2012.12.16.
17:42

Karácsonyi menüsor

Itt az én karácsonyi menüsorom. Nagyon remélem, hogy találtok benne pár jó ötletet és receptet, ha a cél az ünnepek alatt is az, hogy egészséges, de finom ételeket tegyünk az asztalra, amelyektől nem mellesleg januárban sem kell az évet egy léböjt-kúrával kezdeni a felszedett kilók miatt.

A Hálaadás receptek között is találsz rengeteg ötletet. Ezek bármelyike alkalmas lehet karácsonyi étel gyanánt is. A kettőt kombinálva biztosan csodás menüsort sikerül majd összeállítani az ünnepekre.  

christmas-day.jpg

 

REGGELI:

Gyümölcs Chrisp

Csokis poharas süti

Sütőtökös ’’Brownies’’

Banánkenyér

Párizsi muffin

Sütőtökös őszi parfait

Banán puding

Müzliszelet

Mogyoróvajas-banános, csokidarabkás keksz

Forró Csoki

Pumpkin Spice Latte

Csokis-banános-mogyoróvajas quinoa

Tofu ’’rántotta’’

Pumpkin Pie Smoothie

Apple Pie Smoothie

Cinnabon Smoothie

Fahéjas kekszek

Palacsinta

Gofri

 

Gofri

1 pohár teljes liszt (tönkölyt szoktam használni)

2 teáskanál sütőpor

¼ teáskanál fahéj

Csipet őrölt szerecsendió

¼ teáskanál só

1 teáskanál vanília kivonat

1 pohár növényi tej

Egy keverőtálban keverd össze a lisztet, a sütőport, a fahéjat, a szerecsendiót és a sót. Add hozzá a vanília kivonatot és a növényi tejet. Keverd egyenletesre egy kézi habverő segítségével. Ha szükséges, jó minőségű, 100%-os napraforgóolajjal (én a DM-ben kapható Alnaturát használom erre a célra) kend ki a gofri sütődet a tészta sütéséhez.

 

 

WELCOME ITALOK:

’’Madártej’’ ital (ld. Hálaadás menüsor)

Sangria

Narancsos bor

Gyömbéres Rum koktél

Vanilla-Narancs Varázs

 

Sangria

2 üveg vörösbor

½ - 1 pohár rum vagy vodka

2 narancs frissen facsart leve

2 egész rúd fahéj

Kb. 10 db egész szegfűszeg

1 csomag Kotányi Puncs fűszerkeverék (semmi cukor vagy műanyag benne, csak fűszerek)

Gyümölcsök (alma, fagyasztott meggy, erdei gyümölcs mix, fagyasztott barack, banánkarikák stb.)

Keverj össze mindent egy nagy bólé tálban egy nappal az ünnepek előtt, hogy még jobban összeérjenek az ízek.

 

Narancsos bor

1 üveg vörösbor

5 narancs leve (a gyümölcshús is mehet bele, preferencia kérdése)

1 rúd fahéj

Jégkockák

A jégkockák kivételével keverj össze mindent egy kancsóban fél-egy nappal az ünnepek előtt. Sok-sok jégkockával együtt szervírozd.

 

Gyömbéres Rum Koktél

½ pohár rum

½ pohár sör (opcionális)

1 üveg fehérbor

1 citrom felkarikázva

1 narancs felkarikázva

Friss gyömbér (szeletelve vagy lereszelve, ízlés szerint)

Keverj be mindent egy nappal az ünnepek előtt.

 

Vanilla-Narancs Varázs

2 pohár szójatej

2 pohár frissen facsart narancslé

2 evőkanál vanília kivonat

¼ pohár rum vagy vodka

2 evőkanál méz

Jégkockák (kb. 10 db)

Közvetlenül szervírozás előtt turmixolj össze mindent egy turmixgépben (a jégkockákat is, ettől lesz sűrű és krémes). Narancskarikákkal díszített poharakban kínáld. (Ez az én kedvencem.)

 

 

ELŐÉTELEK:

Oliva Krém

Pesztóval töltött gomba

Hummusszal töltött burgonya

Zöldborsó Guacamole

Rozmaringos-mazsolás keksz

Pikáns babkrém

Sütőtökös mártogatós (ld. Hálaadás menüsor)

Babmártogatós (ld. Hálaadás menüsor)

Salsa és sajtszósz tönköly crackers-el (ld. Hálaadás menüsor)

’’Tonhal ’’saláta (ld. Hálaadás menüsor)

 

Oliva Krém

1 pohár olivabogyó (Zöld és fekete vegyesen mehet. Kalamata olivabogyók a legjobbak. Olyan olivabogyót vegyél, ami vízben van és nem olajban.)

2 gerezd fokhagyma

1 evőkanál sűrített paradicsom

1 evőkanál szárított oregánó

Pici szójaszósz vagy só (ízlés szerint)

Pár evőkanál fehérbor

Turmixgépben vagy botmixerrel krémesítsd össze az egészet. Adj hozzá annyi fehérbort, amellyel eléred a kívánt állagot. Tálald Rossmann-ban vagy DM-ben kapható tönköly crackers-el.

 

Pesztóval töltött gomba

12 db gomba (belsejét eltávolítva)

2/3 pohár fehérbab (konzerv vagy előre megfőzött) VAGY 2/3 pohár kesudió/fenyőmag

1 bokor friss bazsalikom

1 gerezd fokhagyma (összepréselve)

3-5 evőkanál fehérbor

1-2 evőkanál szójaszósz (opcionális)

Só, bors

Pici viz

A pesztóhoz minden hozzávalót turmixolj össze alaposan. Ha kesudiót vagy fenyőmagokat használsz bab helyett, akkor áztasd be őket pár órára forró vízben, majd öblítsd le őket. Így megpuhulnak és könnyebb lesz a turmixolás. Adj a keverékhez pici vizet, hogy elérd a kívánt sűrűségű pesztót. A gombákat sózd meg, majd töltsd meg őket a pesztóval. Tedd bele egy sütőtálba, önts alá ici-pici vizet, fedd le alufóliával és 180 fokon párold addig, amíg a gombák megpuhulnak.

 

Hummusszal töltött burgonya

6 db burgonya

½ pohár főtt csicseriborsó

1 gerezd fokhagyma (összepréselve)

3-4 evőkanál szezámmag

½ - 1 citrom leve

1-2 teáskanál mustár (Alnatura, DM-ből)

Só, bors, őrölt kömény

2 evőkanál szójaszósz (opcionális)

Víz

Őrölt pirospaprika

Mosd meg a burgonyákat és hosszában vágd őket félbe. Tedd egy sütőtálba, önts alá pici vizet, és fedő alatt párold meg őket kellően puhára. Majd öntsd le a vizet róla, tedd a burgonyákat félre és hagyd kihűlni. A hummuszhoz turmixolj össze mindent egy turmixgépben teljesen krémesre. Adj hozzá annyi vizet, amennyivel már kényelmesen forog a turmixgép kése, de nem túl híg a keverék. Kend meg vele jó magasra a kihűlt, félbevágott burgonyákat. Szórd meg őket pirospaprikával.

 

 

LEVESEK:

Pikáns-paradicsomos sárgaborsó leves

Sütőtökös Curry Lencseleves

Alma-sütőtök krémleves

Hálaadás leves

Bársonyos sütőtökleves kesukrémmel

 

 

KÖRETEK:

Almás-diós párolt káposzta

Káposztás burgonyapüré

Csillogó Sárgarépa

Krumplisaláta

Kukoricapuding (ld. Hálaadás menüsor)

Hálaadás krém (ld. Hálaadás menüsor)

Meggy-Alma Relish (ld. Hálaadás menüsor)

Burgonyapüré (ld. Hálaadás menüsor)

’’Juharmázos’’ zöldségek (ld. Hálaadás menüsor)

Kukoricakenyér

Mézes-mustáros zöldbab (ld. Hálaadás menüsor)

Almás-rozmaringos sütőtök (ld. Hálaadás menüsor)

Zöld Quiche (ld. Hálaadás menüsor)

 

Almás-diós párolt káposzta

1 vöröshagyma

1 kisebb fej fehérkáposzta

2 alma

1 pohár dió

Só, bors

Méz

Fehérborecet vagy almaecet

Vágd fel a hagymát hosszúkás csíkokra. Párold meg bő vízen, majd add hozzá a lereszelt káposztát. Sózd meg és fedő alatt párold őket össze puhára. Vágd fel az almát cikkekre és add hozzá a káposztához, mikor az már teljesen puha. Add hozzá a diót is. Sózd, borsozd ízlés szerint és ízesítsd mézzel és ecettel.

 

Káposztás burgonyapüré

1 kiló burgonya

1 kisebb fej fehérkáposzta

3 szál újhagyma vagy 2 szál póréhagyma

Növényi tej

2 teáskanál fokhagyma granulátum

Só, bors

A lereszelt és megsózott káposztát párold meg pici vízen. A megfőtt burgonyát törd össze. Meleg növényi tejjel krémesítsd burgonyapüré formájára. Add hozzá a fokhagyma granulátumot és a felkarikázott, nyers újhagymát vagy póréhagymát. Keverd bele a lecsöpögtetett, párolt káposztát is és ízesítsd sóval, borssal.

