2012.04.17.
18:51

Pikáns babkrém

DSC_0079.JPG

Na ezt a pofonegyszerű szendvicskrémet még senki nem állta meg szó nélkül és még az is imádja, aki normál esetben nem szereti a vörösbabot. Mindig totál sikert arathatsz vele, még nívósabb vacsorák előételeinél is akár.

Egy jó háztartásban gyakorlatilag mindig minden van hozzá, elkészíteni 5 perc. Reggelire; suliba, munkába magaddal vitt szendvicsekbe; gyors, hideg vacsorára tökéletes választás. A bab magas fehérje- és rosttartalma miatt elég laktató étel és tényleg nagyon egészséges. A hüvelyesek erelyét sokan alábecsülik, pedig szinte minden bennük van, amire egy emberi szervezetnek szüksége lehet. Tele vannak fehérjével, rostokkal, vassal, kálcummal, magnéziummal, K vitaminnal, folsavval, B vitaminokkal, szelénnel, cinkkel, A és E vitaminokkal. Ráadásul igen olcsón kaphatóak, legalábbis a száraz verziók mindenképpen, de még a kényelmesebb megoldást jelentő konzervekek is.

A fogyókurák egyik legfontosabb tápláléka lehet pontosan a fentiek illetve a nagyon magas rosttartalom miatt. Egészséges, nem hízlal, olcsó…mi kell még?! Mindenki kezdjen el fogyasztani minél több babot (fehérbab, tarkabab, feketebab, vörösbab stb.), lencsét (zöld, fekete, vörös stb.) és borsófélét (zöldborsó, sárgaborsó, cukorbosró, csicseriborsó stb.)!

A krém egyébként fehérbabbal is elkészthető, de ebben az esetben használj picit kevesebb folyadékot, mert a fehérbab valahogyan több vizet tart már bent magában egyébként. Ja és kedvedre variálhatod a fűszereket is!

 

Pikáns babkrém

kb. 4 adag

1 konzerv vörösbab v. fehérbab (285 gramm)

kb. ½ teáskanál só

1 evőkanál szójaszósz

Fél citrom leve v. 1 ½ teáskanál almaecet (5 %-os)

1 csapós teáskanál dijoni mustár

Pici őrölt csili

Pici őrölt bors

Késhegynyi őrölt kömény

1/8 pohár szójatej (vagy bármilyen más növényi tej, tehéntej, akár víz)

1 gerezd fokhagyma (fokhagymanyomóval összepréselve)

1-2 evőkanál víz esetleg

 

Mindent helyezz bele egy turmixgépbe úgy, hogy a folyékony összetevők kerüljenek legalulra. Mivel egy masszív krémet szeretnénk kapni, nem egy turmix italt, így biztosan többször meg kell állnod majd és egy fakanállal belekeverni a masszába, amikor a kés már csak a levegőben forog és nem éri az összetevőket. De nem kell egy nagyon homogén, selymes krém elérésére törekedned. Az a jó, ha már kenhető, krémes, de pici babdarabok még láthatóak benne. Így a legfinomabb!

Ha elkészült, kis tálkákba helyezd bele, frissen őrölt borssal, chilivel szórd meg a tetejét, vágj mellé mindenféle zöldséget és rozs- vagy tönkölykenyérrel tálald előételként, ha vacsoravendégeket vársz. Vagy kend meg a szendvicsedet vele jó vastagon, tegyél közé vékonyra szeletelt uborkát, répát, retket; csomagold be és vidd magaddal reggelire, tízóraira sietős napokon. Hűtőben napokig eláll!

Szólj hozzá!

Címkék: reggeli receptek bab előétel

A bejegyzés trackback címe:

https://eddmagad.blog.hu/api/trackback/id/tr114457338

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása