2012.04.18.
12:18

Oatmeal

DSC_0109.JPG

Magyarul zabkása, de mivel ez egy tipikus amerikai reggeli, így nevében hű maradtam! Talán ez az egyik egészséges amerikai étel az amúgy nem túl sok leghetőség közül.

A zab rendszeres fogyasztása akár már hat hét alatt látványos eredményeket hozhat a vér koleszterin szintjének csökkentése terén. Egy igazi ”superfood” (a bab mellett) a megfelelő koleszterinszint elérése tekintetében. 

Ehhez a hatáshoz a magas rosttartalom, a komplex szénhidrátok jelentléte mindenképp hozzájárul, de a zab mint az egyik legértékesebb gabona ezen kívül még segít egyenletesen tartani a vércukorszintet, csökkenteni a magas vérnyomást, növelni az energiaszintet, fokozni a szellemi és fizikai teljesítményt, illetve támogatja az immunrendszert. Elősegíti az egészséges bélműködést és anyagcserét (csökkenti a vég- és vastagbélrák kialakulásának kockázatát), valamint előnyös fogyókúrázóknak. Bizonyított tény, hogy a zabot rendszeresen fogyasztók körében ritkább a szív- és érrendszeri betegségek kialakulása (American Cancer Society), valószínűleg pont koleszterincsökkentő hatása miatt. A benne található ún. fitokemikáliáknak köszönhetően még a különböző hormonokkal kapcsolatos rákbetegségek megelőzőzésével is párhuzamba hozható, mint például az emlőrák, prosztatarák, petefészekrák.

Rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz; mint a kálcium, magnézium, vas, cink, B és E vitaminok, és igen magas egészéges növényi fehérjékben is ( 18 különböző aminosavat tartalmaz).

A zabot nem csak az itt található receptben tudod felhasználni, de müzlikben, rakott ételekben rizs helyett és sütésnél a liszt egy részének helyettesítésére is. Zabkorpával még panírozni is tudsz zsemlemorzsa helyett. Edd főve vagy nyersen, ahogy szereted. Egy a lényeg, hogy legyen mindennapjaid része! Legtöbben ugyan főve kedvelik, de aki különböző müzlikeverékeket is szokott fogyasztani, az valószínűleg nyersen is szeretni fogja, ugyanis ezek egyik fő alkotórésze a nyers zabpehely. Sajnos nem teljes egészében, mert a boltban megvásárolható müzlikben ezt szeretik keverni az olcsóbb búza- és árpapelyhekkel (és sajnos cukorral). Na persze ezek is nagyon hasznosak, de azért a zab a legjobb közülük. Ezért inkább arra bátorítalak, hogy készítsd el saját müzlidet. Egyszerűen csak szeletelj nagyszemű zabpehelyhez minél apróbb aszalt gyümölcsöket (sárgabarack, mazsola, szilva, füge, datolya, meggy, áfonya), szórd meg egy evőkanál búzakorpával, egy kiskanál fahéjjal, adj hozzá friss banánkarikákat, öntsd le rizstejjel (vagy bármilyen növényi tejjel), locsolj rá pici mézet, ha édesebben szereted és indulhat a napod. Az otthon készített müzli így sokkal olcsóbb és egészségesebb, mert még a sok aromát, cukrot, olajat is lehagytad róla, amik a boltiban benne vannak sok esetben.

Mindezek alapján mind cukorbetegeknek, szívbetegeknek, magas koleszterinszinttel, vérnyomással küszködőknek is melegen ajánlott a zab rendszeres fogyasztása, de nem utolsó sorban gyerekeknek és fogyókurázoknak is.

Itt az én kedvenc reggelim, ami még mikróban is elkészíthető, 2-3 napig eláll a hűtőben is és minden reggel csak jól indulhat vele!