 

Krumplisaláta

½ kg burgonya

1 lilahagyma

2 teáskanál mustár (Alnatura, DM-ből)

2 evőkanál fehérborecet vagy almaecet

Fél citrom leve és reszelt héja

1 evőkanál fokhagyma granulátum

Só, bors

½ pohár (1 kis dobozos) natúr szójajoghurt (opcionális)

A burgonyát darabold fel és főzd meg. Majd csepegtesd le és tedd egy tálba. Add hozzá a többi összetevőt, keverd össze és sózd, borsozd ízlés szerint. Ha a szokásos ’’majonézes’’ burgonyasalátára vágysz, akkor adj hozzá szójajoghurtot is.

 

 

’’HÚSFÉLÉK’’, EGYTÁLÉTELEK:

Töltött káposzta

Töltött sült paprika

Tofu Satay

Lencse Loaf (ld. Hálaadás menüsor)

Pácolt sült tofu (ld. Hálaadás menüsor)

Gomba steak (ld. Hálaadás menüsor)

Karfiolos sütőtök curry (ld. Hálaadás menüsor)

 

Töltött káposzta

Egyszerűen csinálj mindent ugyanúgy, ahogy szoktad, csak töltelékként a Lencse Loaf keverékét (ld. Hálaadás menüsor) töltsd bele. Isteni lesz így is!

 

Töltött sült paprika

2-3 db piros vagy zöld pritaminpaprika

1 lilahagyma (felaprózva)

½ pohár vörös vagy fehérbab

½ pohár apróra darabolt paradicsom

½ pohár kukorica (konzervből)

2 evőkanál sűrített paradicsom

1 gerezd fokhagyma (összepréselve)

1 teáskanál szárított oregánó

1 teáskanál szárított majoranna

½ teáskanál őrölt kömény

Pici chili vagy cayenne bors

Só, bors

A pritaminpaprikákat hosszában vágd félbe. A töltelékhez minden összetevőt keverj össze, majd töltsd meg vele a paprikákat. Tedd őket egy sütőtálba, önts az aljára pici vizet és fedő alatt párold őket puhára 180 fokon.

 

Tofu Satay

400-500 gramm tofu (felkockázva)

½ pohár kókusztej

3 evőkanál 100%-os mogyoróvaj (bioboltokban, Müllerben)

2 evőkanál szójaszósz

1 teáskanál őrölt gyömbér

1-2 gerezd fokhagyma (összepréselve)

Chili

Só, bors

A tofu szeleteket vagy kockákat sózd meg, majd sütőpapírral kibélelt tepsiben süsd őket aranybarnává. A szószhoz turmixolj össze minden hozzávalót egy turmixgépben. Tálald a szószt kis tálkákban, a tofut pedig fogpiszkáló pálcikákra felhúzva.

 

 

DESSZERTEK

Sütés nélkül:

Instant Brownies

Instant sütőtök puding (ld. Hálaadás menüsor)

Instant csokis-zabos Bonbon

Csokis-banános krémfagyi

Körtés selyemkrém

 

Sütni való desszertek:

Kenyér puding

Sütőtökös krémpite

’’Répatorta’’ Cupcake

Sütőtökös muffin

Super Brownies

 

Kenyér puding

3 pohár felkockázott pirított vagy száraz tönköly- vagy rozskenyér

½ pohár mazsola

½ pohár xilit

2 pohár növényi tej

3 evőkanál kukoricakeményítő

4 evőkanál őrölt lenmag

1 evőkanál vanília kivonat

2-3 teáskanál fahéj

½ teáskanál szerecsendió

½ pohár durvára darabolt dió

Méz/juharszirup a tetejére

A kukoricakeményítőt keverd össze a növényi tejjel, a fahéjjal, a szerecsendióval, az őrölt lenmaggal, a vanília kivonattal és a xilittel. A kenyérdarabokat tedd egy sütőtálba. Szórd rá a mazsolát, a diót és öntsd nyakon a növényi tejes keverékkel. Locsold meg a tetejét pici mézzel vagy juharsziruppal. Süsd 180 fokon kb. 40 percig, vagy amíg szépen megbarnul mindenhol.

 

 

BEJGLI:

Tésztaként a Cinnabon & Chocobon tésztáját használhatod. Tölteléknek pedig alkalmazd bármelyik kedvencedet (az enyém a csokis-szilvalekváros, házi cukormentes lekvárral és holland kakaóporral). A tésztát feltekerés után természetesen hagyd egyben és ne vágd fel őket ’’csigákra’’. A tetejét pedig kend meg pici mézzel tojás helyett, így ropogós és csillogó lesz.

 

Még van egy hetünk elgondolkozni és fejben összeállítani, miket is fogunk elkészíteni pontosan. Bármi is legyen az, remélem, pár ötlettel hozzá tudok járulni ahhoz, hogy idén is nagyon boldog és békés karácsonyotok legyen!

Szólj hozzá!

Címkék: ünnepek titkok

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr324968387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása