs leve (a gyümölcshús is mehet bele, preferencia kérdése)
1 rúd fahéj
Jégkockák
A jégkockák kivételével keverj össze mindent egy kancsóban fél-egy nappal az ünnepek előtt. Sok-sok jégkockával együtt szervírozd.
Gyömbéres Rum Koktél
½ pohár rum
½ pohár sör (opcionális)
1 üveg fehérbor
1 citrom felkarikázva
1 narancs felkarikázva
Friss gyömbér (szeletelve vagy lereszelve, ízlés szerint)
Keverj be mindent egy nappal az ünnepek előtt.
Vanilla-Narancs Varázs
2 pohár szójatej
2 pohár frissen facsart narancslé
2 evőkanál vanília kivonat
¼ pohár rum vagy vodka
2 evőkanál méz
Jégkockák (kb. 10 db)
Közvetlenül szervírozás előtt turmixolj össze mindent egy turmixgépben (a jégkockákat is, ettől lesz sűrű és krémes). Narancskarikákkal díszített poharakban kínáld. (Ez az én kedvencem.)
ELŐÉTELEK:
Oliva Krém
Pesztóval töltött gomba
Hummusszal töltött burgonya
Sütőtökös mártogatós (ld. Hálaadás menüsor)
Babmártogatós (ld. Hálaadás menüsor)
Salsa és sajtszósz tönköly crackers-el (ld. Hálaadás menüsor)
’’Tonhal ’’saláta (ld. Hálaadás menüsor)
Oliva Krém
1 pohár olivabogyó (Zöld és fekete vegyesen mehet. Kalamata olivabogyók a legjobbak. Olyan olivabogyót vegyél, ami vízben van és nem olajban.)
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál sűrített paradicsom
1 evőkanál szárított oregánó
Pici szójaszósz vagy só (ízlés szerint)
Pár evőkanál fehérbor
Turmixgépben vagy botmixerrel krémesítsd össze az egészet. Adj hozzá annyi fehérbort, amellyel eléred a kívánt állagot. Tálald Rossmann-ban vagy DM-ben kapható tönköly crackers-el.
Pesztóval töltött gomba
12 db gomba (belsejét eltávolítva)
2/3 pohár fehérbab (konzerv vagy előre megfőzött) VAGY 2/3 pohár kesudió/fenyőmag
1 bokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma (összepréselve)
3-5 evőkanál fehérbor
1-2 evőkanál szójaszósz (opcionális)
Só, bors
Pici viz
A pesztóhoz minden hozzávalót turmixolj össze alaposan. Ha kesudiót vagy fenyőmagokat használsz bab helyett, akkor áztasd be őket pár órára forró vízben, majd öblítsd le őket. Így megpuhulnak és könnyebb lesz a turmixolás. Adj a keverékhez pici vizet, hogy elérd a kívánt sűrűségű pesztót. A gombákat sózd meg, majd töltsd meg őket a pesztóval. Tedd bele egy sütőtálba, önts alá ici-pici vizet, fedd le alufóliával és 180 fokon párold addig, amíg a gombák megpuhulnak.
Hummusszal töltött burgonya
6 db burgonya
½ pohár főtt csicseriborsó
1 gerezd fokhagyma (összepréselve)
3-4 evőkanál szezámmag
½ - 1 citrom leve
1-2 teáskanál mustár (Alnatura, DM-ből)
Só, bors, őrölt kömény
2 evőkanál szójaszósz (opcionális)
Víz
Őrölt pirospaprika
Mosd meg a burgonyákat és hosszában vágd őket félbe. Tedd egy sütőtálba, önts alá pici vizet, és fedő alatt párold meg őket kellően puhára. Majd öntsd le a vizet róla, tedd a burgonyákat félre és hagyd kihűlni. A hummuszhoz turmixolj össze mindent egy turmixgépben teljesen krémesre. Adj hozzá annyi vizet, amennyivel már kényelmesen forog a turmixgép kése, de nem túl híg a keverék. Kend meg vele jó magasra a kihűlt, félbevágott burgonyákat. Szórd meg őket pirospaprikával.
LEVESEK:
Pikáns-paradicsomos sárgaborsó leves
Bársonyos sütőtökleves kesukrémmel
KÖRETEK:
Almás-diós párolt káposzta
Káposztás burgonyapüré
Csillogó Sárgarépa
Krumplisaláta
Kukoricapuding (ld. Hálaadás menüsor)
Hálaadás krém (ld. Hálaadás menüsor)
Meggy-Alma Relish (ld. Hálaadás menüsor)
Burgonyapüré (ld. Hálaadás menüsor)
’’Juharmázos’’ zöldségek (ld. Hálaadás menüsor)
Mézes-mustáros zöldbab (ld. Hálaadás menüsor)
Almás-rozmaringos sütőtök (ld. Hálaadás menüsor)
Zöld Quiche (ld. Hálaadás menüsor)
Almás-diós párolt káposzta
1 vöröshagyma
1 kisebb fej fehérkáposzta
2 alma
1 pohár dió
Só, bors
Méz
Fehérborecet vagy almaecet
Vágd fel a hagymát hosszúkás csíkokra. Párold meg bő vízen, majd add hozzá a lereszelt káposztát. Sózd meg és fedő alatt párold őket össze puhára. Vágd fel az almát cikkekre és add hozzá a káposztához, mikor az már teljesen puha. Add hozzá a diót is. Sózd, borsozd ízlés szerint és ízesítsd mézzel és ecettel.
Káposztás burgonyapüré
1 kiló burgonya
1 kisebb fej fehérkáposzta
3 szál újhagyma vagy 2 szál póréhagyma
Növényi tej
2 teáskanál fokhagyma granulátum
Só, bors
A lereszelt és megsózott káposztát párold meg pici vízen. A megfőtt burgonyát törd össze. Meleg növényi tejjel krémesítsd burgonyapüré formájára. Add hozzá a fokhagyma granulátumot és a felkarikázott, nyers újhagymát vagy póréhagymát. Keverd bele a lecsöpögtetett, párolt káposztát is és ízesítsd sóval, borssal.
Krumplisaláta
½ kg burgonya
1 lilahagyma
2 teáskanál mustár (Alnatura, DM-ből)
2 evőkanál fehérborecet vagy almaecet
Fél citrom leve és reszelt héja
1 evőkanál fokhagyma granulátum
Só, bors
½ pohár (1 kis dobozos) natúr szójajoghurt (opcionális)
A burgonyát darabold fel és főzd meg. Majd csepegtesd le és tedd egy tálba. Add hozzá a többi összetevőt, keverd össze és sózd, borsozd ízlés szerint. Ha a szokásos ’’majonézes’’ burgonyasalátára vágysz, akkor adj hozzá szójajoghurtot is.
’’HÚSFÉLÉK’’, EGYTÁLÉTELEK:
Töltött káposzta
Töltött sült paprika
Tofu Satay
Lencse Loaf (ld. Hálaadás menüsor)
Pácolt sült tofu (ld. Hálaadás menüsor)
Gomba steak (ld. Hálaadás menüsor)
Karfiolos sütőtök curry (ld. Hálaadás menüsor)
Töltött káposzta
Egyszerűen csinálj mindent ugyanúgy, ahogy szoktad, csak töltelékként a Lencse Loaf keverékét (ld. Hálaadás menüsor) töltsd bele. Isteni lesz így is!
Töltött sült paprika
2-3 db piros vagy zöld pritaminpaprika
1 lilahagyma (felaprózva)
½ pohár vörös vagy fehérbab
½ pohár apróra darabolt paradicsom
½ pohár kukorica (konzervből)
2 evőkanál sűrített paradicsom
1 gerezd fokhagyma (összepréselve)
1 teáskanál szárított oregánó
1 teáskanál szárított majoranna
½ teáskanál őrölt kömény
Pici chili vagy cayenne bors
Só, bors
A pritaminpaprikákat hosszában vágd félbe. A töltelékhez minden összetevőt keverj össze, majd töltsd meg vele a paprikákat. Tedd őket egy sütőtálba, önts az aljára pici vizet és fedő alatt párold őket puhára 180 fokon.
Tofu Satay
400-500 gramm tofu (felkockázva)
½ pohár kókusztej
3 evőkanál 100%-os mogyoróvaj (bioboltokban, Müllerben)
2 evőkanál szójaszósz
1 teáskanál őrölt gyömbér
1-2 gerezd fokhagyma (összepréselve)
Chili
Só, bors
A tofu szeleteket vagy kockákat sózd meg, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd őket aranybarnává. A szószhoz turmixolj össze minden hozzávalót egy turmixgépben. Tálald a szószt kis tálkákban, a tofut pedig fogpiszkáló pálcikákra felhúzva.
DESSZERTEK
Sütés nélkül:
Instant sütőtök puding (ld. Hálaadás menüsor)
Sütni való desszertek:
Kenyér puding
Kenyér puding
3 pohár felkockázott pirított vagy száraz tönköly- vagy rozskenyér
½ pohár mazsola
½ pohár xilit
2 pohár növényi tej
3 evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál őrölt lenmag
1 evőkanál vanília kivonat
2-3 teáskanál fahéj
½ teáskanál szerecsendió
½ pohár durvára darabolt dió
Méz/juharszirup a tetejére
A kukoricakeményítőt keverd össze a növényi tejjel, a fahéjjal, a szerecsendióval, az őrölt lenmaggal, a vanília kivonattal és a xilittel. A kenyérdarabokat tedd egy sütőtálba. Szórd rá a mazsolát, a diót és öntsd nyakon a növényi tejes keverékkel. Locsold meg a tetejét pici mézzel vagy juharsziruppal. Süsd 180 fokon kb. 40 percig, vagy amíg szépen megbarnul mindenhol.
BEJGLI:
Tésztaként a Cinnabon & Chocobon tésztáját használhatod. Tölteléknek pedig alkalmazd bármelyik kedvencedet (az enyém a csokis-szilvalekváros, házi cukormentes lekvárral és holland kakaóporral). A tésztát feltekerés után természetesen hagyd egyben és ne vágd fel őket ’’csigákra’’. A tetejét pedig kend meg pici mézzel tojás helyett, így ropogós és csillogó lesz.
Még van egy hetünk elgondolkozni és fejben összeállítani, miket is fogunk elkészíteni pontosan. Bármi is legyen az, remélem, pár ötlettel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy idén is nagyon boldog és békés karácsonyotok legyen!