 

Oatmeal

1 adag

2/3 csésze víz

2/3 csésze rizstej/szójatej/mandulatej/zabtej

2/3 csésze finom zabpehely

¼ teáskanál só

2 púpos evőkanál búzakorpa

2 púpos evőkanál xilit vagy erythritol

Fahéj

Gyömölcs

Egy aranyszabály van a főtt zabkása elkészítésénél; egy egység zabhoz midig két egység folyadék szükséges. Hogy ez a két egység fele-fele arányban víz és tej, vagy csak tej illetve csak víz, azt mindenki saját ízlése és kedve szerint eldöntheti. Nekem reggelente azért a fele tej-fele víz verzió a kedvencem, mert így már kellően krémes a tej miatt, de még nem túl nyammogós, sűrű a víz által.

Elkészíthető a recept tehéntejjel is, de ebben az esetben sem magas koleszterinszintre, sem cukorbetegésgre nem előnyös.

Ha tűzhelyen készíted el, akkor az összes folyadékot tedd bele egy lábasba és forrald fel. Ha felforrt, tedd hozzá a csipet sót és öntsd bele a zabpelyhet óvatosan, hogy ne csomósodjon össze. Vedd le a tűz erősségét minimumra és kb. 1-2 perc alatt picit megkeverve be is sűrűsödik és el ezzel is készült. Ekkor add hozzá a búzakorpát, az édesítőt és a fahéjat, keverd össze és bármiyen felaprózott gyömölccsel (banán, körte, alma, málna, eper, barack, áfonya, fagyasztott meggy, szilva stb.) kibélelt tálba öntsd bele és fogyaszd melegen. Ha előre több adagot megfőzöl, akkor csak mikróban melegítd fel és mindig add hozzá a gyümölcsöket frissen.

Használhatsz nagyszemű zabpelyhet is. Ekkor mindent ugyanígy csinálj, kivéve, hogy ennek a változatnak több időre van szüksége, hogy megfőjön. Kb. 5-10 perc alatt fog besűrűsödni.

Ha mikróban készíted el, akkor a folyadékot és a zabot már eleve öntsd egybe, keverd el, hogy minden zabpelyhet fedjen folyadék. Tedd be a mikróba, kezd el melegíteni és az ajtón át nézegesd, mert hamar kifut az egész. Ilyenkor vedd ki, kicsit kavard át és tedd vissza, amíg a zabpehely teljesen meg nem puhul. Utána édesítsd és add hozzá a fahéjat és búzakorpát.

Nem csak reggeliként, de ha semmi más nincs otthon, akkor késői vacsoraként is megállja a helyét, plusz egy korai ebéd után életmentő uzsi lehet!

 

DSC_0088_1.JPG


3 komment

Címkék: reggeli amerikai receptek zabpehely

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr444458694

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SOPHIE 83 2012.07.17. 08:22:19

Imádom!!Minden reggel ilyet reggelizem majdnem egy éve:-)

ratane 2012.11.20. 22:16:45

Kicsit OFF leszek: van esetleg kipróbált tápiókagyöngyös recepted? :)

eddmagad 2012.11.21. 09:05:08

Van bizony. Tapioka puding formajaban szoktam leginkabb elkesziteni:

1/2 pohar tapioka gyongy
3 pohar novenyi tej
vanilia vagy 2-3 evokanal kakaopor, ha csokisra szeretned
mez/xilit/juharsyirup edesitesre izles szerint
1 pohar viz

A tapioka gyonygyot aztasd be a vizben egy ejszakara, de legalabb 4 orahosszara. Majd oblitsd le, add oket egz labasba, ontsd fel a tejjel, add hozza a vaniliat is, es kezd el fozni. Akkor jo, ha mar pudingszeru es besurusodott. A vegen edesitsd izles szerint es adj hozza kakaoport, ha csokis tapioka pudingot szeretnel. Gyumolcsokkel, valamilyen 100%-os lekvarral vagy madulaval talad. Szuper hidegen es melegen is. :)
Tipp: Ha a 3 poharbol 1 pohar novenyi tejet (en szojatejjel szoktam kesziteni) pl. kokusztejjel helyettesitesz, valoban isteni desszertet kapsz. :)
süti beállítások módosítása